Last news in Fakti

10 Май, 2018 15:09, обновена 10 Май, 2018 15:14 4 799 15

Източили над 1 млн лв. от Здравната каса в Пловдив само за година

  • здравна каса-
  • рзок-
  • корупция-
  • схема-
  • иван деспотов-
  • източване

Главно действащо лице в корупционната схема - Иван Деспотов

Източили над 1 млн лв. от Здравната каса в Пловдив само за година - 1
Снимка: Марица

Чрез корупционна схема от Регионалната здравно-осигурителна каса /РЗОК/ - Пловдив, посредством аптеки-фантоми, за една година са източени 1 100 000 лева. Престъплението е предмет на разследване от Окръжна прокуратура - Пловдив съвместно със следствения отдел и Икономическа полиция /ИП/ на ОД на МВР - Пловдив. Това каза окръжният прокурор Румен Попов. Делото е започнато на база разработка на ИП и вчера е извършена акция, при която са задържани 6 лица, четирима от които остават в ареста с мярка за неотклонение от 72 часа. Това са директорът на дирекция "Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки" в РЗОК Иван Деспотов, служителят на касата и негов подчинен Влади Манев, собственикът на верига аптеки Александров и подставеното лице-посредник - Лютиков, обясни прокурорът.

По думите на Попов за последните 24 часа е установено, че Иван Деспотов и собственикът на аптеки преди година измислят схемата, като за целта регистрирали фирми на подставено лице, на които е издаван лиценз за аптека, което се извършва от задържания Деспотов. Служителите на касата осигурявали данни с подробности на пациенти с тежки заболявания /хепатит/, които имат нужда от животоспасяващи и скъпоструващи лекарства на цена между 25 000 и 35 000 лева, обясни Румен Попов. Той добави, че аптеки на практика не е имало, но за сметка на това дружеството получавало лекарства за десетки хиляди левове. Така използваните пациенти "получавали" два пъти лекарствата - веднъж реално, чрез своя личен лекар, и втори път - по схемата чрез дублиране на данните им.

Само за последните две седмици групата е изтеглила от касата на два пъти по 89 000 лева, като са задържани в момента на предаването на втората сума на държавните служители, които получавали около 60 на сто от нея. Според прокуратурата източването на касата е било възможно и заради липсата на контрол над аптеките, който на практика е трябвало да се изпълнява от подчинени на Деспотов и Манев. За да не бъдат засечени от НЗОК, на всеки три месеца са регистрирани нови дружества с право на аптечна дейност, като предходната фирма фалира.

Заместник-окръжният прокурор Галин Гавраилов уточни, че на практика са извършени две престъпления - документна измама и подкуп в особено големи размери. Извършени са претърсвания и изземвания на адресите на задържаните, при което е установено, че държавните служители живеят в условия, които не отговарят на официалните им доходи. При обиск, в Деспотов е намерен лист със списък на пациенти с личните им данни, които е трябвало да предаде на "аптекаря" за издаване на дублажните документи.
Разкриването на престъплението води до огромен проблем в НЗОС - слаб контрол по веригата относно данните на пациентите и при проверката на рецептите, при което може да изскочи дублирането им.
На територията на Пловдивска област има 237 аптеки с договор са здравната каса в Пловдив, на които, според прокуратурата, през последните няколко години не се извършвани проверки и тепърва ще се уточнява колко от тях работят реално.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    19 0 Отговор
    Евала. Удърници за деня на труда 1 май догодина. Ама дайте едно трудово съревнование и с другите области. И други първинисти има.
  • 2 Жена

    14 1 Отговор
    Мятайте ги по всички градове !!!
  • 3 наглости

    36 1 Отговор
    А още една жена е починала, защото нямала 10 000 лв. (ДЕСЕТ ХИЛЯДИ ЛЕВА), за да я лекуват!

    Та тия трябва да ги съдят и за причиняване на смърт.
  • 4 Цуки

    28 0 Отговор
    Да се верне смъртното наказание.
  • 5 Doni Brasko

    14 0 Отговор
    Къде са сега всички силно напоени, заляти с информация за Боян, отегчени и възмутени граждани да заемат позиция по темата за корупцията и за липсата на пари за лечение на нуждаещи се хора.
  • 6 арджентата

    10 0 Отговор
    Ха ... цялата ни Държава е такава! На мен над 800лв. здравни осигуровки преведени до НАП - София за НЗОК... не са стигнали до ЕГН-то ми... Явно инстанциите крадат една от друга!
  • 7 me be re

    12 0 Отговор
    А дали няма и други такива играчи ?
    Тия са за националния стадион, на живо по всички телевизии и на въже, че най-евтино.
  • 8 Гост

    16 0 Отговор
    Представям си кво е в София...
  • 9 Асен

    12 0 Отговор
    В Хасково може милионите да са и два,ама няма държава
  • 10 само трепане

    8 0 Отговор
    За тия само разстрел, да крадат от тежкоболни хора!
  • 11 ежко бежко

    7 0 Отговор
    няма пари за здраве-после се тръби!едно и също! ще взема да избягам в друга гора с честни и добри животни!
  • 12 The TRAPPER

    13 0 Отговор
    Сега като им треснат по 300 лева глоба и 3 месеца условно ще им дойде акъла.
  • 13 Бенц

    4 1 Отговор
    Дали и това нее постановка..????? Искат да омаскарят хорицата и да ги отстранят а пък те невинни като кметичката,горките човечета.......хайде сега банкова сметка за дарения иначе могат да ,"изгният в затвора"...
  • 14 Така де

    4 1 Отговор
    Хванали са ги щот не си плащат на биг боса герберски. В другите градове как не ги хващат.
  • 15 Възмутена

    1 1 Отговор
    Парите са източвани чрез две фиктивни аптеки! Имало е пробив в контрола на регионалната Здравна каса! Това е върха на айсберга! Представете си по най-високите етажи какво е? Дали не е замесена и Националната ЗОК? Ами това са 28 регионални здр. каси в България.