Last news in Fakti

21 Януари, 2016 14:52 3 072 0

Разбиха престъпна група, занимавала се с оръжие (Видео)

  • разбиха-
  • престъпна-
  • група-
  • оръжие

Осем души са задържани

Организирана престъпна група е неутрализирана при спецоперация на служители на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
Операцията е проведена на 19 януари т.г. В хода й е установена и задържана осемчленна организирана престъпна група, занимавала се с преработване и разпространение на огнестрелно оръжие и боеприпаси. 

Служителите на ГДБОП, под надзора на Специализираната прокуратура, са извършили претърсвания на адреси и автомобили в София и Свиленград. 

От гараж в столичен квартал, пригоден в работилница за изработване на детайли за различен вид огнестрелни оръжия, са открити 4 пистолета различна марка, един от които преработен, а друг – на части, револвер, четири пушки, 7 пълнителя за пистолет, заготовка за заглушител, 4 кутии с различен по вид боеприпаси – 16 патрона за автомат „Калашников“ и 9 18-милиметрови патрона. Иззети са още 2 кутии с барут, огнеупорен шнур, запалка за граната, 4 капсул-детонатора, 11 цеви, 3 пълнителя за автоматично оръжие тип "Узи".

До помещението, в автомобил, управляван от единия от задържаните, спецполицаите открили цеви, спусъци и пружини за пистолети. 

В друг автомобил, с чужда регистрация, намерили два пистолета „Астра” с прилежащите към тях пълнители, без муниции. При обиск у единия от задържаните в гр. Свиленград са иззети 3 таблетки със съмнение за наркотично съдържание и 6 бойни патрона.

Групите са действали на територията на различни области в страната с изключително усложнена криминогенна обстановка, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов на брифинг по повод проведените две успешни реализации. Първата престъпна група, разпространявала наркотични вещества и използвала силови действия в област Варна, е неутрализирана на 18 януари и са задържани 18 души, добави Георги Костов. Работата и процесуално-следствените действия по документиране на престъпната дейност на групата продължават. До момента на 8 от тях са повдигнати обвинения. Наркотиците са разпространявани в Провадия и Девня. Там са извършени над 20 претърсвания, каза административният ръководител на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова. Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2014 г. основно в две направления. Разпространявала е наркотични вещества, най-вече марихуана и амфетамини, занимавала се е и с изнудване, често придружено с насилие - както над некоректни дребни дилъри, така и по поръчка на трети лица срещу заплащане.

Направено е искане за задържане под стража на 7 от обвиняемите и днес ще се гледа мярката за неотклонение „задържане по стража” за тях.

Втората организирана група, която се е занимавала с трафик на наркотични вещества и оръжия, е заловена на 19 и 20 януари.

При спецоперацията са задържани 11 души, като до момента са повдигнати обвинения на 8 от тях. Те са действали на територията на областите София, Хасково и Пловдив, като са изнасяли българско оръжие към Турция.

Единият от задържаните е турски гражданин, а групата е използвала за комуникация и карти на турски мобилен оператор. При направените претърсвания на жилища, офиси и гаражи са иззети 5 пистолета, 3 пушки, множество заготовки и части за огнестрелни оръжия. Някои от оръжията вероятно са предмет на престъпления в страната, уточни директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осмината задържани, а мярката им за задържане е удължена до 72 часа. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на разкритата група продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА