Last news in Fakti

14 Септември, 2005 00:00 1 367 0

Жилищен блок пропада в Бургас

  • комплекс-
  • сградата-
  • бургаския
Жилищен блок, в който живеят около 50 семейства в бургаския комплекс "Славейков" е започнал да пропада. Положението е изключително критично и бл. 40 на жилищния комплекс видимо се е наклонил от основите си. Според строителни инженери причината за тревожното явление са падналите през лятото обилни валежи, които са размекнали почвата и са причинили подводно стичане на вода към темелите на сградата. Повече от 160 души, които се подписаха под подписка, с която настояват бургаския общински съвет да вземе решение за отпускане на средства за укрепване на рушащия се блок. Хората са изключително притеснени, тъй като нямат възможност сами да финансират укрепването на сградата, казаха от инициативния комитет. Плочниците пред бл. 40 са се превърнали в ями, а конструкцията вече започва да се пропуква на много места и жители на комплекса се опасяват от най-лошото - дори срутване на панелката.

Общинските съветници от СДС Бургас вчера официално внесоха в общинския съвет апела на изпадналите в нужда бургазлии. Това е втория подобен случай в Бургас, когато жилищен блок започва да се срутва. Преди десет години, заплашен от самосъбаряне беше 18-етажен небостъргач в бургаския комплекс "Лазур", в който живееха предимно семейства на работници от Нефтохим. След специални комисии на държавно и общинско равнище бяха отпуснати повече от 1 млн. лв. и пропукалият се по средата висок блок бе укрепен и запечатан с четири близо 60-метрови железобетонни колони в краищата. Тогава причина за пречупването на сградата, която се наклони като кулата в Пиза бе също подземно свличане на земни маси в основата на постройката.

Засега живеещите в бл. 40 на комплекс "Славейков" нямат намерение да се евакуират, но признаха, че живеят всеки ден на тръни и не се чувстват спокойни в обитаваните от тях апартаменти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА