26 Февруари, 2016 09:54, обновена 26 Февруари, 2016 14:12 5 322 4

Труп на мъж е открит в посолството на Палестина

  • посолство-
  • палестина-
  • труп-
  • омар наиф хасан зайед

На място е изпратен екип от прокурори и следователи, както и съдебни медици

Труп на мъж е открит в посолството на Палестина - 1
Снимка: БТА

Получен е сигнал от дипломатически представител от Посолството на Държавата Палестина в България за починало лице, в резултат на упражнено насилие, на територията на посолството, съобщават от прокуратурата.

На място е изпратен екип от прокурори и следователи, както и съдебни медици.

В 9.40 часа, посланикът на Държавата Палестина даде разрешение и предостави достъп на разследващия екип до района на посолството за извършване на необходимите действия по разследването.

Мъжът е починал от падане от високо. В момента полицията работи по всички версии на инцидента.

Намереното тяло е на палестинския гражданин Омар Наиф Хасан Зайед. През декември миналата година у нас е постъпило искане от Израел за екстрадицията на Зайед, който живее у нас от 22 години, за доизлежаване на присъда „доживотен затвор“.

Израелските власти издирват 51-годишния мъж за участие в убийство на техен гражданин, извършено през 1986 г., когато е бил на 22 г.

Въпросът за екстрадицията на намерения мъж в палестинското посолство бе повдигнат при посещението ми в Палестина и Израел, и на двете страни сме казали, че сме правова държава и се действа по закон, заяви премиерът Бойко Борисов.

„В Палестина, защото акцентът дойде от Израел, но бях и при президента и премиера на Палестина, там се повдигна този въпрос. Всъщност на заседание с премиера на Израел също беше повдигнат този въпрос заради убийство, което е извършено”, коментира премиерът.

„И на двете страни сме им казали, че само по официален ред, а те са ни задали през прокуратурата искане и съдът, трябваше да реши неговото екстрадиране. И на двете страни сме им казали, че България е правова държава и се действа само по закон", посочи още Борисов.

Омар Зайед, е бил жив, когато на мястото на инцидента е пристигнала линейка, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 малко след 7:30 ч. – повикана е линейка за пострадал мъж. Цацаров уточни, че Зайед е намерен във вътрешния заден двор на посолството.

На място е изпратена линейка, а впоследствие е изпратен екип - двама прокурори, двама следователи, съдебен медик, на място е пристигнал и представител на Външно министерство, заяви още той.

На въпроса за причината за смъртта на мъжа на практика може да бъде отговорено едва след завършване на експертизата и аутопсията, каза Цацаров.

Попитан, има ли следи от огнестрелна рана или намушкване, Цацаров заяви: „На този етап, това което дават резултатите от огледа - не. Имайте предвид, че всичко това ще бъде детайлно изяснено при самата аутопсия.”

Относно текста от разпространеното прессъобщение от прокуратурата, че намереният мъж е починал в резултат на упражнено насилие, Цацаров обясни: „Такъв е сигналът. Нашето прессъобщение на практика е възпроизвело текста на сигнала. Оттук насетне са възможни различни хипотези – от падане до насилствена смърт, но при всички случаи отговорът трябва да даде аутопсията”. Главният прокурор уточни още, че сградата на посолството е триетажна.

„Местопроизшествието най-напред е посетено от екип Бърза помощ, който е констатирал смъртта, но според данните, които сме получили обаче от обаждането пострадалият е бил жив в момента на намирането. Все още не са приключили процесуално-следствените действия, за да можем да дадем цялата информация”, допълни и главният секретар на МВР Георги Костов.

Той уточни, че към момента може да се каже, че трупът е бил местен след намирането му, но от мястото, където намерилите го твърдят, че е бил, са възможни няколко хипотези за смъртта му – падане от високо, както и всяка друга възможност.

Попитан дали намереният мъж е обитавал посолството и откога са данните за това Костов обясни: „МВР няма правомощия на територията на посолството, това е територия на Палестина.”

Утре сутринта в България пристига следствена комисия, сформирана от палестинските власти, съобщи палестинският посланик в София Ахмед ал Мадбух. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диан

    1 1 Отговор
    то не може в много държави
    престъпник да направи политическа кариера
    неслучайно тук е посланик


    Коментиран от #3

  • 2 честно

    0 0 Отговор
    Това нее просто човек а БОРЕЦ за Палестинската кауза които от 20 год е с присъда от мосад и накрая са го докопали
  • 3 bond

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "диан":

    Човека не е посланник бе.Пак нещо не си доразбрал
  • 4 фофф

    0 0 Отговор
    ама ква е тая държава палестина бе ? Смешници