26 Август, 2015 15:11 1 456 1

Съдът остави в ареста единия от биячите на малкия Христо

  • христо-
  • патрик първев-
  • остави-
  • ареста-
  • биячите

СГС отказа да пусне от ареста Патрик Първев

Съдът остави в ареста единия от биячите на малкия Христо - 1
Снимка: Фейсбук

Софийският градски съд (СГС) отказа да пусне от ареста Патрик Първев, който е един от задържаните за побоя над 3-годишния Христо. Искането на защитата да бъде отменена мярката му „задържане под стража" не беше прието.

Факти.бг припомня, че Първев е в ареста от малко повече от месец, заедно с връстника си Александър Донов. В края на месец юли Софийският апелативен съд остави в ареста и двамата 18-годишни младежи, които са обвинение в опит за убийство на детето.

Два съдебни състава записаха в мотивите си шокиращи данни за начина, по който 18-годишните младежи са гледали 3-годишния Христо. И макар и Патрик, и Александър да отрониха пред медиите, че съжаляват за случилото се, в съдебната зала стана ясно, че те са се забавлявали, наказвайки жестоко малкото момченце.

За щастие, 3-годишният Христо, който бе настанен в "Пирогов" в изключително тежко състояние и с опасност за живота, излезе от кома на 23 юли. В същия ден СГС реши Александър и Патрик да останат зад решетките.

По време на заседанието тогава съдът се позова на доказателства, сред които и свидетелски показания. Една от свидетелките разказа, че е чула разговор между двамата побойници, в който Александър казал на Патрик, че затворил 3-годишния Христо в шкаф. Съдебно-медицинска експертиза пък показа многобройни травми по тялото и главата на малкото момче, които се дължат на удари с твърди, тъпи предмети. Различният цвят на кръвонасяданията пък дали основания да се заключи, че те са с давност 7-10 дни преди Христо да влезе в болница в тежко състояние.

От началото на разследването служебният защитник на Патрик Първев настоява, че отговорността на двамата младежи трябва да бъде разграничена и, че клиентът му е по-малко виновен. И Софийският градски съд и Софийският апелативен съд обаче бяха категорични, че и двете момчета са съпричастни към тежкото състояние, в което Христо беше приет в болница.

Защитата на Първев поиска да му се замени мярката за неотклонение „задържане под стража“ с по-лека като „домашен арест“, защото през септември, в началото на новата учебна година Патрик Първев ще бъде 9 клас в 5-то вечерно училище. Мотивът за искането на защитата е това, да може Първев да продължи образованието си.

Съдът обаче каза, че предвид факта, че Първев е навършил пълнолетие и тепърва ще бъде в 9 клас, това означава, че обвиняемият не предявява особен интерес към своето образование.

Патрик Първев пък заяви пред съда, че е бил заплашван многократно от Александър Донов, че ще бъде убит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нов българин

    0 0 Отговор
    в затвора-не трябва да се допуска гавра с деца