Last news in Fakti

30 Август, 2019 13:11, обновена 30 Август, 2019 13:19 2 174 11

Хиляди нарушения при договори, сключени от НЗОК

  • нзок-
  • договори-
  • здравеопазване-
  • медицинска помощ-
  • дентална помощ

Върховната административна прокуратура с 1 745 проверки в цялата страна

Хиляди нарушения при договори, сключени от НЗОК - 1

Върховната административна прокуратура /ВАП/ извърши проверка за законност за изпълнение на договори за оказване на медицинска и/или дентална помощ, сключени от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ във връзка със спазване на законовите изисквания, съобщиха от държавното обвинение.

Общият брой на извършените проверки е 1 745 в цялата страна. Те са били извършени от служители на РЗОК и НЗОК. Констатирани са били 4 537 бр. нарушения, сред които най-често срещани са нарушения, относно плащане или доплащане от осигуреното лице за видове дейност, която е закупена от НЗОК; нарушения на правата на ЗОЛ, като е поискано и получено неправомерно заплащане на потребителска такса; нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане; нарушения свързани с предписване на лекарствени продукти и др.

Чести нарушения на условията и ред по програма "Детско здравеопазване" са били констатирани в 12 области на страната - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора.

След констатиране на нарушенията са наложени санкции в общ размер от 112 879 лв., като предстои допълнително налагане на санкции в общ размер до 404 395 лв. В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция "прекратяване на договора".

Предприети са били и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705.11 лв.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Орхан

    2 7 Отговор
    Ако беше Лютви премиер нямаше да има нарушение
  • 2 Премиер

    12 1 Отговор
    Държавата на мързеливия и кух пожарникар.
  • 3 Омг

    3 9 Отговор
    Докога ще бъдем комунистическа държава ? На запад тези каси са частни
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Money For nothing

    4 4 Отговор
    В същото време няколкодесетки милиона изтекоха към чуждестранни болници за лечение на безнадеждно болни, ама на никой не му пука, даже ръкопляскат
  • 6 Добрева

    6 1 Отговор
    Доста неща не са упоменати!!! Но...защо?Какво се случва?А кой трябва да извърши проверки на НЗОК,РЗОК-атата,на МЗ ... ??? !!!...
  • 7 И още...

    4 1 Отговор
    Отиваш в "БЪРЗА ПОМОЩ " защото си си порязал крака а те ти отказват с мотива, че трябва да те хоспитализират за 2-3 дни, въпреки, че кървиш обилно... ! Ако пък си бременна трябва да родиш секцио , нищо че си млада и здрава...?!
  • 8 миш

    4 0 Отговор
    Не е възможно да се установят хиляди нарушения,това е като хилядите награди на онзи с терасата,това бройката го нямате за нищо.
  • 9 Пак ли

    3 0 Отговор
    ни занимавате с глупостите на Цацаратурата?
  • 10 Колев

    0 1 Отговор
    ТАЯ ЗДРАВНА КАСА Я ТОЧАТ С ДАЛАВЕРИ. МЕДИЦИТЕ С ФИРМИ Е .ТЪРГОВЦИ А БГ БОЛНИЦИТЕ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА. СИСТЕМА КУЧЕ ВЛАЧЕ РЕИС. ВСИЧКИ МЕДИЦИ НА ЗАПЛАТИ СИСТЕМА ОТ БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ НАЙ ЕФЕКТНО НАЙ ДОБРОТО НАЙ РАБОТЕЩО НАЙ СТАБИЛНО. КОЙТО МЕДИК ИЗКА ЧАСНО ИМА ЧАСНИ БОЛНИЦИ КЛИНИКИ ,НО БРЗ ПРАВО НА ДАНАКО ПАРИ ОТ ОСИГОРОВКИТЕ НА БГ ГРАЖДАНИТЕ .И ПРОБЛЕМИТЕ ЩЕ ПРИКЛЮЧАТ С БГ МЕДИЦИТЕ.

    Коментиран от #11

  • 11 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Колев":

    НЗОК не прави проверки на всички здравни заведения Е някои проверките са ежемесечни а други не знаят какво е проверка Въпросът е до кога ще проверяват по сигнали? Ако всички с договори с НЗОК се проверяват така стриктно както някои болничнозаведрния- парите за здраве може и да са достатъчни,?! Сега едни си получават парите по клинични пътеки независимо дали са внаруше ия а д-р си ги връщат за установено нарушения До кога така ?????