Last news in Fakti

29 Юни, 2019 14:42 3 130 14

Арестуваха компютърджия, показал пробив в системата за записване в детските градини

  • хакер-
  • стара загора

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за противоправно извличане на информация

Арестуваха компютърджия, показал пробив в системата за записване в детските градини - 1

Арестуваха компютърен специалист, показал пробив в електронната система на община Стара Загора, съобщи БНР, позовавайки се на неговия адвокат Емил Георгиев. Арестът е станал в петък, 28 юни 2019 г.

Компютърджията Петко Петков е демонстрирал пробива и възможността да се източат личните данни на всички граждани. Тази демонстрация станала причина да бъде спряна системата за записване в училища и детски градини в общината.

Полицаите разпитвали компютърния специалист във връзка с клип, публикуван в социалните мрежи. На него той показва как чрез системата за записване в детските учебни заведения може да се достигнат данните на 235 000 жители на Старозагорска област.

Адвокатът на задържания Петков твърди, че той само е алармирал за проблема. "Проблемите са другаде. Те не са в това, което той е направил. Проблемите в най-голяма степен са в онези, които са градили тази софтуерна архитектура и очевидно са допуснали една сериозна уязвимост", каза защитникът на компютърджията.

Системата е разработена от "Информационно обслужване" АД, които са уведомени за пробива. До този момент няма нито становище, нито отговор, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той настоява фирмата, която брои гласовете за изборите, да отстрани проблема за своя сметка.

"Трябва да го отстранят за собствена сметка и понесат отговорност пред Община Стара Загора затова, че са ни предоставили незащитен софтуер", каза Тодоров.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за противоправно извличане на информация. Прокуратурата трябва да реши дали да повдигне обвинение срещу Петков.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Студент

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Преброяване на бесните язовци":

    Така е, тука още се действа по методите на нафталинените гноми
  • 3 Девопс

    25 0 Отговор
    Тези малоумници от ИС са най-големите некадърници, занимаващи се с информатика. Това са връзкатчета - калинки. Явно ББ ще се усети какво правят след като му източат банковите сметки и покажат данните за офшорките му. Голяма простотия е в България

    Коментиран от #8

  • 4 Голям прос

    24 1 Отговор
    Българска работа! Покажи им грешките и ставаш неудобен, та чак и да те арестуват. Ако ги беше показал на някои разбойници поне щеше да изкара някой лев. Очаквам да покаже как ББ печели избори, при пиложение, че повече от 50% го пцуват

    Коментиран от #12

  • 5 бял

    19 1 Отговор
    Затова не им показваш нищо,а сриваш системата на гербавите некадърници
  • 6 Порно

    10 1 Отговор
    В панделата , как смее да нарушава далаверата ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Девопс":

    Нали "ИС" ги командва онзи мухъл проф. КОНСТАНТИНОВ, който само обикаля ТВ студията да хвали Тиквун.
  • 9 Баба Гицка

    7 0 Отговор
    Направи добро,изяш ла*но.
  • 10 България

    4 0 Отговор
    В нормалните държави на такива хора които тестват системите им плащат. Тука е една мизерия , който е и бягал примерно в Германия още първия месец е на 1100Евро като мияч на чинии на машина за миене
  • 11 Анонимен

    0 0 Отговор
    Снаха ми беше по майчинство с второто си дете. Синът ми на работа в чужбина. Не приеха детето, защото нямала доход и кой щял да плаща. А бе малоумни и как кой бе, нали мъжът и работи и и праща, но трябвало бележка и от него с доход. А цигането та как го приеха, като майката не е на работа и баща му също е в чужбина. Исках да отида и да и кажа на тая, ама не ме пуснаха децата. Така, че като бутнеш някой лев ще го приемат. Така е на всякъде. Майка ми сляпа и не я трудоустрояват, а познавам много които хем уж болни хем работят по 12 часа на заплата. С болно, сърце не оперирано. И трудно устроени. А братовчед ми с оперирано сърце и една четвърт от сърцето му е в действие и го карат да работи. Ходи често до токуда да му сменят нещо. Луда работа е тая държава
  • 12 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голям прос":

    На Запад си има принцип, че този, който успее да разбие системата и покаже слабостите й бива щедро възнаграден, така лесно и евтино се отстраняват грешките и слабостите. У нас арестуват човека за това, вместо да го потупат и да арестуват изпълнителния директор на фирмата одобрила този опасен софтуер. Иванчева възкресение.

    Коментиран от #14

  • 13 кор

    0 0 Отговор
    неудобен на властта-не говори истината
  • 14 кор

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    в япония жокер от бачкатор дава бонуси а тук си по умен от ше
    фо и си уволнен