Last news in Fakti

3 Май, 2019 12:01 3 968 11

Търговия с живот! От 90 до 600 лв. за кръв на черно

  • кръв-
  • кръвопреливане-
  • цена

Каква цена ще поискат от "купувача" дилърите на кръв преценяват на място

Търговия с живот! От 90 до 600 лв. за кръв на черно - 1
Снимка: shutterstock

Цената на кръвта в София на черно удари 600 лв. за една бележка, ако е от редките АВ и В групи. Тези за групи О и А вървят от 200 до 350-400 лева, установи проверка на "Монитор" пред два хематологични центъра в столицата - Националния център по хематология и този в Университетската болница "Света Анна".

Търговците са наясно с нуждите на отделните болници, както и колко милилитра кръв са нужни за дадена операция. За по-голяма убедителност дори споменават и имена на хирурзи от различните софийски болници. За коремна операция се изискват най-много бележки – 4.

През лятото цената им пада почти наполовина, тъй като тогава плановите операции в болниците спират заради горещините, оперират само по спешност и търсенето намалява.

Каква цена ще поискат от "купувача" дилърите на кръв преценяват на място според облеклото и марката на автомобила, с който е дошъл.

Търговията на кръв у нас е забранена. Санкцията е до 1000 лв., а при повторно нарушение може да скочи на 10 000 лв. Въпреки това пазарът с кръв се шири без проблем. Глобени и санкционирани няма!

Нормативната уредба допуска легално плащане на кръв и кръвна плазма само в случай, когато те са необходими за производството на ваксини, серуми и имуноглобулини, но търговията се осъществява не между физически, а между юридически лица, каквито са кръвните центрове и фирмите производителки на лекарствените препарати.

Има и платени кръводарители с редки кръвни групи. Но за жалост и регистърът на платените кръводарители намалява, защото цената на кръвта е много ниска - 90 лв. за литър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    27 2 Отговор
    Ами плащайте нормално на кръводарителите и няма да има спекула,аз как ви плащам за операция и избор на екип 900 лева,без нищо да съм избирал
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 6666

    14 0 Отговор
    Къде е в София кръвният център и какво разстоянието до 02 Р.П.У.?Ама никой не смее да направи нещо по въпроса.
  • 4 боцмана

    22 0 Отговор
    Обикновено донорите , търговци са цигани , преливат от циганската им кръв и България бавно се превръща в Мангалия.

    Коментиран от #6

  • 5 сдс

    8 0 Отговор
    Такъв е живота,ДЕМОКРАЦИЯ да го е...ш.
  • 6 плевен

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "боцмана":

    Не са ни виновни циганите. Просто ние сме безразлични, а и малко ни е страх. Кръвта не е стока, а въпрос на морал! От липсата на нашата човечност, са циганските групи пред кръвна банка. През целия си живот съм дал 13-14 пъти кръв, и се гордея с това. Куриозното е ,че ако сега ме оперират, ще трябва да си платя/или не, по усмотрение на лекарите.Законодателят не го е регулирал! А е просто- ако можеш да правиш "вноски" за черни дни, кръводарителите ще се увеличат.
  • 7 Октопод

    8 2 Отговор
    Ще ги търсите комунистите ! Тези и кръвта ще ви изпият !!!
  • 8 НАПРЙХА БОЛНИЦИТЕ ТЪРГОВСКИ

    0 2 Отговор
    ДРУЖЕСТВА СЕ ИНО ЧИ СА БАКАЛИИ И МОЛОВУ ЗА ПАРЦАЛИ И ГУМЕНКИ А КЪТ ТРЯА ДА ТИ ИЗТОЧАТ КРЪВТА ТИ НЕ МОЙШ ДА СИ Я ИЗТЪРГУВАШ ПОДОБАВАЩО СЕ ИНО ЧЕ НЕЕ ТВОЯ И ИМАШ ТОНОВЕ...
  • 9 ???

    1 0 Отговор
    От кръвопреливане кажи-речи всеки месец от две години насам вече ми посиняха венците,пръйте си изводите...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 !!!

    1 0 Отговор
    Моля се китайците да измислят някаква изкуствена кръв,пък коще и свинска да е,и тогаз братята роми да "даряват" тяхната на кенефа!!!