9 Март, 2015 09:34 2 075 5

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за убиеца на Вероника

  • вероника-
  • мярка-
  • дело-
  • убийство

Задържаният Илиян Здравков е направил самопризнания

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за убиеца на Вероника - 1
Снимка: БНТ

Днес изтича 72-часовата мярка задържане под стража на Илиян Здравков, задържан за убийството на 23-годишната Вероника от Велико Търново. Прокуратурата в старата столица ще поиска от съда мъжът да бъде задържан за постоянно. Здравков призна, че е убил момичето.

40-годишният Здравков е криминално проявен, рецидивист, многократно осъждан за кражби, убийство и нападения. В направените самопризнания Илиян посочил, че на 28 февруари вечерта нападнал Вероника за пари. В себе си обаче момичето имало само 25 лева. Не е ясно дали убийството й е планирано.

“Случайно стоял, чакал си е влака, видял е, че слиза отгоре тръгнал е след нея и е направил това, което е направил и си е хванал влака!” Това съобщи Илиян Личев – директор на ОДМВР – Велико Търново, цитиран от БНТ.

20 минути по-късно мъжът направил опит на гарата в Горна Оряховица да изтегли пари от дебитната карта на момичето. Съобщението за неуспешната транзакция обаче полицията получила от банката пет дни по-късно, тъй като били почивни и празнични дни. Здравков е арестуван в дома на брат му, където са открити и други веществени доказателства.

Цани Попов – наблюдаващ прокурор по делото, допълва: “Той отново повтори пълните си самопризнания – описва къде е бил, кога е дошъл, какво е правил през деня как е видял пострадалата и подробно описа как е извършил самото престъпление.Обвинението, което му е повдигнато е за извършен грабеж с последвало убийство!”

Илиян Здравков има пет присъди за кражби и една за грабеж с убийство, която извършва още като непълнолетен. От 25 февруари тази година е обявен за общодържавно издирване, тъй като след последната присъда от 29 януари се укрил. Ако деянието на Здравков се докаже мъжът може да получи доживотен затвор без право на замяна.

Факти.бг припомня, че след тридневно издирване, на 3 март тялото на Вероника Здравкова бе открито във водите на р. Янтра, в района на жп гарата във Велико Търново. По случая се водише досъдебно производство за умишлено убийство срещу неизвестен извършител.

23-годишната студентка изчезна на 28 февруари вечерта. Информацията гласеше, че за последно е видяна в района на жп гарата в старата столица. По това време момичето се е прибирало от работа през безлюдната местност.

Потресени от убийството на студентката във Велико Търново група граждани организираха подписка, която внесоха в Общинския съвет. Инициаторите настояваха да се монтират осветление и камери в района от Автогара Юг до жп гарата в града, където е изчезнало убитото момиче. Предложиха още в тъмната част на денонощието районът да се обхожда от патрул на полицията. Хората се събраха и на протест.

Заради смъртта на момичето, което беше студентка в Стопанския факултет на Великотърновския университет, 5 март бе обявен за ден на траур със заповед на ректора на вуза. На сградите на Ректората и Стопанския факултет бяха поставени траурни знамена, а всички занятия утре ще започват с минута мълчание в памет на Вероника Здравкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Нека съдът пак го пусне!!! Онези непрокопсани в парламента веднага трябва да променят НПК, а не да ни занимават с дребните си игрички!!!
  • 2 незнайко

    1 0 Отговор
    Нищо няма да направят от парламента. В петък 6 март в 13 и 30 часа в залата от 240 депутати имаше само 10. И това ако не е подигравка с народа а си получават безбожните заплати на наш гръб.
  • 3 Монго

    1 0 Отговор
    Да бе, пуснете го. Има толкова мостове и тъмни улички, че изро*а ще се чуди от къде да я подхване...
  • 4 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Я го пуснете навън та бащата или приятеля на момичето да му наврът теслата в г...а!!!Иначе оправия няма!!!
  • 5 иван

    0 0 Отговор
    след дъжд качулка