Last news in Fakti

19 Декември, 2016 16:47 10 728 9

ГДБОП разби банда иманяри (Снимки)

  • иманяри-
  • банда

Групата е действала на територията на областите Смолян и Пловдив

ГДБОП разби банда иманяри (Снимки) - 1

Организирана престъпна група, занимавала се с иманярство, е неутрализирана при операция на ГДБОП

Петима души са били задържани в хода на действията, проведени под наблюдението на Специализираната прокуратура; Иззети са 325 предмета, 269 монети, пръстени, керамични съдове, ножове от епохата на Античността и Средновековието

Бандата е действала на територията на областите Смолян и Пловдив. На този етап от разследването е изяснено, че те са се занимавала се с търсене, придобиване, съхранение, предлагане и отчуждаване на предмети, представляващи културни ценности. Установени са и множество хора, съпричастни към престъпната им дейност, включително и от други области на страната.

ГДБОП разби банда иманяри (Снимки)

При процесуално-следствени действия, осъществени на 18 адреса, и обиски на 12 души са иззети: 325 метални предмета с различна форма, големина и размери; 269 монети; 42 пръстена; четири керамични съда; три старинни ножа. Сред иззетите гривни, пръстени, накити, бронзова фигурална пластика, фибули, коланни апликации и други има предмети от епохата на Античността и Средновековието. Сред монетите се отличават златни византийски солиди, сребърни римски императорски монети /денар/, както и тракийски и македонски монети /Филип II/.

Намерени са също така 11 металдетектора с антени, зарядни устройства, пити, батерии, слушалки; два преносими и един настолен компютър; две флаш-памети; 962 боеприпаса за огнестрелно оръжие от различен калибър; револвер; пушка без сериен номер; 11 мобилни апарата.

ГДБОП разби банда иманяри (Снимки)

ГДБОП разби банда иманяри (Снимки)

За срок до 24 часа са били задържани двама мъже от Смолян - Н.Д. /51 г./ и Т.Д. /57 г./, Б.Б. /59 г./ от село Хвойна, и К.С. /47 г./ и И.С. /43 г./, и двамата жители на село Павелско, обл. Смолян.
Те са привлечени под наказателна отговорност за престъпления по чл. 321, ал. 3, предл. 2-ро, т. 2 вр. ал. 2; по чл. 277 а, ал. 3 и ал. 7; чл. 278, ал. 6, предл. 3-то и по чл. 399, ал. 1 от НК. След изтичане на полицейските мерки за задържане са им наложени мерки „парична гаранция“.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врели некипели

    31 1 Отговор
    Ей, с голяма пропаганда и промиване на мозъци си служат милиционерите. В тези хуморески задължително се прибавят, за засилване на ефекта и влиянието върху аудиторията, наличието на боеприпаси, пушки, танкове, а може би и крилати ракети. Обикновените търсачи, се обрисуват, като големи престъпници, само където не са снимали някой с бради и етюди на жертви в оранжави костюми, готови за клане.
    Докога питам, ще го караме, като в северна Корея и Нубия, в нормалните държави има , аукциони, колекционери, на музеите ще им се строшат рафтовете от експонати, "иманярите" си търсат спокойно и предават находките в музеите, а тук само мръсни грънци се търкалят там. Така е заради корумпираните археолози и върхушка, които вкарват в затвора тези, които им се пречкат в краката. Всичко друго е, но не и нормална държава и затова ни е такова дереджето.
  • 2 Сори

    37 1 Отговор
    Разбита БАНДА ИМАНЯРИ.....В БЕЛИТЕ страни ,,Иманярите'' се наричат ЛЮБИТЕЛИ АРХЕОЛОзИ в МУТРО ТИКВЕНСКА БЪЛГАРИЯ ....БАНДА ИМАНЯРИ...Дойде време,, ЛЮБИТЕЛИТЕ НА АРХЕОЛОГИЯТА И ИСТОРИЯТА" да ги наричат,, БАНДИТИ"..........а БАНДИТИТЕ да ги наричат ДЕПУТАТИ и ПОЛИТИЦИ
  • 3 Гост

    4 5 Отговор
    Почнаха да горят иманярите на една нелегитимна организация целете се в тарторите те даржат каналите за износ на антики.
  • 4 Индиана Джоунс

    29 0 Отговор
    Търсенето на съкровища не е престъпление...
  • 5 asdf

    15 0 Отговор
    Заглавието трябва да е "Банда разбойници ограби ЛЮБИТЕЛИ АРХЕОЛОзИ"! Защо да стимулират хората да търсят, като могат да ги бият, вкарват в затвора и ограбват!? Десетина процента от намереното са много. С тях един дебел чичко може да си плати за вниманието на някоя мома, която никога не би го доближила...
  • 6 Ази

    6 0 Отговор
    другари Милиционери толкова много боеприпаси сте задържали металдетектори ,батерии, слушалки, зарядни устройства
    а някоя атомна бомба не можахте ли да откриете ?
  • 7 Гост

    8 0 Отговор
    E, големи герои... изкаха цялата полиция срещу 4-5 иманяра! Изхарчиха хиляди държавни левове, за да конфискуват монети за 30 лв. По статистика, иманярите в Българиа са половин милион. Всички те са престъпници ли? Скапана ченгеджийска държава!
  • 8 NEXUUS

    2 1 Отговор
    Защо не кажат че находките са намерени с най дълбокия монетар на света нексус MP ? Каква е тая цензура .
  • 9 Тост

    2 1 Отговор
    Тази иманярска организация БНФМ трябва да се разследва за да се види как купуват и изнасят антики зад граница те и затова всичките и членове са с присъди за иманярство пък били уж търсачи.