Last news in Fakti

23 Септември, 2014 16:40 1 285 0

Осем са обвинени за рекет в Ямболско

  • рекет-
  • ямболско-
  • обвинени

Те са част от организирана престъпна група, която раздавала заеми на социално слаби и след това събирала парите с насилие

Днес Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем участници в организирана престъпна група, създадена с цел рекет, и на лице, участвало в престъпление по поръчение на групата, съобщиха от МВР.

Шестима от членовете на престъпната структура са задържани на 22 септември 2014 г. при специализирана операция на ОДМВР-Ямбол и Главна дирекция „Криминална полиция“ на територията на Ямболска област, реализирана под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Обвинения са повдигнати на ръководителя на групата Х.Х., на участниците Г.Г., А.П., К.Х., М.М., Й.Д. и Д.В., както и на съучастника в едно от престъпленията П.П.

Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала от март 2013 г. в района на Ямбол, Елхово и околните селища.

Законно действащата фирма на Х.Х. е предоставяла кредити на различна стойност на лица в региона - преди всичко на роми и на хора с нисък социален статус. В повечето случаи кредитите не са били издължавани навреме.

След всяко просрочие членове на групата били изпращани да респектират длъжниците със заплахи и с физическа принуда, в това число с отнемане на вещи. Пострадали от групата и свидетели са разпитани пред съдия, иззети са множество доказателства.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура е наложено задържане до 72 часа само на шестима от групата, тъй като М.М. вече изтърпява наказание в Бургаския затвор за друго престъпление.

На П.П. е наложена парична гаранция от 2000 лева.

В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярката „Задържане под стража“ на шестимата задържани участници в организираната престъпна група.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА