Last news in Fakti

7 Март, 2015 15:49 5 260 19

Убиецът на Вероника опитал да тегли пари от картата й веднага след престъплението

  • убиецът-
  • вероника-
  • вероника здравкова-
  • велико търново-
  • картата-
  • престъплението-
  • брифинг-
  • светлозар лазаров-
  • илиян личев-
  • цани попов

След престъплението той се укрил при брат си в горнооряховското село Първомайци, където бил задържан

Убиецът на Вероника опитал да тегли пари от картата й веднага след престъплението - 1
Снимка: Пресцентър МВР

Главният секретар на МВР изказа благодарност на всички служители, ангажирани с разследването на тежкото криминално престъпление, извършено във Велико Търново за добре свършената работа под ръководството на окръжната прокуратура в града.

На брифинг, който се проведе днес в сградата на областната дирекция в старопрестолния град, в присъствието на директора Илиян Личев и наблюдаващия прокурор Цани Попов, бяха разкрити детайли от действията на полицейските служители от подаването на сигнала за изчезналата 23-годишна студентка Вероника Здравкова от Никопол до задържането на извършителя.

От думите на Светлозар Лазаров стана ясно, че след получаването на сигнала от родителите на момичето на 1 март, служители на РУ – Велико Търново и ОДМВР – Велико Търново незабавно са предприели необходимите действия по издирването й. Провели са множество беседи с нейни колеги, приятели, хора, които биха могли да имат информация за местонахождението й. Организирали са претърсване на района, където последно е била забелязана. На 3 март гражданин е подал сигнал за намерено тяло във водите на река Янтра, в района на жп гарата. На мястото незабавно са били изпратени полицейски екипи, които са извършили оглед. Криминалистите са установили самоличността на момичето. Впоследствие е било установено, че смъртта й е настъпила в резултат на черепно-мозъчна травма.

При продължилите процесуално-следствени действия е изяснено, че престъплението е извършено още на 28 февруари, локализирано е и мястото. „На 5 март установихме, че от дебитната й карта още на 28 февруари от банкомат на гара Горна Оряховица е направен неуспешен опит за транзакция, съобщи Илиян Личев.

Криминалистите са предприели разследващи действия по „горещи следи”, в резултат на които е установен извършителят – 39-годишния И.З. (ромът Илиян Здравков - по зла ирония, съфамилник на жертвата) от Полски Тръмбеш, криминално проявен и многократно осъждан. Събрана е била информация, че той се укрива при брат си в горнооряховското село Първомайци и при проверка на адреса на 5 срещу 6 март е бил установен и задържан. Извършени са били претърсвания и иззети вещи, които имат отношение към извършеното престъпление. И. З. е направил пълни самопризнания.

Вероника е била убита около 19.00 часа на 28 февруари на около 15 метра от моста при жп гарата във Велико Търново. Според разследващите, момичето е станало случайна жертва на рецидивиста, който по това време чакал влак, за да го откара в Горна Оряховица. При самопризнанията си мъжът посочил, че от чантата на момичето е откраднал 25 лв. и дебитната му карта. Точно при опит да изтегли пари от картата във вечерта след убийството, Здравков е засечен от полицията.

Зад гърба си той има 6 присъди – за грабеж, придружен с убийство, бягство от затвора и кражби, заяви наблюдаващия прокурор Цани Попов. Той уточни, че в началото на януари тази година И.З. е излежал предпоследната си присъда. Последната е влязла в сила в края на януари 2015 година. Тя е постановена от Районен съд – Казанлък. Във връзка с изпълнението й на 25 февруари И. З. е бил обявен за общодържавно издирване. В този период издирваният е пребивавал на територията на град Мъглиж при жена си.

Първото му осъждане е за идентично престъпление - грабеж с убийство, извършено през 1993 г., когато е бил още непълнолетен. Присъдата е 10 години затвор, издадена от Русенския окръжен съд. Докато изтърпява наказанието си в затвора в Белене, Здравков успява да избяга, за което получава втората си присъда от 3 години лишаване от свобода.

На И.З. сега е повдигнато обвинение по чл. 199, ал.2, т.2 от НК за грабеж с последвало убийство, съобщи Цани Попов. Наказанието, предвидено по закон за такова престъпление, е доживотен затвор без право на замяна. С постановление на прокуратурата И.З. е задържан за срок до 72 часа. В понеделник ще се гледа мярката му с искане за постоянно задържане под стража. Работата по случая продължава.

ТВ7 показа снимка на рецидивиста Илиян Здравков - убиеца на Вероника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир

    1 0 Отговор
    Зад гърба си той има 6 присъди – за грабеж, придружен с убийство, бягство от затвора и кражби........... сигурно ми е бедна фантазията какво още ще натрупа тоя м....л.Със сигурност няма да спрат тия циганори да правят каквото си поискат и след време ще останат само те тук-в България.
  • 2 Бай Иван

    1 0 Отговор
    И сега какво - ще му плащаме издръжка от 350лв. на месец до живот...
  • 3 РФЦД

    1 0 Отговор
    За това са виновни законотворци, съдии, прокурори. Както е тръгнало идва времето в, което всеки ще раздава правосъдие сам, а политиците ще се чудят защо така става.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РФЦД

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "wert":

    Имам усещане, че е пълно с бавноразвиващи се в България. Толкова ли не разбрахте, че всичките ни политици през последните 25-26 години пък и преди това са едно цяло. Какво приказват няма никакво значение - накрая пак правят същото и АТАКА не е изключение. Същия кавал като другите. Трябва да сте много зле да не сте го разбрали това.
  • 6 РФЦД

    1 0 Отговор
    Ако не си платен трябва да си много прост. Дано поне пари да вземаш за тези писания. Тогава бих го разбрал. Волен се оака поне 10 пъти. И той е за затвор, като всички останали.
  • 7 болен лидеров

    2 0 Отговор
    Егати дивия индиянец и кой е този съдия който му е дал 10 г за убийство през 93г боже пази България от тази циганска измет корумпирани съдии и политици

    Коментиран от #8

  • 8 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "болен лидеров":

    М...ла е бил малолетен тогава...
  • 9 тошибиян

    1 0 Отговор
    каква система само...работиш 55 години пенсия 200 пари подигравки от лекари, бият те ограбват те ако умреш от естествена смърт щасливец
    дал си си живота и здравето в работа
    и алтернатвата трепеш наред не работиш крадеш не те бият щото имат страх от тебе земаш помощи вкарат те в затвора поят те хранат те не работиш безплатен лекар квартира омръзне ти искаш пак да убиваш избягаш и трепеш тея дето ти плащат яденето и охраната в затвора....що за държава и правосъдие е това?да отглежда и храни тумор?зна4и и самата система е тумор
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Emil Hristov EL TI

    1 0 Отговор
    ГАД циганска
  • 12 7777

    0 0 Отговор
    Дано забремене сто пъти в затвора и да ражда секциум м...гала мръсен.Бих го кормил дни наред.Гад мръсна циганска!
  • 13 7777

    0 0 Отговор
    Дано умреш от спин в затвора буклук мръсен.
  • 14 Красимир Димитров

    0 0 Отговор
    Трябва да бъде върнато смъртното наказание точно заради такива изроди.Сега ще го пъхнат в панделата и държавата ще харчи пари от нашите данъци за един боклук.
  • 15 Палач

    0 0 Отговор
    Според мен,смъртното наказание е най-безболезнената присъда за такива изроди.Трябва да се направи референдум и да се приеме закон,такива като този боклук да са донори.Могат да дават кръв на всеки 6 месеца,могат да живеят без далак или бъбрек или ако някой има нужда да му се присади кожа например-това са точните "хора".Дори след време да излезе ще си спомня,че поне едно добро е сторил и на сила макар.Така хем ще си плащат разноските,хем ще допринесат за развитието на медицината.
  • 16 шипара

    2 0 Отговор
    абе защо когато бият некой циганин, после м....лите излизат и правят размирици, а когато циганин изедник утрепе българче, само има недоволство в нета ???
    Ама този изрод требва да умре, ама още днес, сега
    не е добре тая работа...
  • 17 ИРИЛИ

    0 0 Отговор
    Защото ако посмееш да кажеш нещо напротив и потърсиш саморазправа, ще те съдят за насаждане на омраза, шовинизъм и тероризъм. Спомнете си какво стана с момчето от Варна, когато след убийството в Катуница, написа във фейса, да се събират и българите, и да бият орките- едвам се отърва с условна, солена глоба и ги изгониха от апартамента им. БХК, ДПС, Евророма и Грийнпийс са всемогъщи на фона, на недъгавото, корумпирано, безволево правосъдие. Интегриращите се, имат право да избиват и изнасилват по градове и села, и да се разхождат на воля, след убийство и грабеж- няма проблеми, заповядайте отново!
  • 18 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Искаме да поздравим всички служители от МВР работили по разкриване на това тежко престъпление!Ние от групата на ИРАКЛИ
    сме съпричасни и осъзнаваме трудноста на разкриването!Първо не се знаеше да ли е убийство лицето,а трябваше да бъде издирвано!
    Добре,че случаен човек откри трупа след няколко дни и престъплението беше разкрито!Браво на ОР служби в МВР
    Поздравления от О.З. МВР и МНО
  • 19 Власислав

    0 1 Отговор
    Крайно време е да погледнем към въвеждането на смъртната присъда, тези боклуци ни изклаха и избиха!!!