Last news in Fakti

3 Май, 2019 17:45 1 649 4

Съдът отхвърли 92 иска към Дупнишката каса

  • дупнишка каса

Исковете са на обща стойност 3 507 267,73 лв.

Съдът отхвърли 92 иска към Дупнишката каса - 1
Снимката е илюстративна

Кюстендилският административен съд е отхвърлил искове на 92 души, загубили спестявания в Дупнишката популярна каса. Исковете са на обща стойност 3 507 267,73 лв., като сумата представлява обезщетение за причинени имуществени вреди, заедно с лихвите.

Бившите клиенти на касата, собственост на дупничаните Г. и И. Б. са завели искове срещу БНБ по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Те твърдят, че вредите са настъпили от незаконосъобразно бездействие на административен орган - управителя на управление "Банков надзор" в БНБ.

Кредитно-спестовната кооперация "Дупнишка популярна каса" е обявена в несъстоятелност в края на 2013 г., а спестяванията си в нея загубиха десетки дупничани. Според съдебното определение, ищците могат да защитят интереса си в хода на съдебния процес за несъстоятелност, който се гледа в Окръжен съд - Пловдив.

Жертвите на финансовата пирамида имат възможност и да претендират заплащане на обезщетение като частни обвинители и граждански ищци в делото за незаконна банкова дейност и пране на пари срещу двамата, което започна скоро в Окръжен съд - Кюстендил.

Исковете са отхвърлени от Административния съд поради припокриване на материалния интерес. 92-та загубили парите си ищци ще трябва да платят и съдебните разноски по делото. Определението на съда подлежи на обжалване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    15 1 Отговор
    Завели искове срещу БНБ защото са се правили на тарикати да си влагат сами паричките на уж по-изгодни лихви в частни институции... Ей тия балъци нямада се научат, ще ги доят докато могат, също както ало измамниците. Докато има тъпанари ще има и тарикати, ясно и просто.

    Коментиран от #2

  • 2 Реалист

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Така е, прав си - а заглавието е подвеждащо защото исковете са срещу БНБ. Защо аз да плащам ако някой си хвърля парите по разни мафиоти?
  • 3 Гимнастик

    2 3 Отговор
    Простаци,сами си дали парите и после реват. Все едно някой да те опъне и ти после да го съдиш заради цвета на чорапите. Безотговорна работа.
  • 4 Българин

    2 0 Отговор
    Браво на държавата! Защо не отхвърлиха иска на завлечените от КТБ! Защото управляващите там си държаха паричките! И като върнаха на бай така кинтите до 100хил лева гарантираните! Върнаха и на вежди Рашидов милионите и на още много други! А горките хора в Дупница да пият една студена вода!!! Браво на дупнишкият съд!!! Ама то о корупцията е и в дупнишкият съд!!!!!!!!!!