Last news in Fakti

7 Април, 2018 13:38 2 776 16

Надзирател: Ако имаше достатъчно служители, нямаше чистачката да гони бегълците

  • затворници-
  • бегълци-
  • софийски затвор

От 10 години сигнализираме отговорните институции за недостига на служители в местата за лишаване от свобода.

Това казва един от надзирателите в Софийския затвор-Ивайло Григоров. „Сигнализираме за недофинансирането на системата, за все по-зачестяващите нападения срещу служители. Във връзка с модерните европейски изисквания стават все по-облекчени режимите на лишените от свобода, което не е лошо, защото води до сваляне на напрежението в тях. За сметна на това обаче нивото на техниката и охранителния състав са от преди 20 години”, коментира надзирателят пред Нова телевизия.

По думите му, ако имаше повече служители, нямаше да се стигне и до бягството от Софийския затвор.

„Ако имаше повече служители, нямаше да ги гони началникът на социалните работници и чистачката, защото останалите служители са по постовете. Ако бяха тръгнали да ги гонят, трябваше затворът да остане без служители”, каза още Григоров.

„Единственото положително нещо от цялата тази работа е, че не сме на погребение на колеги след онзи ден. Колегите имат блестяща реакция. Мога да се обзаложа с вас, че бягството не е станало чрез вътрешен човек”, допълни той.

И без вътрешен човек обаче доставката на всичко необходимо за затворниците става изключително лесно, признават надзирателите. Начините били три – през оградата, с дрон или в доставките с хранителни продукти. Затворникът можел да има почти всичко, което пожелае – от мобилен телефон, до наркотици. Шегата била, че само кораб не може да се вкара в затвора, защото няма достатъчно вода.

Надзирателите признават – сред тях има и такива, които играят в комбина със затворниците. Ценоразписът за вкарване на телефон в килията, например, стигал 100 лева на парче. Само за една смяна по тази схема някои надзиратели си докарвали доходи, равни на заплатите им за цял месец. Но да вкарват оръжие, което да предадат в ръцете на затворник и след като самите те нямат право да носят пистолет не граничело със здравия разум.

„Полагаме неимоверни усилия да се борим с това нещо. Не вярвам служител да внесе пистолет, защото той ще е първият застрелян с него”, на мнение е Ивайло Григоров.

Той отново заяви, че е сигурен, че вътрешен човек не е помогнал за бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев. Външни са обаче правилата, които допуска особено опасни престъпници, осъдени за брутални престъпления, да изтърпяват наказанията си в режим, който е далеч от представите за строгост.

„Миналата година по коледните празници убиха главен надзирател при добросъвестно изпълнение на задълженията, но тогава пак не беше интересно, защото няма престъпление от страна на служителя. Засрамени сме от българските граждани, обидени сме на нашия работодател, защото не се казва истинската причина за това, което се случва. А истината е именно липсата на хора и недостига на техническо обезпечение”, каза Григоров.

Надзирателите ще продължат със своите протести с искания за по-добри условия, увеличаване на числеността им и по-високи заплати. Следващият протест ще бъде веднага след празниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Палко

    20 1 Отговор
    Ами то почти навсякъде в България така. Хора няма, заплатите ниски, липса на мотивация и.т.н. Необходим е "рестарт" на политическата система!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БНЦ

    24 5 Отговор
    Ако е имало достатъчно служители.... Колко стана полицията в тази бедна страна - грънична полиция, полиция в РПУ, общинска полиция, и пр. Защо по времето на Живков народната милиция беше една и се стравяше и с престъпност и със затворници и имаше ред в държавата? Сега всички полиции само искат - нови щатове, по високи заплати, че и стачки правят подкокоростани от пенсионирани и на работа служители от разни техни полицийски синдикати. От къде ще дойдат парите господа? всички искат не само Вие.

    Коментиран от #10

  • 4 Коичо

    19 5 Отговор
    Абе пустиняк я парите ви били малко я персонала малко освен да ревете кат вдовичка за чадър нещо друго правители
  • 5 Аааа

    16 3 Отговор
    Ако вие , надзирателите си гледахте работата както трябва , нямаше да има бегълци !
  • 6 Калинките

    19 3 Отговор
    Изкарайте калинките от зад бюрата, от кафенетата и ако не могат да работят, направо ги уволнете. Напълнихте се с приятелки, приятели и родни, а пък и не ви се работи.
  • 7 Кой си хвърли фаса?

    11 1 Отговор
    Без майтап, но жените, които чистят стълбищата, са най-доброто видеонаблюдение.
  • 8 гоги

    6 2 Отговор
    А заглушители на сигнали защо няма като има дронове и мобилни телефони много по лесно ще е с тях и няма да има обхват телефоните и дроновете

    Коментиран от #9

  • 9 То да е едно да го оправиш

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "гоги":

    Централния затвор е в Банишора между блоковете някога е бил извън София ама сега е там и нито може да се стреля с автомат от кулите нито може да се сложи заглушител на сигнала. Другото лошо е ,че въобще е в населено място защо лагерите в Сибир нямат огради? Защото няма къде да избягат. Ако бяха в Белене на острова имам желание да видя как ще избягат
  • 10 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "БНЦ":

    То служители има много, полицаи няма. Има армия от писари.
  • 11 Тъп пич

    7 2 Отговор
    Значи умръзна ми да слушам как няма това или онова ми да напуснат като не им утърва.а за пари в системата си имат,обаче не плащат да вдигат митинги е безмислено нямат много опции просто.
  • 12 опа

    5 1 Отговор
    Затворниците трябва да имат специално затворнически облекло! Не да се обличат в цивилно облекло... Например оранжево..
  • 13 Ломски Скитник

    8 1 Отговор
    Няма оправия в тааДЪЖАВА!!
  • 14 месара

    5 1 Отговор
    и тоя запознат с "модерните европейски изисквания", но явно не е запознат как да си върши работата! тия надзиратели (полиция, и др.) като циганите (роми), знаят че имат права, а не задължения! значи" европейските модерни изисквания "са причина в затворите престъпниците да разполагат с телефони, наркотици,......., и всякакви забранени неща, като се стигне и до пистолет! не е виновно модерното, вие не си изпълнявате задълженията като надзиратели, и със сигурност вземате подкупи, така че не се жалвайте от модерното, че ви нападат и бягат, а щом са ви ниски заплатите напуснете бе. обаче 20 заплати,..... нанай!
  • 15 дедо ви

    2 0 Отговор
    Нямате наядане- търтеи! Като не ви харесва - напускайте! Ама не ви се работи.
  • 16 Бай У.

    1 1 Отговор
    До дедо ви:
    Отворко, защо не отидеш ти да поработиш месец, да видим след това дали пак така ще говориш...