Last news in Fakti

5 Декември, 2018 09:20 1 516 2

Броят на педофилите в нета расте

  • педофил-
  • педофили

Методите им – все по-оригинални

Броят на педофилите в нета расте - 1

С развитието на технологиите се развиват и киберпрестъпленията. Нови видове измами навлизат в България. Мрежата става средство за набиране на жертви на трафик на хора. Все повече педофили са заловени у нас да злоупотребяват сексуално с деца, използвайки интернет.

"През ноември приключиха успешно осем операции. Един от тях се свързвал с деца през Facebook, набирал е информация – телефонни номера и адреси. Използвайки данните, е публикувал в сайтове за запознанства сексуални обяви от името на децата и ги е заплашвал, че ако не се срещнат с него, ще изпрати линкове към тези обяви на близките им. Целта му е била да осъществи сексуални актове с тях", заяви Явор Колев от ГДБОП пред в. "Труд".

По думите му другите седем педофили са разпространявали материали със сексуална експлоатация на деца. Той уточни също така, че броят на задържаните педофили се е увеличил в сравнение с миналата година, когато са били около 80.

Ролята на социалните мрежи

"Популярните социални мрежи като Facebook набират все повече профили, а и самите педофили ловят жертви през тях. Много малки деца без родителски контрол си откриват профили, публикуват предизвикателни снимки, за да впечатлят съучениците си, например. Те се наблюдават и от престъпниците, и децата стават лесна плячка", обясни Колев.

Той допълни, че обикновено педофилите създават фалшиви профили и се правят на връстници на тези деца, изпращат покана за приятелство, започват комуникация в месинджър.

"Те са изкусни психолози и предизвикват децата да си покажат бельото, а след това да се съблекат. От тези снимки започва изнудването, което ескалира до сексуални актове пред камера. С тези записи те, освен че задоволяват извратените си желания, изнудват децата да продължават да правят клипове и да привличат приятели в тази дейност", каза той.

Според данните, търсещите реален сексуален контакт с дете са само 10% от общия брой на педофилите, които търсят материали с детска сексуална експлоатация.

Профилът на типичния педофил в България

"Според международната статистика, 95% от педофилите са мъже. В България нямам спомен да сме работили по случаи с жени, занимаващи се с такава дейност. У нас педофилите са мъже на възраст от 20 до 50 г. Сред тях има и семейни с деца, но обикновено това са самотни хора", обясни началникът на "Киберпрестъпност".

"Имаме педофил, който работи като аниматор, а е осъден 2008 г. на лишаване от свобода. Има и педофили дисководещи на тържества с непълнолетни. Има и педофил, създал фондация за откриване на деца таланти в областта на спорта. Тези хора би трябвало да подлежат на регистрация и да имат законови забрани за достъп до деца", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    8 0 Отговор
    Кастрация! Това е толкоз просто и логично!

    Коментиран от #2

  • 2 Внг

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    Малко му е кастрация