5 Януари, 2019 14:10 3 943 2

Заловиха "муле" на телефонни измамници в Нови Пазар

  • муле-
  • телефонни измамници-
  • измама-
  • ало измама-
  • нови пазар

От полицията успели да спасят 11 100 лева от спестяванията на възрастна жена

Заловиха "муле" на телефонни измамници в Нови Пазар - 1

Полицейски служители от Нови пазар задържаха помагач в телефонна измама и опазиха спестявания в размер на 11 100 лева на 79-годишна местна жителка.

Вчера преди обяд в оперативната дежурна част на РУ-Нови пазар от жители на града и чрез телефон 112 били получени над десет обаждания за опити за измами. Веднага била направена организация и на терен били изведени униформени и цивилни полицейски служители. Със служебни автомобили обхванали голям периметър от населеното място.

В района на едно от училищата полицейските служители забелязали мъж, който върви по една от улиците, оглежда се и говори по телефона. Последвали го. Забелязали, че от двора на една къща излиза с торба. Малко след това се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да говори по телефона. Спрян бил за проверка. Изяснена била самоличността му – 48-годишен от село Войвода. При извършения личен обиск от него били иззети общо 11 100 лева, поставени в торба и буркан.

Парите били предадени от 79-годишна жена, за да „подпомогне действията на полицията“ за залавяне на измамници. Сутринта на стационарния ѝ телефон позвънил непознат, който започнал да иска пари от жената и да ѝ отправя заплахи и закани, че ако не предаде всичките си пари на нея и близките ѝ ще им се случи най-лошото. Разговорът прекъснал.

Малко след това се обадил непознат мъж, казал че името му е Димитър Димитров и е полицай. Имал информация, че телефонът ѝ е в списък на измамниците, които било възможно да я търсят. Помолил я да съдейства за задържането им.

С идеята, че помага на полицията жената изпълнила всички инструкции. Поставила 11 100 лева в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се пак според указанията, за да не „пострада“ ако се наложи стрелба при задържането на измамниците.

„Мулето“ пък обяснило, че било наето за работа по телефона. Предния ден получил обаждане от непознат, който се представил за собственик на фирма в Нови пазар. Казал на 48-годишния, че му трябват хора, които да ходят по адреси в града, за да вземат документи и капаро за различни услуги. След като му било обещано добро заплащане, безработният мъж се съгласил. Преди да изпълни първата поръчка от новия си шеф бил задържан в полицейското управление в Нови пазар.

Заловеният не е криминално проявен. Работата по случая продължава. Уведомен е дежурен прокурор в РП- Нови пазар. Образувано е досъдебно производство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стрелец

    18 0 Отговор
    Искам да знам името на 48-годишния. Пишете имена дами и господа. Никаква полицейска тайна не скривате като не пишете. Пишете имена, показвайте снимки. Едва тогава мулетата ще се стреснат, а след тях и хитреците.
  • 2 бобо

    10 1 Отговор
    Вие наред ли сте? Мулето е просто бушон. Кого са хванали.