21 Септември, 2005 00:00 639 0

Архитектура с вкус на карамел

  • които-
  • caramel-
  • къщата

Проектантското бюро Caramel е основано през 2000 г. от младите ахитекти Мartin Haller, Gunter Katherl и Ulrich Aspetsberger . Екипът печели различни конкурси и реализира интересни обекти, сред които медицинска лаборатория в Солзбъри, офиси, училища, еднофамилни къщи. Занимава се и с проектирането на мебели.


,Разговаряме с aрх. Ulrich Aspetsberger в офиса на Caramel във Виена.


Един от най-интересните ви обекти е “Haus H” в Линц. Каква беше основната Ви концепция?
Всичко започна от търсенето на максимална функционалност, комбинирана с атрактивна и внушителна визия. Целта беше дворът на къщата да е максимално отворен. Затова решихме да вдигнем пространството за живеене над нивото на останалите къщи от околността. Така се откри прекрасна гледка, а и само 46 кв. м от двора са застроени и не могат да се използват като открито пространство.


Детайлно как е реализирана организацията на сградата?
Постройката, чиято разгъната застроена площ е 800 кв. м, е развита спираловидно. На първото ниво се намират спалните помещения за децата и родителите. Оттук има директна връзка с басейна на двора. На следващото ниво e разположена голяма тераса, която отвежда направо в кухнята. На последното ниво са проектирани дневната, библиотеката и зоната за игри на децата, която е едновременно отворена към природата, но и защитена от слънчевите лъчи.


Какви бяха основните материали, които използвахте при строежа на къщата?
След като направихме редица проучвания за себестойността на проекта, се спряхме на комбинацията от бетон и стомана, от която изградихме носещата част на конструкцията. Покрива покрихме с материал, наподобяващ гума с дебелина 6 мм, който осигурява по-добра изолация.


Интериорът на къщата също ли е дело на Caramel?
Тази част от проекта реализирахме с помощта на Friedrich Stiper. Интересно нововъведение беше идеята някои от материалите за екстериора да се приложат и в интериора. Например, пресованите ламинирани дъски, с които е облицована фасадата към градината, са използвани и в обзавеждането на кухнята.


Да поговорим за архитектурата като цяло. Какво е нейното бъдеще, според Вас?
За мен бъдещето е в компютърните технологии. Много неща, които доскоро не бяха възможни, днес са достижими благодарение на компютрите. Разбира се, нямам предвид, че автоматизацията на всяка цена значи по-добър резултат, но не можем да отречем, че днес сме способни да съграждаме форми, които преди съществуваха само на чертежи...

Интервю на Гергана Лабова
Снимки: Caramel


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА