Last news in Fakti

8 Май, 2012 16:45 1 332 0

Чеци остава в ареста окончателно

  • чеци-
  • яна-
  • яна кръстева-
  • николай русинов
Чеци остава в ареста окончателно - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста Николай Русинов, по прякор Чеци, обвинен за убийството на 28-годишната Яна Кръстева, предаде БНР. Осем месеца той беше само свидетел по делото. Четири месеца като основен заподозрян в ареста лежа Пламен Трифонов. После ДНК експертиза, направена в Австрия, размени местата им.

Преди седмица съдията от Софийския градски съд Мими Петрова остави в ареста Николай Русинов. Тя се позова на съдебно-психиатрична експертиза, която го определя като "агресивен и склонен към насилие". Решението беше коментирано от адвокат Иво Найденов с възмущение:

Някакви изводи в обстоятелствената част на една експертиза, която трябва да каже дали той е годен да участва в досъдебното производство, които в крайна сметка са спорни, по никакъв начин не те правят убиец. Укоримо е поведението му и той самият си го е заявявал, когато си е тръгнал. Говорим за много тежко обвинение. Не може да почиват доказателствата на желанието на някой, че трябва да има обвиняем и той трябва да бъде осъден. Аз се надявам, че няма да приключи делото така лесно, както го смятат. 

За разлика от мотивите на СГС, който откри уличаващи за Русинов обстоятелства в съдебно-психиатричната експертиза, която го описва като "агресивен и склонен към насилие", Софийският апелативен съд изведе изводите си  от австрийската ДНК експертиза, която установи преди време пълно ДНК сходство на четири от седемте косъма, намерени по тялото на Яна. Заради ранния етап на делото и въпреки, че записа в определението си, че доказателствата срещу Русинов са косвени, съдът прецени, че на този етап най-адекватната мярка за неотклонение срещу него е задържане под стража.

В залата бяха близки на убитото момиче, които похвалиха МВР за свършената от него работа и изразиха надежда, че при тези доказателства и съдът ще се произнесе по този начин. Бащата на Яна очаква Русинов да каже кои са съучастниците в това убийство и смята, че по този начин наказанието да бъде разделено на три. Той отказа да коментира колебливите фази в разследването. Първоначално за това убийство беше обвинен Пламен Трифонов, после обвиненията срещу него бяха свалени и беше обвинен Николай Русинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА