Last news in Fakti

19 Октомври, 2016 16:38 2 461 0

12 българи са задържани при операция Ciconia Alba

  • 12 българи-
  • задържани-
  • операция-
  • ciconia alba-
  • европол
12 българи са задържани при операция Ciconia Alba - 1

Сериозен удар срещу организираната престъпност бе нанесен при международната операция Ciconia Alba. 51 държави участваха в координираните от Европол действия, при които са иззети над 2 тона кокаин, установени са 529 жертви на трафик на хора и са задържани 314 души. На територията на България са арестувани 12 български и двама турски граждани за подпомагане на нелегална миграция и иззети близо 30 кг хероин.

В периода 10 – 16 октомври бе проведена международна полицейска операция „Съвместни дни за действие “Ciconia Alba”. В координираните от Европол действия взеха участие правоохранителните органи на 51 държави и четири международни организации. Обединените сили бяха насочени към неутрализирането на организирани престъпни мрежи на територията на ЕС и отвъд границите на съюза, занимаващи се с трафик на хора, улесняване на нелегална миграция, трафик на наркотици и измами с разплащателни карти. Координацията на полицейските действия се осъществяваше от оперативен център, ситуиран в централата на Европол в Хага. Едновременно с това, 16 експерти от европейската полицейска служба оказваха съдействие на място в няколко държави по света.

Оперативни действия в рамките на мащабната полицейска операция Ciconia Alba бяха предприети и на територията на България. В съвместните действия участваха служители на главните дирекции „Борба с организираната престъпност“ и „Гранични полиция“ към МВР, както и представители на Агенция „Митници“. Сътрудничеството и координация между българските и чуждестранни правоохранителни органи в реално време бе подпомагано от служители на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР.

В хода на предприетите оперативни действия служители на ГДБОП са установили четирима души, заподозрени в трафик на хора, 10 са идентифицираните вероятни жертви. Превантивни действия срещу този вид престъпления са реализирани и съвместно със служители на Главна дирекция "Гранична полиция". Въз основа на цялостен анализ на оперативната обстановка са извършени проверки на 22 полета, 20 автобуса и множество автомобили, пътуващи от и към следните дестинации: Амстердам, Кралство Нидерландия; Атина, Гърция; Ларнака, Кипър; Мадрид, Кралство Испания; Париж, Франция, Мюнхен, Берлин; Франкфурт, Германия.

В дните на провеждане на международната операция по линия на нелегална миграция, на ГКПП – Калотина служители на ГД „Гранична полиция“ са проверили 140 души и 50 моторни превозни средства. Задържали са 36 човека, сред които 12 български и двама турски граждани за подпомагане на нелегална миграция, а осем афганистанци, осем пакистанци и шестима сирийци - за нелегално преминаване на границата. Иззели са пет превозни средства. В резултат на действията са инициирани три разследвания за подпомагане на нелегалната миграция. На 13 октомври, при операция на Главна дирекция "Гранична полиция", проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура, са били задържани седем български граждани за участие в организирана престъпна група, извършваща подпомагане на нелегалната миграция. Били са иззети 48 000 евро, мобилни телефони и документация. Разследването по случая продължава.

При съвместни действия срещу трафика на наркотици, реализирани от служители на ГДБОП и Агенция „Митници“ в периода 10 – 15 октомври, на ГКПП - Дунав мост Видин са задържани двама граждани на Словакия, превозвали 0.39 кг кокаин,  а на  ГКПП - Малко Търново – турски гражданин, пренасял 29.785 кг хероин, у когото били открити и 37 500 евро. Установено е, че наркотикът е бил предназначен за Холандия. Стартираните по двата случая разследвания продължават.

„Държави и организации от целия свят работиха като един и това е модерният отговор срещу сериозната и организирана престъпност, която не познава граници. В резултат на предприетите действия бяха задържани 314 заподозрени. Този наш проект има и дългосрочен ефект, тъй като в рамките на операцията бяха започнати и над 440 нови разследвания. От името на Европол поздравявам всички участници в операция Ciconia Alba“, каза по повод успешната мащабна реализация директорът на Европол Роб Уеинрайт.

Заедно с държавите-членки на ЕС в мащабните полицейски действия се включиха още 24 държави: Австралия, Албания, Бразилия, Еквадор, Исландия, Индонезия, Канада, Катар, Колумбия, Малайзия, Македония, Мексико, Нигерия, Нова Зеландия,  Норвегия, ОАЕ, Панама, САЩ, Сингапур, Сърбия, Тайланд, Филипини, Хонконг, Швейцария. В операцията участваха и Интерпол, Евроджъст, Фронтекс и Морски аналитичен и оперативен център - наркотици.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА