Last news in Fakti

9 Април, 2018 20:56 2 591 6

Близнаци съдят прокуратурата за 150 000 лв.

  • братя-
  • адвокати-
  • девин

Адвокатите се оплакват от тормоз

Близнаци адвокати от Девин Живко и Здравко Чепишеви съдят прокуратурата за тормоз. Те искат по 150 000 лева обезщетение от държавата, задето са били арестувани през 2011 година по обвинение в иманярство. Въззивното дело на 9 май ще се гледа във Върховния касационен съд (ВКС), посочва кореспондент на Actualno.com.

Досега на две инстанции братята близнаци са осъдили държавата да им плати по 30 000 лева.

Двамата юристи бяха разследвани и съдени за иманярство, но през лятото на 2015 година Окръжният съд в Бургас ги оправда, а после Апелативният съд прекрати окончателно процеса. Близнаците бяха обвинени, че са нанесли щети за 70 000 лева на тракийска могила в местността Саръмеше край айтоското село Черноград през ноември 2011 година. Полицаи тогава установили, че с багер са извършени изкопи в тракийската могила на повече от три метра дълбочина.

Чепишеви отричаха да имат връзка с иманярските изкопи. Те твърдяха, че са отишли в района на Айтос, защото били повикани от техен клиент от Гърция, който дълги години ползвал адвокатските им услуги. Гръкът искал да вземе под аренда земи за селскостопанска дейност, а Чепишеви трябвало да му оформят документите. Тогава близнаците разказаха пред медиите в Смолян, че гръцкият гражданин Николаус Узунидис е земеделски производител, който ползвал площи в Гърция и България, като фирмата му "Агротраки" ООД е регистрирана в село Орешец. Преди години той бил женен за смолянчанка, но вече имал брак пак с българка от района на Орешец.

"С Никос, както му викаме, сме приятели от 20 години. Преди известно време му оформяхме документите за аренда на 370 дка в Харманли. Той обработва ниви, сее пшеница и слънчоглед. Сега се обади да отидем да му оформим отново документите за аренда на земи в Карнобат", каза Здравко Чепишев.

Братята отишли в Карнобатско, като Никос ги насочил към околностите на село Черноград, който район твърдели, че не познават.

На блока от ниви Никос завел друг грък, който не знаел български, да копае в синора между две ниви с голям багер, за да търси вода за поливане. "Това ни се каза на нас и това знаем", обясни братът на Златко.

Юристите отишли с личния си автомобил и били в колата в черешова градина до нивите, като вътре оформяли документите на гърка за арендата. Като видели багера, попитали Никос дали има разрешение от собственика да копае, а той казал, че има разрешение.

Към 12:00 часа на обяд изведнъж пристигнали полицаи. Обвинили ги, че са иманярска група и копаят тракийска могила, в която е намирана златна колесница, че са стигнали до първа камера и копаели към втора.

"Направиха обиск на колата ни. Вътре не намериха нито металотърсачи, нито дрехи, нито нищо, което да ни уличава в иманярство. А ние бяхме в колата си в официални дрехи", казва Здравко Чепишев. Според него и у двамата гърци, които също са задържани, не са намерени металотърсачи и други уличаващи в иманярска дейност пособия, нито пък в изкопаното имало нещо различно от пръст.

Според Чепишеви полицаите се държали с тях подигравателно и унизително, след като разбрали, че са адвокати и са от Родопите. Задържани били в следствения арест едно денонощие. По думите им държали ги в помещение с един нар, без да водят никакви процесуални действия с тях, което според братята е нарушаване на правата им.

До 2015 година близнаците водиха дела в съда и постигнаха оправдателни присъди. След това вече заведоха дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за нанесени вреди.

Двамата братя, които дълги години са били общински съветници в Девин, се оплакаха в съда от психически тормоз и терор над семействата им след множество медийни публикации, че са свързани с иманярска банда. Те поискаха крупно обезщетение от държавата за причинени от незаконно повдигнато и поддържано обвинение за извършени престъпления. Наказателното производство срещу двамата продължило 4 години и един месец.

Пред съда юристите завели свидетел, който потвърдил, че поведението им рязко се променило след като информацията за воденото наказателно производство е била разпространена в медиите. Той свидетелствал също, че двамата се затворили, не общували с близки и познати, че хората започнали да странят от тях в личен и професионален аспект, че загубили доверието на клиентите. Двамата се чувствали виновни за състоянието на родители си и жените, с които живеят, включително за смъртта на баща им. Детето на Здравко Чепишев пък се срамувало да ходи на училище и имало нужда от специализирана помощ.

Заради всичко това Окръжният съд в Смолян през 2016 година решава, че сумата от по 30 000 лева на двамата е най-адекватен паричен еквивалент на претърпените неимуществени вреди, а претенцията до пълния предявен иск от 150 000 лева следва да бъде отхвърлена като неоснователна. Идентично е и решението на Апелативния съд в Пловдив от 2017 година, което прокуратурата обжалва пред ВКС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоя филм сме го гледали

    16 1 Отговор
    Полиция и прокуратура НАЙ-НЕГРАМОТНИТЕ И БЕЗНАКАЗАНИ институции призовани да ни защитават те тормозят хората без доказателства.Пък после ние ще плащаме техните грешки скъпо и пре скъпо.
  • 2 ай честито

    15 1 Отговор
    Чакайте да видите в Страсбург колко ще ни одрусат,ейй много бачка милицияте еййй....
  • 3 Хъво

    5 6 Отговор
    Тия двамата са големи клоуни
  • 4 тото

    3 1 Отговор
    Идвамата са бивши милиционери и все по сопите ходят
  • 5 АДВОКАТ

    2 0 Отговор
    Така е, защото според Закона за съдебната власт магистратите, за каквито минават и прокурорите, не носят никаква отговорност за действията си като такива, в частност не носят гражданска /имуществена/ или административна отговорност.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.