25 Януари, 2019 18:29 3 576 16

Повдигнаха тежки обвинения на четиримата полицаи

  • 4ру-
  • спецакция-
  • кв. "лозенец"

Ръководител на групата е началникът на сектора

Разкритата организирана престъпна група от служители на сектор "Икономическа престъпност" на Четвърто РУ е действала на "своята" си територия, като е изнудвала дребни търговци. Те са плащали такса спокойствие, за да не бъдат извършвани полицейски проверки и да бъдат предупреждавани за предстоящи проверки.

Събирани са суми и от автокъщи, наргиле барове, пазарували са без заплащане. Ръководител на групата е началникът на сектора. Задържани са в момента на получаване на 2000 лева, уговорката е била за 2000 евро, но след преговори е уточнена крайната сума.

На 24 януари при акция на полицията бяха задържани петима служители от Икономическа полиция към Столичното четвърто управление на МВР.

Обвиненията

На четирима души е повдигнато обвинение за участие и ръководене на организирана престъпна група, търговия с влияние и измама. Внесено е искане за "задържане под стража", обяви прокурор Димитър Петров, изпълняващ функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура, цитиран в съобщение на МВР.

Мерките за неотклонение ще се гледат днес, продължават активни действия по разследването.

По думите на наблюдаващия прокурор йерархията на групата е следвала йерархията на структурата. По-млади служители не са се поддали "да си изцапат ръцете".

Събрали сме множество доказателства, включително свидетели са разпитани пред съдия. Възложени са и данъчни ревизии като физически лица, каза прокурорът. Нерегламентираните им практики са били в рамките на дейността на сектора.

Разкритие

Информация за арогантното поведение на служителите е получена през ноември миналата година. Данните до момента сочат, че групата е действала от началото на 2017 г. Процесуално-следствените действия продължават, като в хода на работата може да бъдат привлечени и други като обвиняеми . Установени са и редица административни нарушения ,като например неравномерно разпределение на работата. Затова е възложена и проверка на Дирекция "Инспекторат".

Достоверна оперативна информация в МВР е постъпила през месеците септември и октомври м.г. Използвана е била и информация от други служби за сигурност. Това потвърдило оперативната хипотеза, че изнудването е факт. В разкриването е използван целият оперативен потенциал, каза директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" Румен Ганев. Той отбеляза, че ръководителят на групата е бил ръководен служител на Второ РУ, преминал през доста ръководни постове в МВР.

Стана ясно, че дирекция "Инспекторат" ще извърши проверка на работата на целия сектор, ще се активират и проверки на имотното състояние на служителите на сектора.

Румен Ганев апелира гражданите да не се поддават на натиск, а да сигнализират и категорично заяви, че всеки един сигнал се проверява обективно. Проведената под ръководството на прокуратурата операция още веднъж потвърждава волята на ръководството на МВР да противодейства ефективно на корупционните прояви в системата, изтъкна директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    50 2 Отговор
    На вниманието на ВСИЧКИ милиционерски подлоги и мекеренца, вземащи от хората и проститутките такса "спокойствие" - ТОВА ВИ ЧАКА! :(
  • 2 Townboy

    45 8 Отговор
    С мутра премиер държавните служители са рекетьори естествено.
  • 3 Сталинчук

    37 7 Отговор
    Хаир нема да види държава, в която Пеефски пише законите, Борисов управлява по тях, а Цацаров бди за спазването им.
  • 4 Робски народ

    19 1 Отговор
    Спокойно няма да влязат в затвора .В нашата родина такива не ги вкарват
  • 5 ???

    12 10 Отговор
    За всичко ли е виновно правителството?!? Корупция винаги е имало,независимо кой е на власт!
  • 6 Съвестта на Логиката

    14 4 Отговор
    Хора, не ви ли се струва, че май имаме нужда от смяна на министър???
  • 7 Petko

    12 0 Отговор
    Moмчетата, които носят винаги са били близки на ръководството.
  • 8 Фатих Мехмед

    5 6 Отговор
    Това при Ердоган няма как да стане ама нали искате свобода и република та ето ви я ахахао
  • 9 брег

    6 0 Отговор
    тая структора от години нищо не прави за да си заслужи заплапите,а има толкова работа особено с евро парите но от работа не се печели а и без това боко дава боноси в края на годината
  • 10 Помня го

    6 0 Отговор
    Този ма снимката на долния ред в ляво е Найденов от иконо ическа в 4 РПУ преди 5 г бях подал сигнал и като ме разпитва за лицето срещу който беше сигнала ме пита - значи е плащач! И познайте, сигнала стигна до 5 глуха!

    Коментиран от #13

  • 11 Ааахааа

    5 0 Отговор
    Всеки кандидат полицай да мине през детектора за лъжа и лоялност към държавата.
    Па да видим дали ще издържат ? Мисля че 50% ще отпаднат моментално.
    А вие как мислите ?

    Коментиран от #14

  • 12 Да гният

    5 0 Отговор
    Това не е трябвало да се допуска. Как така полицаите взимат такива пари. 2000 на ден. А бе вие луди ли сте бе!!! Затова ли сме бедни с 600лв заплата. И от туй нагорето ни тормозят с данъци такси. И сметки. Ей тея са за убиване! Защо крадете уе! А! Защо!! Дано ви убиват циганите! Но и те са за убиване.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ааахааа":

    В грешка си 80 % няма да го минат! Синът ми преди години, кандидатства в Симеоново, като го попитах, какво те кара да станеш работник в системата на МВР? Отговорът му беше, като влезеш в системата винаги, ще влезеш в някоя схема от където се вадят пари". Тогава на мен прекарал половината от живота си по времето на социялизЪма ми стана ясно, че нещата в държавата ни не отиват на добре! Обвинявам и себе си, че не съм му предал своята ценностна система, но от друга страна търся извинение за себе си във факта, че не е пораснал с мен и в моето обкръжение а в това на майка му.
  • 15 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Човешкият мозък има едно прекрасно ,но вредно качество, качеството се казва забрава! ....Основните инструменти да държиш народа си в подчинение са следните : 1. Хляб, 2. Вино ( разбирай всекакъв вид алкохол) и, 3. Зрелища. Хлябът и виното са кът, но за това пък зрелища бол, като почнеш от "Цумгейт" минеш през "Суджукгейт" , " Грипенгейт" и стигнеш до "Кумгейт"! Управляващите и търтеите в парламента, трябва да си дадът сметка, че нищо вечно няма и че рано или късно народната "любов" , може да се превърне в неконтролируем бунт със съоъветните последствия за тях. Журналистическите подлоги и те лъжат-мажат, продажно до дъното на костния си мозък и се мъчат да представят ситуацията, като неумело ни поставят розови очила. Гладът без вино, само със зрелища е лош съветник! Доказателства от историята, колкото щете. Дядо ми Мъдрият Заек казваше следното: " Народът е като стадо овце , стрижи го, дои го, но не му съдирай кожата и му давай да яде, иначе ще дойде време и ще останеш без стадо" , изводите оставам да направите вие. Цялата ни държава е населена с такива мерзки, корумпирани лица. Едно от най-ненавижданите от мен действия е използването на която и да е държавна институция за лично облагодетелствуване. Помислете само с какъв размах са крали тези , представете си сега с какъв размах, крадът тези над тях! За успокоение на всички, ще цитирам пак моя дядо Мъдрият заек, който обичаше да казва: " Ковчегът няма джобове и никой нищо няма да вземе със себе си"
  • 16 The TRAPPER

    5 1 Отговор
    Сега като им треснат една глоба от 200-/ двеста лева/ , и 3 месеца условно ще им дойде акъла.