Last news in Fakti

1 Август, 2005 00:00 597 0

2 400 000 лв. дължат наематели на “Жилфонд” – Пловдив

  • жилфонд-
  • наематели-
  • срещу-
  • които-
  • общински
1 077 наематели на общински жилища в Пловдив дължат 2 370 000 лева наем. Най-голям брой длъжници живеят в район "Източен", част от който е "Столипиново". Те са 65 на сто от нередовните наематели. Това са цигани и турци, които не плащат нито за ток, нито за вода. По данни на общинската фирма "Жилфонд" техните задължения са за 1 800 000 лева.

Натрупаната сума стана обществено известна след като зам. кметът на града Константин Писков нареди преди дни на администрацията на район "Северен" да извади принудително от апартамент на ул. "Хан Терелиг" инвалидът Николай Манев защото не е плащал от 6 месеца. От общинското предприятие "Жилфонд" с писмо го задължават в едноседмичен срок да представи бележки за платен ток и вода. Само че - инвалидът се оказа покойник от март т.г.

Случаят с Николай Манев отново върли камък в блатото на проблема за стопанисването на общинските имоти в Пловдив и за работата на общинската социална комисия, председателствана от кадъра на ДПС Константин Писков, признаха общински съветници. От "Жилфонд" обясниха, че на 400 наематели са изпратени покани да се издължат. С 130 има сключени споразумения за разсрочено плащане. Срещу 150 е задвижена процедурата за издаване на изпълнителни листове, а срещу половината от тях са заведени изпълнителни дела. Те нямат имущество, което да се изземе, признават от "Жилфонд". Само шестима наематели, срещу които до сега са водени дела, са платили до стотинка.

Над 5 000 са картотекираните като крайно нуждаещи се от общински жилища пловдивчани. 3 896 са общо квартирите, които се дават под наем. При 1 100 длъжника само десетина семейства са посочени за принудително изваждане. Макар "Жилфонд" да стопанисва имотите и да носи отговорност за събираемостта на наемите, неприятната процедура се изпълнява от районните кметства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА