26 Април, 2019 16:02 27 640 41

Гурбетчии от Родопите правят луди пари в Холандия

  • гурпетчии-
  • фермери

„Фермерите” получавали по около 20-30 евро на час

Гурбетчии от Родопите правят луди пари в Холандия - 1
Снимката е илюстративна

Деца и дрога са еквивалент за правене на хиляди евро в Холандия. По 350 лева на дете прибират нашенци месечно, докато тарикати от Източните Родопи вадят по около 60-70 000 евро от канабис в Кралството само в рамките на няколко месеца. Това разкриват пред 24rodopi.com родни гурбетчии, живеещи в „ниската земя”.

Родопчани наемали къщи и ги превръщали в оранжерии за марихуана. Пригаждали помещенията със специални лампи за бърз растеж, използвали и торове, но въпреки, че дрогата е легализирана в Холандия, по този начин те престъпвали закона заради строго регламентираното производство на канабиса в Кралството.

„В рамките на два-три месеца успяват да отгледат реколтата и я продават топтан на свързани с бизнеса. Вадят се по около 60-70 000 евро. След това напускат жилището и си наемат друго. Страх ги е да не ги спипа полицията защото влизат в затвора. Още повече ги е шубе обаче от албанците и мароканците, които са взели този бизнес в своите ръце. Тогава вече могат и никога да не се приберат в България”, разказват за 24rodopi нашенци, живеещи в Холандия.

По думите им, голяма част от тружениците по „ръба на бръснача” имат опит с дрогата у дома. Някои от тях дори са с присъди за притежание и разпространение на наркотици в Родопите. Нашенци дори наемали „служители” от Източна Европа. „Фермерите” получавали по около 20-30 евро на час. Цената на марихуаната пък вървяла спрямо качеството. По легални цени била между 2 и 25 евро за грам. В същото време холандски градове са пълни с мургави нашенци, които се възползват от социалната система в страната. 350 евро плаща държавата на дете месечно, разказват нашенци.

„Жените са на работа в бахчетата (оранжерии б.р.), мъжете хващат по някоя временна работа, но цялото семейство, заедно с децата, е тук. Над 1700 евро на месец чист доход от пет деца. Цели квартали са само с нашенци. По квартални улици в Хага се чува само българска реч. Пълно е с мъже, особено сутрин. Мислят се начини за правене на пари, работодатели отиват от там да си наемат временно работници. Най-ниското заплащане в страната е 10 евро на час. В оранжерии на кюрди обаче се плаща по 8 евро”, разкриват родопски гурбетчии.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гадината

    64 17 Отговор
    По принцип съм атеист пък то се оказа че имало рай и той бил в холандия
  • 2 Емил

    62 108 Отговор
    Няма лошо! След това ще се върнат да си изхарчат парите тук! Интересно как ще коментират русофилистиците?! Защо ли никой не ходи в Русия, а само в "пропадналият и изгнил" ЕС?

    Коментиран от #3, #5

  • 3 всеки мангал се отчита подобаващо

    63 11 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Защото всичко това е организирано и познай от кого.
  • 4 sss

    126 11 Отговор
    как ги дават тия 350 евро на дете на месец, от 1 година живея в холандия и ми дават 200 на три месеца за 1 дете.......та не вярвайте на всичко дето четете

    Коментиран от #6, #40, #41

  • 5 гост

    91 53 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Защото тези който обичаме Русия сме честни, порядъчни и работливи хора , само престъпници , джендъри и отрепки се радват на демокрацията която е рай за вас.
    Прочети статията кой какви отглеждат наркотици и после коментирай.

    Коментиран от #14, #18, #20

  • 6 РЗС

    91 8 Отговор

    До коментар #4 от "sss":

    Ти циганин ли си? Ако не си, толкова ти се полагат. Те навсякъде са с превилегии, у нас сметки и земя не плащат, детски взимат повече от всички други, що холандия да прави изключение за богопомазаните лилаво-венцови млекопитаещи.

    Коментиран от #31

  • 7 ssяя

    35 14 Отговор
    нямам досег с лилавите, но имам познат от 20 год в холандско, каза че ги интегрират яко, след 6 месеца не можеш да ги познаеш, та държавата работи
  • 8 Яшко

    39 6 Отговор
    Това го знам от преди десет години ,нищо ново ,затова младите ше бягат 😁😁😁
  • 9 КОНТРАТА

    67 7 Отговор
    Да да успех. Нали като дойде инкасаторката за тока и види 3000€ сметка на имота с 3 спални веднага звъни в полицията! Тия лампи по 1000W едната където светят дено-нощно бая ток харчат!

    Коментиран от #10, #15, #16

  • 10 Яшко

    34 7 Отговор

    До коментар #9 от "КОНТРАТА":

    Брей ти отде знаеш,и затъмняват прозорците с фолио щот всяка вечер хвърчи хеликоптер с инфрарот и записва ,да не сме бачкали заедно
  • 11 Каракуд

    45 4 Отговор
    Ха ха ха, ако така се правеха луди пари в Холандия как не са отишли Цецо Гуменката и оня от КОМПИ
  • 12 Манго

    40 2 Отговор
    Станах "млад фермер" по програмата "алтернативно земеделие" ама парата лапа изкупвача
  • 13 мухаха

    17 32 Отговор
    Редактора недей да спиш-изгоряха ви прехвалените ракети в Русия-с ко ще биете сега Американците!!!
  • 14 Турист

    23 31 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Само да попитам , колкото Путин ли сте честни или Тодор Живков ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Касиерката на тока

    24 20 Отговор

    До коментар #9 от "КОНТРАТА":

    Каква инкасатпрка идва в западна европа какъв електромер бе глупак това да не ти е беларуска украйна

    Коментиран от #36

  • 17 Sky-blue

    36 5 Отговор
    Всички които са за дрогата приятно пътуване и прекарване в ада дано по гадно да се на играете чървули прости
  • 18 Sky-blue

    25 9 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Прав си но тези промити амеби няма да те разберат ако се случи ще бъде късно
  • 19 Хоопаааа

    26 0 Отговор
    Абе нали не крадат, ? Станали са земеделци , браво .
  • 20 Гост

    15 21 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    И ти като толкова много обичаш русия, къде си в момента,а??????

    Коментиран от #38

  • 21 фонзи

    18 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Най-ниското заплащане в страната е 10 евро на час. Аре бе над 2000 евро минимална заплата за Холандия това от къде го измислихте ,няма такъв филм !

    Коментиран от #34

  • 22 DNA scientist

    23 1 Отговор
    Пълни глупости! Ако все пак това се случва тия "родопчани" са не повече от 10-тина и скоро ще са на издръжка на датския данъкоплатец в някое затворче.
  • 23 Бай село

    22 0 Отговор
    Думата "бахчета " неозначава точно оранжерия, а градина. Баба още я ползва, праща ме да копая на "бахчата". Думата е турска или киргизка. Примерно: "Фенербашче" - квартален футболен клуб от Истанбул или "Бахчисарайските фонтани" - поема на Пушкин, за градините на кримския султан (васал на турския).
  • 24 Пустиняка

    34 1 Отговор
    Пълни глупости са написали.. това с детските е върха на простотията.. може и някой да се опита да гледа канабис, но ги хващат бързо, щото държавата работи.. Я журналята оърво се усведомете добре, що ние не сме балъци да ви се радваме на глупостите...айде у лево с поредната тъпа статия..

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 цар Крум

    22 1 Отговор
    моля холандското правителство да им дава и по 400 евро само никога вече да не се върнат у нас
  • 27 Шаран БГ

    27 0 Отговор
    Някой се опитва да ни пробутва откровени простотии, като че ли Холандия е "разграден двор" !? Тия наши списователи всичко знаят, а холандската полиция "трева пасе".... Хайде - де. Да, има съвестни български граждани от циганския етнос, от Горнооряховския район, в Холандия , по-вече от 15 години, които работят съвестно по производството на цветя, което е свързано с много ръчен труд. И холандците им заплащат добре труда, но няма такива фантасмагории, като написаното по-горе.Допущам, че има и родопчани, които не се п лашат от тежка и монотонна работа / навикнали покрай производството на тютюн/ и също са добре възнаградени. Но моля Ви не преплитайте разказите на престъпници / те и тук "вадят" големи пари/ с действителността !! Още малко ще ни сервирате, че нашите цигани бият холандските полицаи в Ниската земя , както у нас......... !?!??
  • 28 гост

    10 1 Отговор
    Това е цвета на "нацията" за който толкова много говорят БСП.Нека си седят там.Преди сливенските сводници,а сега тези "лауреати"!Браво,браво,браво господине...а дано им мине.
  • 29 1234

    10 4 Отговор
    Ето това е причината за загубата на БСП на всички избори,както и за следващите,техния електорат е зает със селскостопанската работа в Холандия.Първата от тяхната листа иска да отиде по-близо до тези хора,за да ги организира-партийно поръчение от Решетников сведено през Позитано и Дондуков 2.
  • 30 БАРС

    8 0 Отговор
    Ще е много добре ако ги разберат албанците
  • 31 Твоите венци

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "РЗС":

    Какви са...?! Всеки каквото прави незаконно в някоя държава, той си получава заслуженото наказание...!
  • 32 Morgoth

    7 0 Отговор
    Да са им честити! Точно холандците нямам никакво намерение да съжалявам на тази тема.
  • 33 Бачо Киро

    14 0 Отговор
    Ти да видиш... Полицията дреме, но Факти от на майната си разстояние всичко знае... Пари, всичко са сметнали от Факти и открито РЕКЛАМИРАТ НЕЛЕГАЛНА ДЕЙНОСТ!!! "Вижте хората как вадят пари - точат социалните и произвеждат наркотици"... Абе вие тук нормални ли сте? Също и коментарите - какви били в Русия, дето въобще не фигурира в статията, и голямата далавера в наркотиците... Открили всички топлата вода, че в наркотиците имало пари... Че в коментарите има идиоти е ясно. Но, че такива пишат статии и едва ли не агитират за нелегална дейност.... Утре да очаквам ли наръчник за наемни убийци?
  • 34 асддса

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "фонзи":

    Еми 10 евро на час колко прави бе ? Математик

    Коментиран от #37

  • 35 мангал

    1 2 Отговор
    историята е над 10 годишна европейския съюз предлага свободно движение има и още много българи женени за кюрди
  • 36 годечанин

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Касиерката на тока":

    абе то шило у торба не стои аз па да ти кажа ,рано или кьсно ще се издьнат ,неможе да имаш 3 етажна кьща с ,навсякьде климатици ,и в гаража машинерии ,и да черпиш ток колкото сьседа ти ,дето прави икономия ,или просто неможе да си го позволи защото е много скьпо , както самите климатици така и електроенергията ,само това не се заблуждаваи , не са им направили проверки не са изгьрмели с някоя солидна глоба , та после ще ходят като попарени от вряща вода с години напред , ти кво си мислиш че инкасаторите са глупави ,няма глупав народ миличка ,има замьлзен и недоверчив .
  • 37 боико борисов

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "асддса":

    ти толко пари на околоврьсното ли ги искарваш, или на магистралата .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Съсед

    1 0 Отговор
    Поредната изцепка на комунистическият сайт!!! Аз живея в Холандия и това за което говорите е невъзможно, имайки предвид следенето от властите тук!!!
  • 40 Ema_2015

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "sss":

    Ако кандидатствате пред холандския НАП за добавката(kindergebonden budget) върху детските от 200 евро на 3 месеца и отговаряте на условията да я получите, то тогава всеки месец се получават 350 евро за дете.www.toeslagen.nl
  • 41 Але

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "sss":

    Ми оправете си документите,как да ги получавате,като плямпате без да знаете закона и правата си. Хем неразбира,хем съвети дава. Информирай се първо.