14 Септември, 2018 08:30 2 662 11

Братът на депутат от БСП се криел в семеен апартамент в Прага

  • георги стоилов-
  • илия стоилов-
  • брат-
  • бсп-
  • корупция

Преди месеци Илия Стоилов купил на името на младата русенка апартамент в чешката столица. Нито съдът, нито прокуратурата му е наложила забрана да напуска страната

40-годишният Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов и подсъдим като лидер на група за рекет и отвличания, е напуснал страната в компанията на 28-годишна русенка. Двамата отпътували към Прага, където младата Астория Т. притежавала предварително закупен от Стоилов на нейно име апартамент. Граничните власти ги засекли да напускат страната през ГПП Калотина в 20,36 ч. на 6 септември тази година. Те се возели в зелено ауди металик. По оперативни данни депутатският брат носел и голяма сума пари, разкрива в. „24 часа“.

Колко точно обаче, засега само гадаят.

Парадоксалното обаче е, че въпреки че е подсъдим като лидер на престъпна група Стоилов е излязъл от страната напълно легално. Той не е бил с наложена забрана да напуска България.

Новината потвърди и вътрешният министър в оставка Валентин Радев в парламента в четвъртък.

Той и главният прокурор Сотир Цацаров бяха поканени спешно в Народното събрание, за да обяснят как се е стигнало до поредното бягство от правосъдието.

Двамата бяха изслушани по искане на ГЕРБ.

“От справката на МВР е видно, че е напуснал страната, разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, лицето, което го е придружавало и евентуалната цел на пътуването”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите. Според депутата Георги Стоилов той заминал в чужбина, за да лекува тежко заболяване.

Светлина хвърли и вътрешният министър в оставка Валентин Радев. “Стоилов е напуснал България - не е обявен за издирване и няма налагане на ограничения за напускане на страната”, каза той пред депутатите.

Илия Стоилов би следвало да е обявен за издирване едва на 11 септември т.г., след като апелативният специализиран съд постановява той да се върне в ареста. От пресцентъра на МВР не знаеха дали е обявен за издирване.

Как се стига обаче до тази ситуация?

Депутатският брат заедно със съпругата си Цветелина, която е управител на неговите фирми “Монарх Кредит Груп ЕООД” и “Заложна къща “Монарх Кредит Груп” са задържани на 14 октомври 2017 г.

Заедно с тях са арестувани още шестима. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, действала от началото на 2015 г. до задържането ѝ в Русе. Бандата се занимавала основно с рекет, а четирима - и с отвличане на длъжници на Стоилов.

Така например на 30 март 2015 г. бил отвлечен негов работник, заподозрян в извършване на кражба, твърди прокуратурата.

Със сила и заплаха мъжът бил принуден да подпише запис на заповед на стойност 100 000 лева.

Три дни след ареста през октомври 2017 г. Цветелина Стоилова е освободена срещу 2000 лв. гаранция, за да се грижи за 10-годишното им дете.

Делото е внесено в специализирания съд на 21 август 2018 г. Въпреки многократните молби да излезе на свобода, дотогава депутатският брат е в ареста. Веднага след внасянето на обвинителния акт той подава поредно искане за промяна на мярката. Делото се гледа в открито съдебно заседание на 29 август от съдия Мария Кавракова, председател на 9-и състав.

Тя го пуска на свобода срещу подписка.

Мотивът ѝ е, че е бил в ареста повече от 8 месеца и са нарушени правата му. Той е пуснат веднага, защото съдът се позовава на текст от Наказателнопроцесуалния кодекс, който казва, че решението се изпълнява веднага.

По закон задържането не може да продължи повече от 8 месеца в рамките на досъдебното производство. Максимално предвиденото е 1,5 г., но то важи само когато има обвинение за престъпления, които се наказват с над 15 г. затвор.

Това законово изискване обаче е само когато делото е на етап разследване, а не когато е внесено в съда. Тогава не важат тези срокове.

Именно на този факт обръщат внимание съдийките Галя Георгиева и Красимира Райчева, които на 11 септември постановяват Стоилов да бъде върнат в ареста. Другата съдийка Даниела Врачева е на особено мнение.

“Специализираният съд е надхвърлил правомощията си, произнесъл се е с определение, което е неправилно и незаконосъобразно”, пишат съдийките Георгиева и Райчева в мотивите си.

Според техните аргументи спецсъдът “не е осъзнавал последиците от незабавното изпълнение на решението, още повече че липсва забрана за напускане на страната, а прокурорът не е поискал налагането ѝ”.

Допуснатите нарушения налагат незабавна отмяна на определението на спецсъда, сочи още съдът. Когато решението влиза в сила, Стоилов от дни вече не е бил в България.

Илия Стоилов попада в полезрението на антимафиотите още през 2016 г. Трите му фирми официално се водят на съпругата му Цветелина, която е и техен управител. По думите на брат му - депутатът от БСП Георги Стоилов, той се занимавал със земеделие.

