Last news in Fakti

2 Декември, 2011 15:54 1 207 0

Превозвачи точили пари от „Мини Марица Изток“

  • превозвачите-
  • мини марица изток

Арести в Стара Загора при спецакция

Двама души са задържани при специализираната полицейска операция в Стара Загора „Превозвачите”. Задържани са двама от управителите на едно от трите дружества, които извършват превози на работници от „Мини Марица Изток”. Трети човек, управител на друго дружество, което също извършва превози, се укрива и е обявен за общодържавно издирване.

Обвиненията срещу тези длъжностни лица са, че са извършвали принудителни действия спрямо участници в тези сдружения, и са по чл. 214 от НК - за изнудване и по чл. 253 – пране на пари. 41-годишният П.С. и 50-годишният М.М. са управители на дружества за превоз, които транспортират работници от „Мини Марица Изток”. Задържани са и две счетоводителки – 47-годишната Н.Г. и 54-годишната М.Г.

„Направили са юридически лица, сдружавайки малки фирми – превозвачи и на практика новото юридическо лице, е сключило договор с Мините на една завишена цена, която е доста висока на километър превоз. Реалната цена, на която малките фирми возят, остава за тях, а разликата между реалната цена и тази, на която е договорен превозът с мините, остава в сметките на тези лица и техни хора. Малките фирми в някои случаи са возили по принуда, защото се притесняват, че като се противопоставят на тази схема, ще бъдат изгонени и ще останат на пътя. Реалната цена е между 1,5 – 2 лева на километър, а фактурираната цена – над 3 лева на километър”, каза комисар Алекси Алексиев, директор на ОД МВР Стара Загора, цитиран от „Фокус“.

Щетите за държавното дружество „Мини Марица Изток” тепърва ще се изчисляват. Превозът на работници в „Мини Марица Изток” се извършва ежедневно, от години. Калкулират се суми в особено големи размери от тази дейност, обясни директорът на ОД МВР Стара Загора.

Работата по този случай продължава над година. Извършени са много процесуално-следствени действия на служители от ОД МВР Стара Загора и Регионалното звено „Борба с организираната престъпност”. Случаят се наблюдава от Окръжна прокуратура Стара Загора.

Лицата, които са с повдигнати обвинения, са с мярка за неотклонение 72 часа, наложена от наблюдаващия прокурор. Предстои повдигане на обвинения и на други длъжностни лица, на които след това вероятно също ще им се вземе мярка за неотклонение, каза комисар Алекси Алексиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА