Last news in Fakti

19 Януари, 2012 19:23 1 516 0

Удължават срока за психиатричната експертиза на Марио Заека

  • марио-
  • заека-
  • шизофрения-
  • мирослава николова

Изследванията обхващали години назад от живота му и дори времето преди раждането му

Срокът на съдебно-психиатричната експертиза на единствения заподозрян за убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник – Марио Любенов-Заека ще бъде удължен заради включването на допълнителни вещи лица.

Това съобщи в четвъртък шефът на отдел "Съдебна психиатрия" д-р Петър Маринов. По думите му заключението на експертите дали Любенов действително страда от шизофрения, което може да го избави от наказателна отговорност, ще стане ясно най-късно до два месеца.

Според информацията, огласена от МВР, Любенов е посочен за физическия убиец на Мирослава от първоначално заподозрения като организатор на отвличането й Стойчо Стоев-Чочо. Стоев се самоуби ден след ареста си преди седмица по време на оглед на жилището му, където бе придружаван от шефа на сектор "Антитерор" в ГДБОП Валентин Цоновски и няколко негови подчинени.

В момента Марио се намира в ареста в Перник, където бе закаран в сряда, за да присъства на  заседание на Окръжния съд в Перник по делото си за фалшифициране на пари, по което е била изготвена и първата му психиатрична диагноза. Иначе заподозреният пребивава в клиниката "Св. Наум", известна като "4-ти километър".

Съдебните психиатри не изключват хипотезата Марио Любенов-Заека, който е задържан за убийството на Мирослава Николова от Перник, с години да е симулирал шизофрения.

Те работят по няколко хипотези за психичното състояние на Марио Любенов. Изследванията обхващат години назад от живота му и дори времето преди раждането му. Експертите изследват включително и как е протекла бременността на майка му.

Диагнозата шизофрения не води веднага до неносене на отговорност, смята и д-р Владимир Велинов, председател на Държавната комисия за специално съдебна психиатрия в здравното министерство. По думите му може човек да има шизофрения и да носи отговорност.

Шизофрения, олигофрения, психотична депресия и деменция са сред най-често избираните психични заболявания от симулантите.

Що се отнася до възможността болните от шизофрения да планират действията си напред, експертите посочиха за пример шахматистите Анатолий Карпов и Боби Фишер, които въпреки диагнозата си са планирали ходове напред в шаха.

Експертите споделят още, че често хора от криминалния контингент симулират психични заболявания с цел избягване на правосъдието. Симулантите обаче винаги си противоречат, категорични са те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА