Last news in Fakti

6 Октомври, 2011 22:09 3 826 0

8 кг тротил пред депутатски блок

  • депутати-
  • тротил

Часове по-късно след бързо разследване е бил задържан мъж, заподозрян, че е изхвърлил експлозивите. До късно вчера той бе разпитван от антимафиоти за това откъде се е сдобил с тротила и защо го е хвърлил пред депутатския блок

8 кг тротил пред депутатски блок - 1
БГНЕС

Рекордните 8 килограма тротил, открити пред депутатски блок в София рано сутринта вчера, вдигнаха на крак спецслужбите в МВР, съобщава в. „24 часа”.

Намирането на взривоопасния експлозив бе запазено в тайна, а часове по-късно антимафиоти от ГДБОП задържаха мъж, който до късно снощи бе подложен на разпит за това откъде се е сдобил с тротила и защо го е подхвърлил пред жилищния блок в кв. Витоша, населен от народни представители.

Сигналът за опасната находка е получен на телефон 112 в 8,15 часа в четвъртък от депутата от БСП Пенко Атанасов, научи "24 часа". Народният представител бързал сутринта за парламентарно заседание, минал за по-напряко през гъсто обраслата пътека до блока, по която иначе не вървят хора, и видял там странен куфар.

"Бързах много за Народното събрание, но видях, че на пътеката стоят 7-8 разпилени пакета с тротил. Веднага се обадих на телефон 112, за да сигнализирам", разказа Атанасов. - Явно никой не им беше звънял, защото от мен научиха."

Депутатът веднага разпознал взривното вещество по етикетите върху всяка пресовка. Пишело "Тротил 400 грама, взривоопасно".

Пенко Атанасов видял и куфарче стар модел наоколо, както и разкъсан кашон. Веднага набрал 112 от мобилния си телефон. От централата го прехвърляли един на друг, защото ситуацията с депутатския блок в кв. Витоша е малко сложна. Водели се към полицейското управление в "Студентски град", а не към "Витоша".

"Щеше да гръмне цялата околност. Вероятно са били в кашона 10 пресовки", казва Пенко Атанасов.

Минути след получаването на сигнала районът около съмнителния куфар бил отцепен, а на място освен униформени служители от близкото Седмо районно управление пристигнали и антимафиоти от ГДБОП, както и специалисти по взривовете от ДОТИ-1.

На място те събрали общо 8 кг тротил - две пресовки - правоъгълна и кръгла, от по 400 грама, 18 - от по 200 грама. В куфара имало също димка и запалки, но не и готова бомба. Нямало също така елементи за направа на взривно устройство - нито капсул-детонатори, нито огнепроводен шнур.

Часове по-късно след бързо разследване е бил задържан мъж, заподозрян, че е изхвърлил експлозивите. До късно вчера той бе разпитван от антимафиоти за това откъде се е сдобил с тротила и защо го е хвърлил пред депутатския блок.

8 кг експлозив на едно място е рекордно количество за България, уточниха вчера специалисти. Най-мощният взрив в най-новата ни история е бомбеният атентат срещу Илия Павлов в района на Бистрица през 1998 г. Тогава в канавка край пътя бяха заложени 20 кг експлозив, взривен в момент, когато мерцедесът на президента на "Мултигруп" премина покрай него.

Атентатът срещу Константин Димитров-Самоковеца през 2003 г. на път за Боровец пък бе направен с по-малко количество експлозив от намереното вчера пред депутатския блок. Тогава хора, близки до Златко Баретата, взривиха покрай джип "Мерцедес" на контрабандиста 4 кг амонит, заложени в стар бойлер до електрически стълб.

Намерените вчера взривни вещества са двойно повече и от вещество с по-голяма мощност, уточниха експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА