Last news in Fakti

15 Юни, 2015 15:42 1 913 0

ВКС върна делото срещу "Килърите"

  • вкс-
  • върна-
  • делото-
  • "килърите"

Заради нарушено право на защита на Петър Стоянов

ВКС върна делото срещу "Килърите" - 1
Снимка: Правен свят

Престъпна група "Килърите" с лидер Петър Стоянов има и участниците в нея правилно са получили тежки наказания, но заради нарушения на правото на защита, подсъдимите не могат да бъдат осъдени за най-тежките престъпления, в които са обвинени – убийствата на адвоката Петър Лупов и бизнесмена Румен Рачев, съобщи Правен свят.

Това става ясно от решението на Върховния касационен съд (ВКС), който връща делото "Килърите" на Апелативния съд във Варна само в частта за обвиненията в двете убийства, но потвърждава присъдата в останалата ѝ част.

За убийствата на Лупов и Рачев осъдени на доживотен затвор бяха Петър Стоянов, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. За участие в убийството на Рачев, осъден на 15 години затвор бе и Янко Попов-Туцо, като и в тази част присъдата на апелативния съд е отменена. Отменена е и присъдата от 7 години затвор за Райко Стойнов също за участие в това убийство. Още на втората инстанция подсъдимите бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, като в тази част присъдата влиза в сила.

Отмяна на присъдите за другите две убийства обаче се налага заради това, че ключови свидетели на обвинението са били разпитани от Окръжния съд в Шумен без участие на адвокатите на Петър Стоянов. Негов защитник представил пред съда доказателство, че е ангажиран за конкретната дата с дело в Софийския апелативен съд. Съдът в Шумен обаче не се съобразил с това и приел неявяването за неоснователно и пристъпил към разпит само с участието на резервен защитник. Отделно, този защитник си направил отвод заради различия в защитната теза с подсъдимия, но съдът не приел и отвода. Накрая, свидетелката отказала да дава показания заради притеснителни анонимни обаждания, а съдът решил да приеме показанията ѝ от досъдебното производство и да я глоби.

За резервния защитник ВКС казва, че не е проявил необходимата процесуална активност от очакването за пълноценно участие в събиране и проверка на доказателствата и не е имал поведение, с което да не злепостави интересите на защитавания от него подсъдим. Това се наблюдавало и от други заседания, включително нежелание да поиска по-лека мярка за неотклонение за подсъдимия.

"Допуснатото от първоинстанционния съд съществено процесуално нарушение в дейността по събирането и проверката на доказателствата и доказателствените средства, довело до флагрантно ограничаване правото на защита на подсъдимия Петър Стоянов в стадия на съдебното следствие, имащо пряко отношение към предявените обвинения срещу него... Въззивната инстанция е имала правомощията и възможността да ги отстрани като проведе въззивно следствие и в хода му да преповтори опорочените процесуално-следствени действия. Това не е сторено, а обсъжданите доказателствени източници, имащи съществено значение за установяване на обективната истина по делото и част от общия обем от доказателства са ползвани, като им е отдадена значителна тежест при изграждане на вътрешното убеждение на съдебния състав, видно от съдържанието на мотивите към присъдата", се казва в решението на ВКС, заради което е отменена присъдата по най-тежките обвинения.

ВКС обаче е съгласен с изводите на долните инстанции, че подсъдимите са участвали в престъпна група, която е вършила убийства, палежи, взривове и побои, занимавала се и с лихварсвто. За централната си роля в групата Стоянов бе осъден на 15 години затвор, Васил Костов  - на 10 години затвор, а Янков Попов на 5 години.

"Направена е вярна преценка за високата степен на обществена опасност на деянието, специфичната ориентация на ОПГ-да извършва деяния, свързани с телесната неприкосновеност на гражданите, с увреждане на имущество чрез палежи и с най-висшето благо - човешкият живот. Мотивите на въззивния и на първоинстанционния съд, свързани с индивидуализацията на наказанията за това престъпление и за всяко отделно деяние, извършено от ОПГ, са подробни, ясни, аргументирани и правилни, споделят се от настоящия състав и не е необходимо повтарянето им", се посочва още в решението. ВКС подчертава, че отмяната на присъдата в частта за двете убийства, не води и до отмяна на осъждането за организирана престъпна група, тъй като за съставомерността на престъплението не е необходимо да е осъществено вторичното престъпление, което е целта на сдружението.

В сила остава и най-леката присъда от 4 години затвор за Петър Атмаджов, който бе признат за виновен, че в съучастие с Вълев е счупил коляното на либиеца Али Салем в село Рибен, както и за незаконно притежание на ловна пушка и патрони.

До развоя на делото се стигна, след като на 21 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд призна за виновни всички подсъдими - Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Тогава Стоянов, Вълев и Костов получиха най-тежките наказания - доживотен затвор без право на замяна за участие и в трите убийства, за които бяха обвинени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА