15 Февруари, 2016 13:59, обновена 15 Февруари, 2016 18:21 1 944 0

Арест за сирийци, обвинени в тероризъм

  • арест-
  • сирийци-
  • ид-
  • идил

При операция на служители на Главна дирекция „Гранична полиция“, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, са задържани трима сирийски граждан, съобщиха от МВР. На чужденците е повдигнато обвинение за опит да се присъединят към ИДИЛ.

Спецоперацията е реализирана на 9 февруари. Тримата сирийци са задържани при опит да преминат нелегално на турска територия в района на 315-а гранична пирамида, недалеч от ГКПП - Капитан Андреево. По първоначални данни, на 6 февруари чужденците - с предоставен от Германия статут на бежанци, са преминали гръцко-българската граница, пристигнали в София и се настанили в хотел. Ден по-късно отпътували за Свиленград.

След задържането им, Районната прокуратура в Свиленград им е повдигнала обвинения за опит за нелегално преминаване на държавната граница и им е наложила задържане до 72 часа. На 12 февруари 2016 г. Районният съд в Свиленград ги е осъдил на по 6 месеца лишаване от свобода условно и 200 лв. глоба. В хода на проведените оперативни действия е установена принадлежността на тримата сирийски граждани към ИДИЛ, както и намерението им да се присъединят към терористичната групировка. Според събраните до момента данни сирийците са тръгнали от Германия. На неустановена по делото дата в началото на 2016 г. те пристигнали в Република Гърция, откъдето опитали да преминат на турска територия, но не били допуснати.

По-късно в понеделник Специализираният наказателен съд уважи искането на Специализирана прокуратура и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Ал Абдулах Фади, Ал Фанди Ясим и Алмоаммад Абдулхамид. Мотивите на съда са, че е налице обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, за което им е повдигнати обвинение, има опасност да извършат други престъпления, както и да се укрият от разследващите органи.

Определението на съда подлежи на обжалване и протест, като в случай на такива, делото е насрочено за 23.02.2016г. от 10:00 часа пред Апелативен специализиран наказателен съд. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА