Last news in Fakti

24 Август, 2005 00:00 1 603 1

Валентин Съйков: Британците купуват къщи, евреите – комплекси

  • имоти-
  • цените-
  • българия-
  • купуват-
  • които-
  • трябва-
  • недвижими-
  • много-
  • пазар-
  • където-
  • пазара-
  • чужденци-
  • отдаване-
  • страни-
  • интерес-
  • англичаните-
  • защото-
  • според-
  • инвестиции-
  • наистина-
  • сравнение-
  • можем-
  • инвестират-
  • съйков-
  • инвестициите-
  • влагат-
  • чужденците-
  • какво

Валентин Съйков e председател на управителния съвет на българския клон на Международната федерация за недвижими имоти (FIABCI). Това е най-старата и утвърдена организация в тази сфера. Създадена е през 1949 г. в Париж. В момента има представителства в 56 страни, над 4000 индивидуални членове и 120 професионални дружества. "Стандарт" потърси г-н Съйков за коментар на публикациите в британските вестници "Обзървър" и "Сънди Таймс", според които на Острова има небивал интерес към закупуване на имоти в България.



Г-н Съйков, атрактивен ли е българският пазар на недвижими имоти за англичаните, както твърдят вестниците "Обзървър" и "Сънди Таймс"?
- Радостно е, че излизат такива публикации. Едно е какво си мислим ние тук, друго е какво светът мисли за нас. България може да се превърне в една привлекателна дестинация за англичаните и изобщо за западноевропейските граждани. Първите покупки наистина бяха направени от хора, които откриваха колко евтини според техните критерии са цените на недвижими имоти у нас. С развитието на пазара и новото строителство в туристическите райони вече преобладават покупките като инвестиция.


С каква цел се инвестира - за лично ползване, отдаване под наем, или препродаване при покачване на цената?
- Рядко има чист тип клиенти. Разбира се, не изключвам купуването на имоти за лично ползване. Но както в България, така и по света, никой не може да си позволи повече от 2 седмици почивка на едно място. Основната идея, с която се влагат пари в недвижими имоти, е да се възвърнат инвестициите за 15-20 г.


Как става това отдаване под наем - чрез български или чрез чужди брокери?
- При закупуване на по-голям обект като вилно селище българската фирма, която го предлага на пазара, поема и грижата за стопанисването и отдаването му под наем. Плаща се такса, която служи за цялостна поддръжка на имота. Чужденецът няма грижа за текущите ремонти. В същото време сключва и договор за управление, тоест за отдаване под наем.


Когато чужденците започнаха да купуват имоти у нас, те се интересуваха предимно от покупката на къщи. Пренасочи ли се интересът към комплексното строителство?
- В началото беше откриването на една непозната страна от ентусиасти туристи. Докато сега много често говорим за покупка на имот от хора, които дори не са го виждали. Те често просто изпращат пари на пълномощник.


Ще растат ли още цените на имотите в районите, където предпочитат да инвестират чужденците?
- За съжаление не само там, където чужденци са купили една-две къщи, но и там, където някой в селската кръчма спомене, че се очаква да дойдат инвеститори, цените веднага скачат неоправдано високо. Такава е психологията на българина. Но щом стават сделки, значи интересите все пак се срещат някъде по средата.


Това постоянно покачване на цените няма ли да доведе до оттегляне на инвеститорите?
- Къщите допреди 3-4 години наистина се предлагаха на безценица в България. Появи се интерес и цените рязко се покачиха. Особено като имаме предвид състоянието, в което се намират повечето, и изостаналите населени места, където са построени. Те по правило са с лоша инфраструктура, с лошо електро- и водоснабдяване, почти винаги са без канализация, с проблемни транспортни връзки. От друга страна, те все пак са относително евтини спрямо общоевропейското равнище. Но тези къщи не са толкова типични по отношение на инвестицията с цел бъдещи печалби. Защото и 15-25 хиляди евро да похарчи един англичанин, това не е сумата, която ще му носи имотът при евентуално отдаване под наем. Обикновено такива стари къщи се търсят наистина като място за почивка. Ако говорим за инвестиции, трябва да обърнем внимание на другите два типа имоти - жилищни и търговски. Според мен цените на жилищните за момента са стигнали своя максимален предел. Естествено не бива да се изключва възможността за възвръщаемост на инвестициите посредством отдаването под наем, както и бъдещо поскъпване на имотите. Покачването обаче няма да бъде галопиращо, а плавно.


От какво се оплакват чужденците, закупили имоти у нас?
- Навсякъде, където се строи в България - и по Черноморието, и в големите градове, проблемът с инфраструктурата е огромен. Когато се правят големи сгради и комплекси, все пак се намира решение. Сградите не могат да се пуснат в експлоатация без вода, канал и ток. Остават мъките за предприемачите и разходите, които те правят за това, което държавата или общината не е изградила.


Възвръщаеми ли са инвестициите въпреки растящите цени на недвижимите имоти?
- Ние трябва да си дадем сметка, че цените у нас са се вдигнали значително. Около 2-3 пъти спрямо равнището отпреди 3 г. До голяма степен сме догонили цените на нашите конкуренти - съседните балкански страни, Испания и Португалия. Северняците - англичани, ирландци, скандинавци и донякъде германци, влагат много пари във втори дом в средиземноморските страни.


Може ли да се конкурира нашият пазар с този в Южна Европа?
- Ние нямаме шанс да изместим този пазар, но можем де се впишем добре в него. Вече има обаче превишаване на цените по нашето Черноморие в сравнение с имотите по турските морски курорти. По-евтини сме все още в сравнение с Гърция, Испания и Португалия. Но ние сме и по-слабо познати като пазар. Няма възможност за бъдещо повишаване на цените без повишаване на качеството, при това не само на строителния продукт. Защото един чужденец инвестира не само в конкретната сграда, но и в страната като цяло. Политико-икономическата обстановка засега действа в наша полза, защото България минава за остров на спокойствието и сигурността на Балканите. Но ние трябва да подобрим много бързо съществуващата инфраструктура. И тук вече предприемачите сами не могат да се справят. Това е ролята на държавата и на общините. Трябва сериозно да се налеят пари, и то да се налеят ефективно. Не можем да очакваме да се купуват скъпи жилища, ако човекът ще си счупи колата по пътя за това жилище, ще минава по тъмни улици, без работещо осветление и ще го е страх някой да не го нападне и обере. Трябва да се подобри и обслужването. Наемателите на ваканционните имоти са туристи и като правило са пътували много. Те сравняват качеството на обслужването. А то ни куца в сравнение с това в конкурентните на нас страни. Ако тези неща не се подобрят, не можем да очакваме по-нататъшно развитие на пазара.


Има ли интерес за инвестиции и от други чужденци освен англичаните?
- Англичаните са най-големите клиенти на апартаменти у нас. Дори са си определили символичен лимит за цената на търсените имоти - 100 хиляди евро. Това са обикновени хора, които влагат спестяванията си. Докато евреите, независимо дали идват от Израел или Европа, инвестират на едро. Те не купуват отделни жилища, за да печелят от наем, а инвестират в големи проекти.


Купуват цели комплекси, промишлени сгради, офиси.
- В бъдеще развитието на офисни, търговски и складови обекти ще бъде хит. Тази част от пазара тепърва ще се развива най-динамично. Руснаците също купуват. Но структурата на съвременното руско общество е полярна - няма изградена средна класа. Има богати и бедни. Руският инвеститор влага обикновено много повече пари. Те купуват по-луксозни имоти. Германци и австрийци първи стъпиха на българския пазар и до голяма степен развиха хипермаркетите в България. Но там е въпрос повече на корпоративна политика, а не на индивидуален интерес.


Каква част от сделките с недвижими имоти в България са дело на чужденци?
- В България все още нямаме единна статистическа система. Всички цифри, които се изнасят, са сборни данни, събирани от отделни агенции и нотариуси. За да купи един чужденец имот с идеални части от земя, той трябва да регистрира българска фирма. Така статистиката не може да определи какъв е купувачът - български или чужд. Но мисля, че около 10% от покупките на недвижима собственост са дело на чужденци. Поне що се отнася до новите инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стефка

    0 0 Отговор
    имам къща100кв и двор700кв в едно плодородно кюстендилско село и отделно земеделска земя няколко декара до река струма продавам я за15000евро който има желание да ми звънне на този номер0878455485