Last news in Fakti

20 Януари, 2016 17:24 1 376 2

Искат възобновяване на делото срещу гръцкия студент прегазил момиче в Пловдив

  • христос боскос-
  • цацаров-
  • възобновяване-
  • делото-
  • гръцкия-
  • студент-
  • момиче
Искат възобновяване на делото срещу гръцкия студент прегазил момиче в Пловдив - 1
Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане в Апелативен съд – Пловдив за възобновяване на наказателното производство, по което с решение на Окръжен съд - Пловдив бяха освободени  от наказателна отговорност Христос Боскос и Васил Калев за причиняване, при пътно произшествие, на средна телесна повреда на 15-годишната Катерина Матеева.

Искането си за възобновяване на делото главният прокурор е мотивирал с допуснати от Окръжен съд – Пловдив съществени нарушения на материалния закон и неправилно приложена разпоредба на чл. 78А от Наказателния кодекс. Не са възстановени от подсъдимите причинените от престъплението имуществени вреди на пострадалата в размер на 12 569,11 лева, което е задължителна предпоставка за освобождаване на извършителите от наказателна отговорност.

Пътното произшествие стана на 19 май 2014 г. около 14.00 часа в гр. Пловдив. Тогава гръцкият гражданин Христос Боскос управлявал собствения си лек автомобил, марка Nissan по ул. ”Победа” в посока кръстовището на ул. ”Победа” и ул. ”Полк. Сава Муткуров” в гр. Пловдив. Той се движел с превишена скорост по средната лента за движение на западното платно на ул. ”Победа”. По същото време Васил Калев управлявал с разрешена скорост лек автомобил, марка „Мерцедес” по ул. „Победа” и също приближавал кръстовището. По това време непълнолетната Катерина Матеева, на 15 г. от гр. Пловдив, се намирала на западния тротоар на ул. ”Победа”, след кръстовището и била застанала срещу маркираната пешеходна пътека.

Двата автомобила, управлявани от Боскос и Калев, се движели към кръстовището, като Калев преминал с автомобила си на жълт сигнал със скорост около 46.50 км/ч. , а Боскос форсирал двигателя на управлявания от него автомобил, като последният достигнал скорост на движение около 98 км/ч, приближавайки се към кръстовището. Поради несъобразената от водачите скорост и нарушаване на правилата за движение по пътищата, в района на кръстовището между автомобилите настъпил удар. От удара лекият автомобил „Нисан” се отклонил надясно, насочил се към тротоара на ул. ”Победа“ и блъснал стоящата на тротоара пешеходка Катерина Матеева, на която били причинени множество наранявания, представляващи средна телесна повреда.

След проведеното разследване от Районна прокуратура – Пловдив Боскос и Калев бяха предадени на съд с обвинение за това, че при условията на независимо съпричиняване, нарушавайки правилата за движение по пътищата, по непредпазливост са причинили средна телесна повреда на Катерина Матеева.

С Присъда от 15.06.2015 г. Районен съд – Пловдив е признал двамата подсъдими за виновни и е наложил наказание лишаване от свобода за срок от 2 години на Христос Боскос, условно – с изпитателен срок от 4 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 години. Васил Калев бе осъден на лишаване от свобода за срок от 1 година, условно - с изпитателен срок от 3 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години.

С присъдата Районен съд – Пловдив осъди Боскос и Калев да заплатят обезщетение на пострадалата за причинените вреди в размер на 12 596,11 лв.

След жалба на осъдените, с решение от 08.10.2015 г. Окръжен съд – Пловдив измени присъдата на първоинстанционния съд и на основание чл.78 А от НК освободи Боскос и Калев от наказателна отговорност, като им наложи административно наказание Глоба в размер на 5 000 лева на Босков и 2 500 лева на Калев. С решението си Окръжен съд – Пловдив отмени и осъждането на лицата да заплатят обезщетение на пострадалата. Според Окръжен съд – Пловдив невъзстановяването на имуществените разходи, направени за лечение, не може да бъде условие за отказа да се приложи чл. 78А от НК, тъй като тези вреди са последица, пряко и непосредствено съпътстваща престъплението, но са вън от неговия състав, от неговата квалификация. Приел е също, че неприлагайки чл. 78А от Наказателния кодекс (освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба), Районен съд – Пловдив е нарушил правото на защита на подсъдимите.

Този извод главният прокурор счита за грешен и незаконосъобразен.

„Законът не изисква вредите, причинени с деянието, да са част от обективната страна на състава на престъплението, предмет на обвинението. Достатъчно е същите да са пряка и непосредствена последица от деянието. В този смисъл са и задължителните указания в Постановление на Пленума на Върховния съд № 7/85 г. и Тълкувателно решение на Общото събрание на наказателната колегия № 88/ 82 г.“ – се сочи в искането на главния прокурор.

Предстои произнасяне на Апелативен съд - Пловдив.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандокан с двата ножа

    0 0 Отговор
    Този циганин още ли не е в затвора бе?
  • 2 Слонобикотръбозъб

    0 0 Отговор
    Време е Темида малко да прогледне