Last news in Fakti

20 Януари, 2012 13:33 938 0

12 години затвор за рецидивист ограбил и изнасилил възрастна жена

  • варна-
  • затвор-
  • борис иванов-
  • рецидивист-
  • апелативен съд във варна-
  • осъди-
  • ограбил-
  • изнасилил

Апелативният съд във Варна отмени оправдателна присъда на Варненския окръжен съд (ВОС) от есента на миналата година, с която Борис Иванов бе признат за невиновен да е изнасилил и ограбил  през 2010 година на възрастна жена от с.Щипско, община Вълчи дол, Варненска област.
Пресслужбата на съда припомня, че осъжданият 14 пъти, в това число и за изнасилване Борис от Добрич избягал на 13 май 2010 година от Затворническото общежитие „Разделна”, където след групиране на няколко наказания изтърпявал 8 годишна присъда. Няколко дни поред обикалял областта на стоп и гостувал в различни селища на стари приятели от затвора и роднини. На 16 май се озовал в с.Щипско и едно от първите неща, които забелязал били 89 годишната жена, която простирала дрехи в двора на дома си. Борис влязъл в къщата на старицата като търсел пари, но бил заварен от домакинята докато тършува.  Агресивно, със сила, със заплахи за живота и крясъци той завързал ръцете на жената зад гърба, запушил й устата, разсъблякъл я, съборил я на земята и брутално я изнасилил. След това отмъкнал от  престилката на бабата  62 лева, оставил я на земята със завързани ръце и си тръгнал. Продължил на стоп в друга посока и едва на 3 юни същата година бил задържан от екип на II РУП Добрич. Часове след бруталното престъпление експерти установили акта на изнасилването, множество увреждания по главата и тялото на старицата.
Както в хода на досъдебното производство, така и пред първата съдебна инстанция подсъдимият направи частични самопризнания за грабежа, но отрече, да е изнасилил възрастната жена. След като назначи няколко допълнителни експертизи и разпита множество свидетели ВОС прецени, че обвинителната теза не се доказва по несъмнен и безспорен начин. Според първата съдебна инстанция присъдата не би могла да почива на съмнителни и колебливи обстоятелства относно обективните и субективни признаци на престъпното деяние, както и да се основава само на самопризнанията на подсъдимия. 
При въззивната проверка на съдебния акт, днес Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда и наложи на Борис Иванов наказание 10 години „лишаване от свобода” за изнасилването, 12 години затвор за грабежа и двете деяния извършени при условията на опасен рецидив. Съдът постанови  42 годишният подсъдим да изтърпи по-тежкото от наложените наказания – 12 години затвор и присъди 10 000 лева обещетение за причинените на старицата неимуществени вреди, и 62 лева – за имуществените. Близо 2350 лева са присъдените разноски и държавната такса върху обещетението.
Присъдата на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвана пред ВКС в 15 дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА