Last news in Fakti

21 Април, 2016 15:40 1 791 4

Шефът на фонда за лечение на деца сключил неизгодни договори

  • шефът на фонда за лечение на деца-
  • павел александров-
  • неизгодни договори
Шефът на фонда за лечение на деца сключил неизгодни договори - 1

Шефът на фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лв. Това обяви прокуратурата. Той имал договор за настаняване със своя приятелка и за транспорт само с една определена фирма, а лекарските становища са поверявани основно на трима лекари. Александров държал в дома си 16 хил. евро, а ГДБОП е по петите му от юни месец миналата година.

От обясненията на прокурорите днес стана ясно, че шефът на Фонда е ползвал консултациите предимно на трима лекари. След въпросните консултации в болниците, където те работили, са постъпвали деца за лечение. Александров е имал на разположение и други експерти, но разследването показало, че от близо 500 становища, близо 2/3 са направени от въпросните трима лекари. Засега от държавното обвинение отказват да посочат самоличността им. "Павел Александров е икономист осигурител. Негова е преценката кой от експертите да покани за становище и той, познавайки очевидно "много добре" медицината, е определял тези трима лекари, които са давали становище за лечение на едно или друго дете. Което е косвено доказателство за организираност на престъпните намерения", коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

От прокуратурата обаче поясниха, че възможността за взимане на решение без за това да заседава пълният състав на Фонда е предвидена в закона. С други думи консултациите са позволени от закона. В момента обаче се събират доказателства за организирана престъпна група, при която освен Фондът е източвана и Националната здравноосигурителна каса. Според прокуратурата част от изплащаните суми за лечение на деца са връщани при "комисионера" - в случая, това е директорът на Фонда. 

Александров е сключил договор за наем със своя приятелка – Маргарита Мунос, собственичка на апартамент във Франция, в който били настанявани изпратени за лечение деца. Така Мунос е получила 200 хил. лева от Фонда. Прокуратурата е установила, че наемната цена била многократно повишена спрямо пазарните във Франция.

Във всички останали държави децата са били настанявани в българските посолства, обясни ръководителят на спецапелативната прокуратура Даниела Попова.

Освен това Александров сключил договор с посредническа фирма, която единствена имала право да превозва деца за лечение в Турция. На фирмата били платени 250 хил. лева.

В сряда стана ясно, че по време на заседание на Фонда спецполицаи нахлули и помолили служителите да напуснат, след което обявили, че Александров е задържан за 24 часа.

Периодът, в който се предполага, че е действала престъпната организация е от ноември 2015 година до сега, въпреки че сигналът, по който ГДБОП е започнал проверката, е от юни. Причината е, че на спецполицаите е било необходимо време, за да установят има ли престъпление, кое е то и кои са замесените в него лица. Арестът се е осъществил вчера, тъй като Александров от днес е трябвало да излезе в отпуск. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства, този период може да бъде увеличен.

На брифинга стана ясно, че не е установено искане и получаване на подкупи от родители за лечението на децата им, като няма и данни за изнудване от страна на служители на фонда. 

Извършени са обиски на 6 домашни адреса, както и на 6 кабинета в сградата на Фонда. Задържаните лица са 8 души, сред тях и директора Павел Александров.  Все още не е ясно на колко души ще бъдат повдигнати обвинения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    0 0 Отговор
    Само като му видиш физиономията и ти става ясен какъв е
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    (На брифинга стана ясно, че не е установено искане и получаване на подкупи от родители за лечението на децата им.) Нямало е нужда от това, след като са крали от всички нас, които сме здравно осигурени.
  • 3 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    ШЕФЪТ на ДАИ мръсник,ШЕФЪТ на фонда за лечение на деца и той мръсник,а се оказва,че и двамата са от Д.Дъбник,Плевенско!Значи,че РУМЕН ПЕТКОВ е икона!
  • 4 пирата

    0 0 Отговор
    И министъра на финансите е от Долни Дъбник