Last news in Fakti

15 Август, 2005 00:00 469 0

Сигурността оскъпява италианските музеи

  • “уфици”-
  • трябва-
  • сигурност-
  • бутильоне
Италия вероятно ще повиши цените на най-посещаваните музеи и исторически места, като “Уфици” във Флоренция и Колизея в Рим, за да покрие разходите за новите мерки за сигурност, наложени поради повишената терористична заплаха, предаде Ройтерс. Министърът на културата Роко Бутильоне обясни пред агенцията, че в момента Рим оценява нивата на риск, за да установи къде е нужно поставянето на детектори за метал и уреди за електронно наблюдение, къде трябва да бъде увеличен персоналът и къде ще бъдат повишени входните такси.

“Не бих желал да пестя от сигурност, заяви Бутильоне. Ако не се намерят пари от други източници, ще трябва да увеличим цените на билетите.” Той призна, че това може да доведе до отлив на посетители и това вече е факт в “Уфици”, където мерките за сигурност бяха засилени след атентатите в Лондон от 7 юли. През юли продажбите на билети в музея спаднаха с 11 процента поради въвеждането на детектори за метал и налагане на лимит от 780 посетители по едно и също време в залите. В. “Ла Стампа” наскоро нарече “Уфици” галерията на грешките, в която туристите не могат да се насладят на културните съкровища, тъй като са твърде уморени, когато успеят да влязат. “Убеден съм, че хората ще приемат неудобствата, за да се чувстват по-сигурни”, заяви Бутильоне.

Италия е принудена да “промени цялата си философия на сигурността”, за да защити туристите от атаки, а не само да опазва съкровищата си от крадци, смята министърът. “В момент, когато виждаме сериозно засилване на международния тероризъм, трябва да вземем допълнителни мерки срещу него.” При цена от 6.50 евро “Уфици” е по-евтина от повечето големи европейски музеи. Вероятната нова цена за вход в галерията е 10 евро, а Рим обмисля подобни увеличения и за Колизея, наклонената кула в Пиза и други подобни места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА