Last news in Fakti

12 Ноември, 2018 08:49 3 396 15

Убиец на дете съди България, затворът го съсипал

  • затворник-
  • рангел каваков

Рангел Каваков, влачил 11-годишно дете с тел за врата, иска обезщетение от 150 000 лева заради лоши условия зад решетките

Убиец на дете съди България, затворът го съсипал - 1

Осъден за убийство на 11-годишно дете по особено жесток и мъчителен начин, претендира да му бъде изплатено обезщетение от 150 000 лева за лоши условия в затворите в Пазарджик, София и Ловеч. Искът е срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Цитиран от "Дарик", Рангел Каваков твърди, че килиите били пренаселени, без топла вода и естествена светлина, имало мухъл и плесен, хлебарки, дървеници и гризачи, храната била лоша. Това съсипало здравето му – станал мрачен, затворен, трудно контактен и агресивен. Били му изпадали зъбите.

Мъжът попада зад решетките, след като на 19 февруари 2000 година в село Куртово Конаре убива момче с 11 удара с метална тръба по главата. После влачи безжизненото му тяло с тел за шията до главното шосе, за да инсценира катастрофа. Първоначално дори успява да заблуди полицията, която много дълго време разследва пътен инцидент.

Бащата на жертвата обаче се усъмнява, проверява в двора на дядо му и попада на ужасяващи локви кръв, което насочва работата по случая в правилната посока. Резултатите от аутопсията също са категорични – детето не е прегазено.

Във фаталната вечер към 20:00 часа 19-годишният тогава Каваков играе с 6 доста по-малки деца, сред които и убитият по-късно Костадин. Прилъгал го, че ще му даде пишеща машина, затова момчето тръгнало с него. Какви са мотивите за жестокото престъпление, и досега не е ясно. За да прикрие деянието си, мъжът захвърлил телцето на асфалта, където било намерено от случайно преминаващи с кола хора.

След залавянето Рангел прави пълни самопризнания и показва на полицията къде е скрил тръбата с прикрепен към нея топуз, с която е удрял с нечовешка жестокост главата на Костадин, разказват още от "Дарик".

Пред съда се опитва да се представи като невменяем, за да избегне затвора. Назначените експертизи обаче показват, че е с достатъчно здрав разум, за да отговаря за постъпките си. Прокуратурата иска доживотна присъда, но в крайна сметка му дават само 20 години.

В началото на наказанието си Каваков лежи в София, откъдето няколко пъти е изпращан в Специализираната психиатрична болница в Ловешкия затвор. За 5 години дори е бил настанен в общежитие „Кремиковци“ в група за възрастни и болни лишени от свобода. На 13 юни 2011 година е преместен в Пазарджишкия затвор.

Справки от трите места за лишаване от свобода сочат, че във всички килии, където е пребивавал, има достатъчно площ и нормални условия. Имали са прозорци, санитарни възли с топла вода, правени са обработки срещу насекоми и гризачи. Получавал е достатъчно храна.

Съдебно-медицинска експертиза пък показва, че опитите за самоубийство на Рангел са бутафорни, за да бъде настанен в болница, а лошите битови условия, ако изобщо има такива, не му правели впечатление. Те не можели да са причина за загубата на зъбите, които по рождение били криви и дори при идеален живот са щели да опадат рано. Вещото лице установява още, че Каваков заменя отпусканите му сапуни и шампоани за цигари.

Претенциите на мъжа са отхвърлени, а решението не е окончателно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Нагъл до безобразие

    57 0 Отговор
    Я в един трап 2 на 2,там ще се чуства супер тоя изверг!
  • 3 Бачо Киро

    54 0 Отговор
    Да му бъдат изплатени 150000 лева веднага след като го ударят с тръба в главата няколко пъти и вържат за врата с тел и го влачат 5км по улицата. После ако стане и си ходи, да взема парите и да си ги харчи със здраве.
  • 4 Дивака

    54 0 Отговор
    Кви обещетения иска този боклук,да се радва че все още е жив,не знам как старите затворници още не са му счупили врата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Палача

    24 0 Отговор
    Да бяха го обесили
  • 7 бббббб

    26 1 Отговор
    Смъртното наказание пази от такива главоболия.
  • 8 Значи

    22 0 Отговор
    Полицията много дълго време разследва пътен инцидент!!!Кьорави ли са били тия полицаи да не видят 11 удара по главата на детето?Иначе по темата-смърт за урода,бавна и мъчителна
  • 9 Гост 1

    14 0 Отговор
    направете му един all inclusive на маймуната защо се мъчи
  • 10 Ghost

    17 0 Отговор
    Смъртта лекува всичко,да го оттърват от болките горкият човек
  • 11 Защо е жив

    23 0 Отговор
    Затворници стегнете се и убийте този уруд,преди да е излязъл.
  • 12 ХИТЛЕР

    15 0 Отговор
    ТАКИВА ИЗРОДИ НЕ ТРЯБВА ДА ДИШАТ ВЪЗДУХА НА МАЙКАТА ЗЕМЯ...
  • 13 Така де

    12 1 Отговор
    В Англосаксонската политическа система (демокрацията) е така - убийците живуркат, а убитите не само са убити , но са двойно унижени - от убиеца и системата!!!! САЩ се контролира от атеисти-садисти и поклонници на Дявола. Няма как от тези хора да се очаква мир, взаимопомощ, справедливост. Лидерите на САЩ обичат насилието - над 90% от американските филми са свързани с насилие, над 50% от американските книги са свързани с насилие, 100% от историята на САЩ е свързана с насилие, възпитателната им система учи на лицемерие и агресивност!!! В САЩ има масови убийства, но въпреки това оръжието се продава като топъл хляб. В Западна Европа са още по-гнусни - там убийците дори живеят ощу по-добре, отколкото в САЩ!!! В една нормална политическа система този убиец щяха да го използват 5 години за медицински опити, а след това да го убият. Но в Англосаксонската система се използват невинни граждани за медицински експерименти, а убийците съдят държавата и излизат богати от затвора
  • 14 Мдааа

    10 0 Отговор
    Това отново доказва, че ЕвроГ*ейския съюз бачка срещу България!!! Пациентите не могат да осъдят държавна болница заради некачествено лечение или заразявяне с бактерии и вируси в самата болница , но затворниците съдят държавата за щяло и нещяло. Ей това са европейските ценности!!! За престъпниците МНОГО ПРАВА, за нормалните граждани НИКАКВИ ПРАВА. ДОЛУ ЕВРО СЪЮЗА И АНГЛОСАКСОНСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА (ДЕМОКРАЦИЯТА) !!!!
  • 15 гний изрод мръсен

    9 0 Отговор
    нямам думи просто!изрода обезщетение иска,ега ти психопата,на толкова години да убиеш по-малко дете и то по този начин и после да искаш да ти е комфортно като на хотел?!?