Last news in Fakti

1 Март, 2012 11:56 1 286 1

17 години затвор за убиеца на Ангел от Катуница

  • симеон йосифов-
  • ангел петров-
  • катуница
17 години затвор за убиеца на Ангел от Катуница - 1
Снимка: Дарик

Пловдивският окръжен съд осъди на 17 години лишаване от свобода Симеон Йосифов, обвинен за убийството на 19-годишния Ангел Петров от Катуница. Защитникът на Йосифов обяви, че ще обжалва присъдата.

Симеон Йосифов трябва да изтърпи наказанието при първоначален строг режим. От присъдата се приспада времето, излежано в ареста от 25 септември 2011 г. Съдът го лиши и от правото на управление на моторно превозно средство завинаги, а бусът, в който е причинена катастрофата, се отнема в полза на държавата.

Йосифов ще трябва да плати 1275 лева на ВСС за разноски по делото и 2000 лева на Атанас Петров – баща на загиналото момче.

Срещу 55-годишния Симеон Йосифов е повдигнато обвинение за това, че на 23 септември 2011 година е нарушил правилата за движение и така умишлено е причинил смъртта на младежа.

Ход на делото, което се гледа по съкратената процедура, беше даден вчера. След 12-часово заседание Пловдивският окръжен съд не можа да произнесе присъда. Очакваше това да стане още в първия ден, но подсъдимият промени показанията си.

Изненадващо Йосифов се отрече от показанията си, дадени преди делото. Тогава той твърдеше, че помислил, че е ударил с буса си куче и не е разбрал, че е убил човек. Вчера обаче Йосифов каза пред съда, че някой е пръснал спрей в очите му, той не виждал нищо и не е усетил, че блъска някого. Подсъдимият не се призна за виновен.

По тази причина се наложи да бъдат преразпитани четирима от свидетелите, които са пътували с него в автомобила и това удължи съдебното заседание. Заради противоречивите твърдения на Йосифов защитата поиска да му бъде направена съдебно-психиатрична експертиза, но съдът отказа.

Съдът прие комплексната експертиза в резултат от единодушното мнение на четирима експерти, които твърдят, че това произшествие е можело да бъде предотвратено от шофьора.

Един от четиримата експерти, участвали в изготвянето й – инж. Пламен Петров, заяви, че шофьорът е имал техническа възможност да предотврати произшествието и то да не завърши фатално. Той изключи варианта Йосифов да не е видял момчето.

Шофьорът е можел да задейства спирачната система, за да предотврати произшествието, твърдят експертите. Те допускат, че в момента преди да се случи инцидентът, е имало някакъв контакт между пострадалия и водача, но това не е обект на тяхната експертиза.

Инж. Петров разказа, че микробусът е бил спрял, а загиналият се е намирал на разстояние един метър пред него, обърнат с гръб. В един момент бусът е потеглил и е последвало бутане на момчето, което е било с лице към автомобила. Ангел се е опитал да се захване в предната част на буса, вероятно в областта на чистачките, и по този начин той е пропътувал около 20 метра. След това се е изпуснал, попаднал под микробуса, бил е прегазен и влачен още 20 метра.

По-рано пред съда от показанията на двама от свидетелите стана ясно, че часове преди да бъде убит Ангел полицията е знаела за размириците в Катуница. Иванка Васева твърди, че когато се обадила на тел. 112, за да каже, че е станал инцидент с прегазеното момче, оттам попитали: „Започна ли боят?” Показанията на Васева бяха прочетени от съдията, тъй като тя е в Италия.

В деня на инцидента в Катуница цяла колона от коли с роми обикаляли улиците на селото, разказа пък пред съда бащата на загиналия Ангел - Атанас Петров. Те крещели: „Гяури, днес ще мрете!” Внукът на Цар Киро - Кирил Рашков-младши, размахвал сабя, викайки на вуйчото на Ангел Веселин Христов, че ще го убие.

По-късно тази сабя размахвал друг свидетел - Нихат Алиев, който отрече това пред съда, въпреки че трима други свидетели са категорични, че са го видели.

В съдебната зала бяха направени няколко очни ставки. Една от тях бе между бащата на Ангел и Алиев. Петров бе категоричен, че той е размахал сабята срещу него с думите: „Гяур, сега ще те разпоря отдолу нагоре.”

В съда бе цялата фамилия Рашкови – Кирил Рашков-старши и внукът му, които вече бяха осъдени за закана за убийство и бяха доведени от ареста, както и жители на Катуница.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алкапоне Мафия

    0 0 Отговор
    Да гние този циганин,но дали найстина този циганин е управлявал автомобила или пак някой номера на този м....л рашков...