18 Януари, 2012 10:23 1 573 3

Случаят "Мирослава" – неудобните въпроси към МВР

  • софия-
  • въпроси-
  • случаят "мирослава"-
  • чочо-
  • стойчо стоев
Случаят "Мирослава" – неудобните въпроси към МВР - 1
Снимка БГНЕС

По случая „Мирослава” има много въпросителни – или по-скоро нищо не е съвсем ясно. Около тази позиция се обединиха в „Тази сутрин” трима журналисти, работили по отразяване на изчезването на момичето от Перник, намирането на тялото й и последвалото самоубийство на един от убийците й – Чочо. Неудобните въпроси те зададоха в сутрешния блок на bTV.

За неясностите

„Версиите на МВР за конкретни моменти от цялата история се размианват и това сериозно ни кара да се съмняваме в действията им по случая. Първо твърдяха, че Мирослава е в чужбина, после бяха категорични, че Мирослава е убита още в първия ден след отвличането й. Първо казаха, че Чочо бил скрил оръжие в тоалетната, а после – че оръжието било в някакъв килер в апартамента му. Първо говореха, че Марио-Заека е толкова зле психически, че не може да се изправи пред съда, а после – Заека симулирал шизофрения... След всичко това човек остава с впечатлението, че нещо не е какво трябва. Искаме някой прокуриор да ни каже какво стана, а не психолог и психиатър. Тях вече ги чухме, но ние сме правова държава, а не психиатрия”, заяви Анна Заркова от в. „Труд”.

Тя разкри, че с колегите й от вестника заподозряли нередност в информацията на службите, когато забелязали, че фактът за гафа на полицията със самоубийството на Чочо е укриван от МВР в продължение на 3 часа от знанието на премиера Борисов.

„Според очевидци около 12 часа се е чул изстрелът, с който се е самоубил Чочо. Премиерът обаче произнесе злощастната фарза за ‘пържолките и кучето’ към 14,30 часа. С много голяма вероятност може да се каже, а и той си призна по-късно, че по това време не е знаел за самоубийството на убиеца”, допълни Заркова.

Нейната колежка Катя Илиева от в. „Телеграф” пък разкри, че е била пред блока на Чочо в Перник, когато се е чул изстрела, с който той сложи край на живота си.

„Ние бяхме там още преди ГДБОП, които доведоха Чочо. Ръцете му не бяха отзад категорично, но не знам със сигурност дали е имал белезници. От момента на влизането му с полицаите в апартамента до изстрела имаше между 3 и 5 минути, не повече”, твърди журналистката.

Стефан Ташев от в. „Преса” подчерта, че единствените факти по този случай са два трупа – на едно младо момиче и на нейния убиец.

„Всичко останало е неясно, защото липсата на адекватна информация ражда слухове, съмнения, хипотези...”, коментира Ташев.

За шизофренията на Марио

Гостите на „Тази сутрин” обясниха, че Марио-Заека е бил охранител. През 2009 година е бил нападат с цел обир, след което той твърди, че е получил психическо разтройство и тръгва да съди фирмата, в която е работил, за обезщетение.

По-късно обаче е заловен от полицията в Перник с краден автомобил и фалшиви пари. След това, на 28 април 2011-а, д-р Роберт Крумов прави експертиза на Марио и посочва , че се съмнява в поставената му след нападението диагноза „шизофрения”. Той препоръчва Заека принудително да бъде приет в клиника под наблюдение.

„Подчертавам, не за да се лекува, а за да се установи дали лъже. Тогава Марио изчезва от полезрението на лекарите и никой не се сеща за тази препоръка на д-р Крумов до 4 януари тази година. Значи, това не може да е съвпадение. Оттогава досега не го вкараха за изследване на психичното му здраве, а сега изведнъж много удобно се сещат”, заяви Илиева.

Най-важните въпроси

Ако Цветанов твърди, че полицаите, пред които се е самоубил Чочо, са най-добрите му служители, тогава какви са другите?  Това е големият въпрос според Анна Заркова от „Труд”.

„Имам усещането, че МВР просто напасва фактите по случая. Затова искам да знам работили ли са службите по версията отвличане изобщо”, каза в заключение Тасев.

Катя Илиева пък припомни думи на премиера, който дал на ГДБОП 3 седмици да намерят всички замесени в убийството и да разберат какво е станало. Остава да чакаме, добави тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    1 0 Отговор
    Когато има нещо неудобно за нашите управници, те мълчат като неми за да се размие във времето. Интересното тук е ,че гнусното изказване на самозабравилия се Бойко за пържолките, не губи още интерес. Просто събрани на едно място толкова много самовлюбени и комплексирани глупаци, са перфектен екип!
  • 2 vencelinka

    0 0 Отговор
    Ima dva trupaa - edin na edno savsem mlado i nevrastno momi4e i edin na neiniia ubiec.V nashata mila rodina,kogato se sluchi podobna tragediia -zapochvame 4ak togava da tarsim vinovnite.Kade beshe policiiata,koiato krieshe absolutno vsichko po sluchaia s otvlichaneto na momi4eto?Tia moje bi chakashe da se sluchi tragediiata i 4ak togava da se namesi- mojem da si zadavame hiliadi vaprosi i pak da ne otkriem nishto.Roditelite na Miroslava pogrebvat deteto si,a nie grajdanite na nashata mila rodina v tova chislo i policaite prosto nabludavame i otnovo chakame.
  • 3 Свен

    0 0 Отговор
    Ако дойде Марковски да го защитава-ясна е работата!Съпругата на Марио твърди,че той е шизофреник-не бил убиеца!Е тогава,аджеба,неслучайно ли са решили,че е той от полицията,бе моме?!Що не посочиха комшията ви,примерно?!