16 Януари, 2015 17:19 2 182 3

Съдът отказа екстрадицията на Фриц Жоашен, общувал с Шериф Куаши

  • фриц жоашен-
  • съдът-
  • екстрадицията-
  • общувал-
  • шериф куаши

Екстрадацията му е отказана по обвинението в отвличане на 3-годишния си син

Съдът отказа екстрадицията на Фриц Жоашен, общувал с Шериф Куаши - 1
Снимка: БТА

Хасковският окръжен съд отказа да екстрадира французина от хаитянски произход Фриц Жоли Жоашен по обвинение в отвличане на собственото му дете, съобщиха от haskovo.net.

Задържаният бе дал съгласие това да стане доброволно, но съдът изчака задължителният тридневен срок, в който да можеше да размисли.

Днес в залата прокурорът Дарина Славова поиска от магистратите да не се изпълнява европейската заповед за арест и предаване на френските власти. Основанията й бяха, че деянието, което във Франция е престъпление, по българското законодателство не е, когато става дума за законни съпрузи и упражняване на пълни родителски права.

Служебният защитник Ради Радев малко изненадващо се съгласи с прокуратурата да не се изпълнява европейската заповед за арест. След кратко съвещание съдът обяви решението си - отказва да екстрадира във Франция Фриц Жоли Жоашен по обвинението в отвличане на 3-годишния му син Абдел-Рахман.

Минути по-късно започна следващото съдебно заседание по втората европейска заповед за арест, по обвинение в тероризъм. Председателят на съдебния състав Стратимир Димитров подробно разясни на французина последствията от неговото доброволно съгласие, както и принципа на особеността. Той гласи, че когато една държава предава на друга лице въз основа на европейска заповед за арест, страната, на която е предаден, няма право да го разследва и съди за друго престъпление, освен за посоченото в заповедта за арест.

В залата бяха посочени и някои от основанията за издаването на втората заповед, подписана от прокурор към Главния съд в Париж на 11 януари. Освен засечените контакти с Шариф, единият от братята Куаши, които обляха Париж в кръв, Жоашен е пътувал в автобуса за Турция с компания, забъркана в терористична дейност. Единият от спътниците му бил осъждан в Ирак през 2006 година за незаконно влизане в страната. В рейса е била и жената на Танер Бошнак, който в момента лежи във френски затвор за тероризъм. Сестрата на третия му спътник пък била разследвана за трафик на бойци за Сирия.

Въпреки тежкото обвинение – участие в организирана престъпна група, занимаваща се с подготовка на терористични актове, Жошен отново даде съгласие да бъде екстрадиран. В залата стана ясно, че максималното наказание за това престъпление във Франция е 10 години затвор.

Така от днес започва да тече нов тридневен срок, в който Жоашен може да преосмисли съгласието си.

Междувременно стана ясно, че преди дни французинът е бил разпитван от агенти на ДАНС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 0 Отговор
    Не че ни трябва тоя ,ма няма да го дадем на француэите да им е гадно!
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    Готов отгледан и обучен убавец как ша го дадем.
  • 3 ккко

    0 0 Отговор
    За какво са го хванали тогава, да му се радваме и за авторитет на нашето МВР ли...? Да го дават на хората на които им се работи , та да открият какви ги е вършил !