Last news in Fakti

13 Май, 2016 08:05, обновена 13 Май, 2016 18:10 14 826 12

Масирана полицейска акция в България срещу нелегалните имигранти

  • бежанци-
  • мигранти-
  • мвр-
  • полиция

Тя става дни след срещата в Лондон между премиерите на Великобритания и България Дейвид Камерън и Бойко Борисов

Масирана полицейска акция в България срещу нелегалните имигранти - 1

Масирана полицейска акция се провежда в петък сутрин в различни градове на страната. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

До момента 75 души са задържани в провеждаща се операция за незаконно пребиваващи чужденци, отчетоха от МВР към 17:30 ч.

Установени са 34 лица, съпричастни към каналджийска дейност

Общо 1431 служители и 438 автомобила участват в провеждащата се днес операция на МВР, ДАНС и  прокуратурата. Участват служители на СДВР, областните дирекции на МВР в Бургас, Ямбол, Сливен, Ст. Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, София, Враца, Монтана, Видин, РДГП Елхово и РДГП -Драгоман. Операцията е с цел установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци и лица, съпричастни към каналджийска дейност.

Проверени са 1010 обекта, 10 810 лица, 4976 превозни средства. Отведените чужденци в СДВНЧ са 10, а 17 са настанени в центровете на ДАБ. Иззети са незаконно притежавани пушка и пистолет, както и боеприпаси за тях. Разкрити са 10 престъпления.  Образувани са 2 досъдебни производства по чл.279-281 от НК и 8 по други членове от НК.

По характерни случаи:

Тази сутрин към 06:30 часа в района на вилна зона „Рациария“ до с.Арчар, общ.Димово, в необитаема вила са установени 25 нелегални имигранти, от които 23 мъже и 2 жени. По първоначални данни трима от чужденците са непълнолетни. Всички те са заявили, че са граждани на Афганистан и Пакистан. В 12 са намерени документи от Агенцията по бежанци. Чужденците били охранявани от 35-годишен криминално проявен мъж от Видин. По първоначални данни той бил ангажиран с престоя им, докато пристигнат каналджиите, обещали им прекарване през българо-сръбската граница. Видинчанинът е задържан. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.281 от НК.

Гранични полицаи от РДГП – Драгоман и служебното куче Каро задържаха след преследване 15 нелегални имигранти и техен водач от Перник. Днес към 8 часа автопатрул от РДГП - Драгоман забелязал в района на село Филиповци два автомобила, движещи се с висока скорост към град Трън. Граничните служители подали сигнал за проверка, но шофьорите не се подчинили на полицейското разпореждане и продължили. Автопатрулът тръгнал след тях. Близо до разклона за село Бутроинци граничарите открили двете коли спрели. Единия автомобил – бял ван „Опел“, бил без шофьор. В товарното му отделение  граничните полицаи открили 10 нелегални имигранти – 4 мъже, 2 жени и 2 момчета, които заявили, че са от Афганистан. В другата кола, марка „Ауди“, управлявана от К. М./26 г./ от Перник, граничните полицаи открили следи от кал по пода. Извикани са още служители от граничното полицейско управление в Трън и е сформирана оперативно-издирвателна  група с полицейското куче Каро. С помощта му след претърсване на района са намерени укрити още 5 нелегални имигранти, мъже, самоопределили се като  афганистанци. Незаконните имигранти са задържани в ГПУ-Трън за установяване на самоличността им. Шофьорът на аудито също е задържан, другият водач се издирва. Уведомена е прокуратурата, работата по случая продължава.

Във връзка с придобита оперативна информация са извършени претърсване и изземване в търговски обект - хранителен магазин и прилежащите към него складови помещения, намиращи се в село Габровница, област Монтана, собственост на 57- годишния Б. Т. В магазина и жилището му, са открити и иззети: огнестрелно оръжие - едноцевна пушка калибър 22 LR, неустановена марка и модел, без фабричен номер; различни видове боеприпаси, както и 40 броя кутии с цигари /80 къса/, без акцизен бандерол. Срещу Б.Т. е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.

Действията на униформените са съсредоточени срещу нелегални мигранти. Акцията в София се проведе в района на бул. Мария Луиза в отсечката между Лъвов мост и Централите хали. Мястото е познато като сборен пункт на бежанци в столицата.

Действията се осъществяват по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

В спецакцията участваха служители на ГД „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, СДВР и 11 областни дирекции в страната. Полицейски проверки се извършваха в хотели, хостели и други места за настаняване, както и на моторни превозни средства, заведения и търговски обекти в съответните райони.

Съвместната специализирана операция стартира днес в 06.00 часа по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Специализираните операции от този вид се провеждат периодично, подчертават от МВР.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Тошо

    0 0 Отговор
    Първо ги пусни после ги търси

    Коментиран от #3

  • 2 Игор

    0 2 Отговор
    Ако бяхме станали част от Руссия нямаше да има бежанць

    Коментиран от #9, #12

  • 3 Чачук

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Тошо ":

    Пускат ги за да ги издоят,всеки по веригата прибира пари,от граничаря до ББ. А това сега е отчитане на дейност пред Европа-та.

    Коментиран от #4

  • 4 Бай Тошо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чачук":

    Да това е вярно че си влизат с пари тука,затова и е кофти когато някой добър самарянин прекъсне веригата и веднага властта се мята върху него
  • 5 Jack Bauer

    1 1 Отговор
    "...Масирана полицейска акция ... има задържани около 50 лица..." ту е мястото да се посмеем добре. Поредното отчитане на дейност с ефективност 0.01%.
  • 6 cyka blyat

    3 1 Отговор
    Справянето с бежанците е добре за България и ЕС и лошо за тези които се хранят от страховете на хората. Съществуването на псевдо-патриотичните руски фракции е заложено на карта ако в България няма омраза, страх, етнически конфликти и бежанския проблем се реши. Такива акции трябва да се дискредитират, осмиват и омаловажават. Те не трябва да успеят. България първо трябва да се провали. За да дойде братския спасител на бял кон.
  • 7 Каро

    0 0 Отговор
    Да е живо и здраво "полицейското куче Каро", което още не е усвоило искането на рушвети !
  • 8 хотели, хостели и други места

    0 0 Отговор
    Спират ме ченгелите и викат: "Ти май караш с вносен бензин." Хвърлих им по една пържола и си продължих пътя... /из разказите на един бежанец/
  • 9 Дарко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Игор":

    И циганистан нямаше да го има(ТУРЦИЯ)!
  • 10 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ДА ПИТАТ ДИНКО КЪДЕ СА
  • 11 БАЙ ГАН4О

    0 0 Отговор
    Писна ми от простотия
  • 12

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Игор":

    С който и да сме все сме прецакани, както каза един от провалилите се премиери Орешарски: "българия не е чак толкова влиятелна страна, ако ме разбирате какво имам предвид......",макар че беше доста по-интелигентен от сегашния, но си беше на каишка......