Last news in Fakti

28 Юли, 2018 12:02 2 412 2

Предупреждават за рекет чрез мейли

  • рещет-
  • мейл

От ГДБОП предупреждават за мейли, които получаваме по пощата, с които потребители биват рекетирани. Експерти съветват подобни писма да не се отварят и да бъдат подавани сигнали.

Също така е необходимо обществото да бъде по-информирано относно подобен тип измами.

Изпращачът твърди в текста, че има компрометиращи видео материали. Той заплашва, че ще разпрати кадрите до всички контакти на жертвата. За да не посегне към тази крачка, измамникът иска пари. Изнудвачът казва, че има и достъп до файловете и камерата на компютъра на жертвата си.

"Не знам каква е причината сериозни хора на възраст да допускат да правят неща, чрез които след това да бъдат рекетирани и да плащат големи пари", коментира в студиото на "Събуди се" по Нова телевизия началникът на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП комисар Явор Колев.

По думите му има много случаи на хора с подобно положение.

„Водим превантивна кампания чрез различни форми на информиране на обществото“, обясни специалистът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 243

    5 0 Отговор
    ПРЕСТЪПНИЦИ !!! КАК НЕ ВИ Е СРЕМ БЕ ИЗМЕТ !
  • 2 KROMAZON

    0 0 Отговор
    Тамън вчера един ми прати мейл, че има компрометиращи клипове дето съм гледал и запис от камерата ми, искаше 3000 гущера иначе щял да разпрати клиповете до приятелите ми... обясних му първо, че камера нямам и второ го посъветах да си намери истинска работа...не се обади повече..