“На 10 ноември 2016 г. в ГДБОП постъпва сигнал за престъпна група, занимаваща се с рекет, побоища и склоняване към проституция”, съобщи вътрешният министър в оставка Валентин Радев в парламента в четвъртък. Седмица след първата информация през 2016 г. антимафиотите установяват, че неин лидер е Илия Стоилов, с адресна регистрация в Русе.

На 5 април 2017 г. с постановление на прокурор от спецпрокуратурата е образувано досъдебно производство срещу организирана група, която действа на територията на крайдунавския град. През октомври м.г. жандармерия и антимафиоти претърсват над 15 адреса и правят 6 обиска, задържат 8 души. Те нахлуват в ресторант, нощен бар, заложна къща.

Тогава се разбира и че разследването е започнало след сигнал от служител на Стоилов, подал оплакване срещу него. Хора на бизнесмена го изнудвали за 100 хил лв.

“Моят брат е отишъл да се лекува в чужбина, за което е известена съответната институция. Той е излязъл напълно легално през границата, не е избягал, не знам кога ще се върне. Това, че брат ми е отишъл да се лекува зад граница, е най-малкият проблем", заяви за “24 часа” депутатът от БСП Георги Стоилов.

Според него обществото трябва да обърне по-голямо внимание на целия случай на брат му, тъй като ставало дума за многократни нарушения на човешките права и директна атака срещу депутата на БСП.

“Допуснати са много професионални нарушения и грешки, при повдигнатите обвинения липсват каквито и да било факти и обстоятелства, за което десетки пъти са били сигнализирани всички институции. Делото се потвърждава на първа инстанция, но се връща от втората. След връщането на този обвинителен акт от съда цялата преписка остава в досъдебна фаза и прокуратурата автоматично, задължително по закон е длъжна да разпореди незабавно освобождаване на всички задържани, тъй като е минал осеммесечният срок на задържане. Това не е направено и считам, че е съществено нарушение на правата на хората.

Прокуратурата е длъжна да го направи, а тя не го прави, извършва престъпление, а съдът го покрива, защото не прави нищо.

А това не е единственият подобен случай в България. За 2017 г. има 27 такива случая. Това може да се види и на страницата на Народното събрание, за 2018 г. до юни има още 12 случая. По всички тези случаи няма нито една административна мярка, това не е нормално. От случая, където фигурира и брат ми, има момчета, които са още месец близо държани незаконно, има сигнали и жалби от всички техни роднини, че са държани незаконно и съдът не ги освобождава. Защо?", пита Георги Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    15 1 Отговор
    "Криел" с в жакузиту, с бутилка шампанско. Ама никой не го търсел.
  • 2 Хасан

    19 1 Отговор
    Целия политически елит краде и инвестира в чужбина...

    Коментиран от #3

  • 3 нормален

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Асанчо, ""елит"", в България, а и не само, с двойни кавички. Да не си помисли някой нещо.
  • 4 Кирка в капака

    10 0 Отговор
    И купуват къщи и апартаменти на коврите си.
  • 5 Анонимен

    8 0 Отговор
    Пусната да се грижи за 10 годишното, им дете , ало съдията , ами някои раждат и в затвора , тия от години , си правели далаверите, и сега взели че се разболяли, как все като трябва да ги съдят се разболяват , тц тц тц
  • 6 Наблюдател

    11 0 Отговор
    Опг от 2015 година ,, защо тогава не са били осъдени , то е ясно защо , ние не сме канарчетата ,, то егати държавата, брат на депутат, ясно е че в парламента влизат само чл на опгрупи,, тия трябва да се изкоренят, до 9 коляно , всички са боклуци , хора време е да изчистим България
  • 7 qwerty

    7 4 Отговор
    мдаааа... да не пропуснете да гласувате за БСП..

    освен ,че са рекетьори... опънаха чадър над Митьо очите и се опитаха да го скрият.... покриват случая със бащата на президента


    това не значи ,че трябва да гласуваме за престъпниците герб естествено.. нали са от един отбор, колкото и да се пънат да ни убеждават че не е така.
  • 8 гост

    9 3 Отговор
    Ей тая схема,батко и братко още работи при тия наглеци,шайката от Позитано.
  • 9 Да да

    9 3 Отговор
    Няма по-вредни за България партии от БСП и ДПС. Кражбите, манипулациите и задкулисието са нищо пред корупцията която създават! Няма депутаг на ДПС който да не е пресръпник и за който да няма материали да влезе в затвора! На Доган му трябват такива - послушни пресръпници. В БСП има и заблудени лица, но тях не ги допускат до власт, защото са извънредно прости! Все пак са членове на БСП, което е достатъчно условие.
  • 10 Guðmundsson

    4 2 Отговор
    Тия от бсп са 10 пъти по нагли от герб. На тия и пожелавам къщите и да изгорят докато спят с цялото си семейство и да ги открият овъглени. Голям кеф ще ми бъде.
  • 11 Пешо

    5 1 Отговор
    Човека - бандит не е избягал от никого. Няма поискана и наложена забрана за напускане на страната, излязъл е легално през ГКПП с истинските си документи? Това, че Цацаратурата не си е свършила работата, а Цацаров вместо да си признае сочи с пръст бандитчето е поредната циркаджийска история.