Last news in Fakti

26 Февруари, 2015 15:52 996 1

Отчетоха ръст на разкритите криминални престъпления

  • ръст-
  • разкритите-
  • криминални-
  • престъпления

Процентът на разкриваемост се е повишил от 35.07% на 41.71%, при средно ниво за страната около 40%

Отчетоха ръст на разкритите криминални престъпления - 1
Снимки: ОДМВР-София

Ръст на разкритите криминални престъпления отчете днес, директорът на ОДМВР – София Мариета Иванова.

Според проведения днес отчет - анализ за дейността на ОДМВР-София през 2014г. беше съобщено за намаление на общо регистрираните престъпления: 3 593 спрямо 4 152 за предходната. В същото време процентът на разкриваемост се е повишил от 35.07% на 41.71%, при средно ниво за страната около 40%.  Намаление бележат и регистрираните  престъпления против собствеността, като в същото време е налице ръст на разкриваемостта им от 19.78% на 24.61%.

В резултат на предприетите комплексни мерки, като раздвижени графици на патрулите, по-чести обходи в уязвимите и отдалечени населени места, обменът на информация между отделните районни управления, срещи със самотноживущите възрастни хора и др., бе постигнато намаление и на регистрираните кражби, като в същото време с около 5% е повишена тяхната разкриваемост.

Драстичен скок е постигнат и при разкриването на грабежите: от 25% през 2013г. на 51.35% през 2014г. Положителни тенденции на намаление бяха отчетени още при посегателствата на МПС, с трима по-малко са и убитите при тежки пътнотранспортни произшествия.

Изнесените данни дадоха основание на главния секретар на МВР и неговият заместник да дадат изключително висока оценка за работата на ръководството и служителите от областната дирекция.

Светлозар Лазаров отбеляза успешните реализации, проведени под надзора на специализираната прокуратура и препоръча в тази връзка постигнатият положителен фундамент да се надгради с още по- активна работа в тясно сътрудничество с  органите на местната власт, прокуратурата, ДАНС, НАП и Агенция „Митници“.

Постигнатите резултати на занижение на престъпността с 13.4% при средно 10% за страната и ръст на разкриваемостта с над 6%, а именно 41.71% при средно за страната около 40% са наистина впечатляващи, заяви Георги Костов.

Постигнатият 20-процентен спад на регистрираните кражби, извършвани в голямата си част от  гастролиращ контингент, в съчетание с наличния кадрови недостиг, красноречиво показва, че сте осъществили качествена превенция, че има работещо разследване и синхрон с окръжната и районните прокуратури, компетентни служители, добро ниво на оперативно-издирвателната  и охранителната дейност и на противодействието на престъпността като цяло, обобщи зам. главният секретар.

По отношение обективното изпълнение на зададените комплексни критерии в края на 2014г. ОДМВР-София е на второ място от всички областни дирекции, което е показателно за положените усилия, компетентност и експедитивност на ръководството и служителите, допълни той.

Професионалното ръководство на МВР отправи и своите препоръки към работата на областната дирекция през настоящата година: активизиране на противодействието на икономическата престъпност и престъпленията, свързани с наркотични вещества.

На много високо ниво определи отчетените резултати и административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова, подчертавайки ефективното взаимодействие и постигнат синхрон в работата на двете институции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.