Last news in Fakti

29 Януари, 2016 16:17, обновена 29 Януари, 2016 18:16 5 665 4

Хванаха 108 кг амфетамини по време на сделка

  • амфетамини-
  • време-
  • сделка-
  • хванаха-
  • акция

В друга операция пък са открити незаконни огнестрелни оръжия, боеприпаси и взривни вещества

Хванаха 108 кг амфетамини по време на сделка - 1
Снимки: МВР

Наркотици за над 3,2 милиона и оръжие заловиха спецслужбите по време на две акции у нас. Това бе съобщено днес на пресконференция, в която участваха заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, заедно с главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и директора на СДВР старши комисар Младен Маринов.

Дрогата е иззета от банда занимаваща се с трафик на оръжие и наркотици.

Акцията е проведена след извършена огромна  по обем оперативна работа и наблюдение от близо половин година. В резултат на високия професионализъм, в момент на наркосделка са задържани 9 души - 6 български граждани, част от тях с регистрации за различни престъпления,  и 3-ма от арабски произход - двама йорданци и сириец.

В  автомобила им са открити близо 50 кг  от дрогата, опакована в пликове.  Задържането е извършено вчера на територията на Пловдив. Купувачите са били араби.

При последвалото претърсване на стопанска постройка в с. Петърч  е намерено и иззето останалото количество от синтетичната дрога. По думите на гл. комисар Георги Костов става въпрос за престъпление с изключително висока степен на обществена опасност.

Работата по случая продължава, изяснява се участието и ролята на всеки един от задържаните в престъпната схема.

В друга операция пък, от български гражданин са иззети автомат "Калашников", 6 пушки, друг автомат с неустановен произход към момента, автоматичен пистолет, 17 пистолета със заличени номера, револвер, 34 цеви огнестрелно оръжие, 27 пълнителя, 32 метални елемента за оръжие, 522 патрона различна марка и калибър за различни типове оръжие, съобщи още Сарафов. Главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов обясни, че по казуса процесуално-следствените действия продължават и към момента. По думите му в хода на извършената оперативна работа служители на ДАНС и ГДБОП установяват и изучават задържания 24-годишен Серай Реджеб Нури от град Кърджали.

Благодарение на професионалното разследване и със съдействието на служители на СДВР мъжът е локализиран в София  и задържан на 27 януари  в лекия му автомобил. В него е намерено автоматично огнестрелно оръжие. Следват и процесуално-следствените действия на адрес, на който е установено, че той живее във Варна, където е открито значителното количество оръжие.

"Повдигнато му е обвинение, като това е работно обвинение, за което е предвидено наказание от 2 до 8 години, но тъй като се касае за големи количества оръжие, деянието му може бъде преквалифицирано. Към момента са разпитани свидетели, от които по безспорен и категоричен начин се установява, че в негова фактическа власт са били откритите оръжия", обясни Белчев. По думите му, мъжът е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне на искане до СГС за взимане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" с оглед изключително високата обществена опасност на деянието. Предстоят експертизи на иззетия боен арсенал.

"Вършим своята работа екипно, целенасочено, упорито и с всичкия професионализъм, който се полага на заеманите от нас длъжностни позиции", заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов по повод реализираните от служители на МВР, ДАНС и прокуратурата две успешни операции. Той допълни, че всяка една от трите институции има различни функции, но всички са обединени от една цел – осигуряване на спокойствието на българските граждани и доколкото е възможно занижаване на нивата на престъпност.

В операциите са участвали ръководителите на Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура  - прокурорите Даниела Попова и Андрей Андреев, районният прокурор на София Петър Белчев и зам.-председателят на ДАНС Олег Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kolelo

    0 0 Отговор
    хубавото в цялата работа е, че бойко борисов много лесно може да намери пазар на амфетите....

    Коментиран от #2

  • 2 Йоца Амстердама

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "kolelo":

    На Сретан Й. ли ше ги продаде ?? :-)
  • 3 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    тоя с оръжията за война ли се е готвил-като прочетох че е от кърджали ...стана ясна работата-ислямска държава се е разпространила и тука -този трябва да лежи до живот ,като за убийство.сега ще си проличи дали имаме държава и ефективно правосъдие
  • 4 цздс

    0 0 Отговор
    браво егати в тая корумпирана държава