Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 15:44 1 619 0

Експерти: Шофьорът е можел да предотврати смъртта на Ангел

  • симеон йосифов-
  • катуница-
  • ангел петров

Искат 700 хил. лв. кръвнина за убитото момче от Катуница

Експерти: Шофьорът е можел да предотврати смъртта на Ангел - 1
Снимка: Дарик

Бащата на загиналия в Катуница 19-годишен Ангел Петров ще заведе гражданско дело за обезщетение в размер на 700 000 лева. Искът ще бъде насочен към застрахователна компания, към която шофьорът, управлявал автомобила, отнел живота на момчето - Симеон Йосифов, имал сключена гражданска отговорност.

Това стана ясно днес по време на заседанието на Пловдивския окръжен съд. Делото срещу Йосифов се гледа по съкратеното производство.  При такъв процес, ако бъде постановена осъдителна присъда, съдът е задължен да намали определеното наказание с една трета.

Срещу подсъдимия е повдигнато обвинение за това, че на 23 септември 2011 година в село Катуница при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение, като умишлено е причинил смъртта на 19-годишния Ангел Петров.

Първоначално бяха извикани за разпит 30 свидетели и вещи лица, но след като бе решено, че процесът ще се гледа по съкратеното производство, магистратите освободиха тези, които не са посочени в исканията на адвокатите. Остават само петима, които ще бъдат разпитани пред съда.

Съдът прие комплексната експертиза в резултат от единодушното мнение на четирима експерти, които твърдят, че това произшествие е можело да бъде предотвратено от шофьора.

Един от четиримата експерти, участвали в изготвянето й – инж. Пламен Петров, заяви, че шофьорът е имал техническа възможност да предотврати произшествието и то да не завърши фатално. Той изключи варианта Йосифов да не е видял момчето.

Шофьорът е можел да задейства спирачната система, за да предотврати произшествието, твърдят експертите. Те допускат, че в момента преди да се случи инцидентът, е имало някакъв контакт между пострадалия и водача, но това не е обект на тяхната експертиза.

Инж. Петров разказа, че микробусът е бил спрял, а загиналият се е намирал на разстояние един метър пред него, обърнат с гръб. В един момент бусът е потеглил и е последвало бутане на момчето, което е било с лице към автомобила. Ангел се е опитал да се захване в предната част на буса, вероятно в областта на чистачките, и по този начин той е пропътувал около 20 метра. След това се е изпуснал, попаднал под микробуса, бил е прегазен и влачен още 20 метра.

Показания пред съда даде и свидетелят Али Мехмед, който е бил спътник в микробуса на подсъдимия Симеон Йосифов. Пред магистратите той обясни, че са били поканени да отидат в Катуница на помен на сина на Кирил Рашков от неговия внук Йорго. Бусът е тръгнал от кв. „Столипиново” в Пловдив, където живеят. Самият Али е бил пил много и е спал в микробуса, когато е станал ударът. Той е решил, че е прегазено куче.

Свидетелят разказа още, че когато стигнали дома на Кирил Рашков, там е имало наредени маси, но те били празни. Били са пристигнали още три-четири коли с хора и всички те са станали свидетели на скандал между Рашков и съпругата му Костадинка. Али не е разбрал за какво се карат, тъй като говорели на цигански, а той разбирал само турски.

Пловдивският окръжен съд разпита още двама свидетели от кв. „Столипиново”, които също са били в микробуса. Те казаха, че са били извикани от внуци на Кирил Рашков, за да ги водят на ресторант. Свидетелите твърдят, че са били много уплашени и не помнят много неща.
Голяма част от показанията на свидетелите ще бъдат прочетени по протокол и няма да бъдат разпитани днес пред съда. Това са Кирил Рашков, внуците му Кирил Рашков - младши, Георги и Кристиян Рашкови, дъщеря му Събка Рашкова, синът му Ангел и други.

Цар Киро и внукът му Кирил бяха доведени в съдебна зала под конвой от пловдивския затвор. Двамата са осъдени с ефективни присъди за закани за убийство срещу Веселин Христов и Иванка Петрова - вуйчо и леля на убития Ангел.

Синът на Цар Киро - Ангел Рашков, е категоричен, че в нощта на убийството не е бил в Катуница, а в Пловдив. Веселин Христов обаче твърди, че именно Ангел е бил в центъра на събитията на 23 септември. По думите на Ангел Рашков близо 100 роми са били в Катуница на помен на брат му, а не както пише в обвинителния акт на Йосифов, че са организирани от сестра му Събка да респектират Веселин Христов и хората му.

Кристиян Рашков заяви пред медиите, че е подал жалба в прокуратурата за закани за убийство, отправени от Веселин Христов преди няколко дни. Той твърди, че е бил нападнат от Христов и още 30 души от Катуница в пловдивска дискотека миналата седмица. Тече разпит на бащата на Ангел - Атанас Петров, който е частен обвинител по делото. Майката Веселина Димитрова също е частен обвинител, но не се яви на днешното заседание.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА