Last news in Fakti

21 Ноември, 2005 00:00 525 0

Да живееш на седмото небе срещу 70 млн. USD

  • списание-
  • мансардата-
  • мансарда
Английската дума penthouse не са чували сигурно само онези жители на Земята, обитаващи географски ширини, до които нито един вид медиа няма достъп. Това е името на сензационното за XX век списание на Боб Гучионе, съчетаващо статии на урбанистична тематика със завладяващи мъжкото въображение еротични сцени. Без съмнение наименованието му, което на английски означава мансарда, е било и остава загадка за много негови почитатели. Наистина защо някой ще нарече лайвстайл списание по толкова тривиален на пръв поглед начин? Отговор на този въпрос дава Интернет версията на престижното американско списание Forbs, публикувала наскоро информация за най-скъпите недвижими имоти в САЩ.

Класацията на недвижими имоти с рекордни цени отвъд океана оглавява пищната триетажна мансарда, кацнала на върха на хотел The Pierre hotel в Манхатън, Ню Йорк. Луксозният апартамент предлага превъзходен изглед към манхатънския булевард Пето авеню, една от централните пътни артерии в града и към голяма част от Сентръл парк. Финансистът и автор на разработки в областта Мартин Цвайг е пуснал мансардата на пазара за сумата от 70 млн. USD. Това е най-скъпата пазарна оферта за апартамент, правена някога в Ню Йорк сити. Въпреки че мансарди на астрономически цени може да се намерят и в градове като Лас Вегас, Чикаго и Лос Анджелис, Манхатън е определян от специалистите в бранша като мансарден рай.

През 20-те години на XX век, когато тепърва се появяват асансьорите, мансардата е била най-нежеланата от наемателите част на жилищните сгради, достойна само за прислугата. С напредването на урбанизацията този тип жилища стават слабост както на богатите плейбои от Wallstreet, спортните и кинозвезди, наслаждаващи се на ергенския живот, така и на застарелите потомствени аристократи, търсещи все още сладости далеч от семейното огнище. Ето как мансарда се появява в милионен тираж върху корицата на еротично списание.

Но освен на романтично любовно гнездо мансардата и до днес, а може би днес повече от всякога, е символ и на огромният градски полис, където сградите стават все по-високи, а животът все по-скъп. Както показва Forbs, в него можеш да се озовеш на седмото небе, макар и цената на това удоволствие да е непосилна за средностатистическия потребител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА