15 Август, 2017 10:00 2 604 8

Доброволци хванаха бракониер, оказа се общински съветник

  • бракониер-
  • общински съветник-
  • румен райков

Доброволци от Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО) заловиха бракониер, който се оказа общински съветник в Троян.

Преди две седмици, след като получили пореден сигнал за нарушител, забелязан близо до Райския залив в яз. „Сопот“, те му заложили капан и го хванали на място, съобщи бТВ.

„Цяла нощ изкарахме тук, за да наблюдаваме лодката – разказа Преслав Бойчев, координатор на ЦРОО – Ловеч. – Сутринта в 5:30 ч. той се пусна по пътеката, без да ни види, въпреки че бяхме на 15 метра от него, застана до лодката и започна да си вади мрежата. Започнаха да излизат риби, шарани и го заловихме директно на брега“.

Под светлината на фенерите доброволците и полицията разбрали кого са задържали – инж. Румен Райков – общински съветник в Троян и служител на областната администрация в Ловеч.

„Попитахме, защо ги прави тези неща. Каза, че е очаквал гости – за да ги почерпи. Като всеки, който има гости, трябва да иде да си купи риба от магазина. Независимо какъв си – общински съветник или какъвто и да си, не трябва да пускаш мрежи и да бракониерстваш“, посочи Станимир Шошков, координатор на ЦРОО – Троян.

Конфискувана е 100 метра мрежа и почти 9 кг незаконно уловена риба. Оказва се, че общинският съветник е залавян и друг път.

„Взехме му една мрежа от същото място. Той не се спря и решихме да го заловим на място, за да може да го спрем“, каза Шошков.

На Райков е съставен акт за административно нарушение. Води се и досъдебно производство.

В писмо той посочва, че „предвид факта, че към момента не е приключило досъдебното производство по случая, нямам право да давам каквито и да е било изявления“ и посочи, че България е правова държава и всеки е невинен до доказване на противното.

Все още е общински съветник. В официална позиция от ГЕРБ – Троян осъждат подобни прояви, въпреки това провинилият се не е изключен от структурата.

Райков обаче вече е освободен от поста си в областната управа в Ловеч.

Доброволците от рибно-опазващата организация искат той да бъде наказан ефективно.

Максималното наказание, което застрашава бракониера общински съветник, ако бъде признат за виновен, е до година затвор и глоба от 100 до 1000 лв.

„Трябва да има дело. Надяваме се да не остане като досъдебно производство – казва Шошков. – Тук е в „Натура 2000“ и той си бракониерства. Неговата вила е отгоре. Слиза си, бракониерства си всяка вечер и се прибира“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    20 1 Отговор
    10000% няма да го осъдят

    Коментиран от #2

  • 2 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Темида":

    Ше го направат посланик за назидание
  • 3 коки

    23 0 Отговор
    като са го хванали,що са викали полиция,хвърляте му 100 оки бой,увивате го в мрежата и го накисвате във водата за няколко часа пък после нека вика че е общински съветник

    Коментиран от #7

  • 4 Да видим!

    21 0 Отговор
    Такива нагли хора трябва да си получават наказанието в пълен размер!
  • 5 Радо

    14 1 Отговор
    Гербаджиите си приватизираха държавата и сега си правят каквото си искат напълно безнаказано, не ме яд толкова на него, колкото на тия овце, които са гласували за него.
  • 6 Кавал

    11 0 Отговор
    ....свалям им шапка на тез маняци ...живи и здрави!!
  • 7 Борис

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "коки":

    Това е най правилната мярка ,българина от друго не разбира.
  • 8 Свети Влас

    2 1 Отговор
    А нашия Живко с Герито на Паскал вече не се занимава с бракониерство.(само плод и заленчук,и с Герито естествено)