8 Юли, 2012 15:22 1 227 0

Няма политическа поръчка за "Октопода"

  • светлозар костов-
  • октопод-
  • алексей петров-
  • георги устинов
Няма политическа поръчка за "Октопода" - 1
Снимка: БГНЕС

Делото "Октопод" се развива нормално, обяви пред ТВ7 наблюдаващият прокурор  и председател на спецпрокуратурата Светлозар Костов. Не може да става дума за политическа поръчка, категоричен е обвинителят, защото в делото няма политически субект. Въпреки това,  основният обвиняем Алексей Петров се държи по-скоро като политически, а не като криминален субект.

Прокуратурата и съдът нямат вина за късната поява на СРС-тата по делото "Октопод",  обясни Костов. Става дума за разговорите, в които Алексей Петров и адв. Траянова се опитват да мотивират  свидетеля Пламен Устинов да не говори за определени неща - побоят над   Георги Цветанов, поръчките за убийство на двама бизнесмени, контактите на определени видни политици, заяви Костов. Прокурорът добави, че се прави опит от страна на обвиняемия да се измести вниманието от съдържанието на СРС-тата. Това, което има в тях е любопитно и доста различно от това, което твърди Алексей Петров – фактите са близки до това, което разказва Пламен Устинов, категоричен беше Костов.

По думите му,  въпреки атаките срещу него от страна на различни медии, започнали откакто работи по делото "Октопод", въпреки извращаването на фактите, поведението му няма да бъде променено.

"Проверяваме свидетеля по делото  Георги Цветанов за лъжесвидетелстване в съдебна зала в миналото. Преценката ми за неговите показания сега е не защото му вярвам или не, а защото думите му се потвърждават с други доказателства по делото", коментира прокурорът изказване на Цветанов в предаването "Насреща Люба Кулезич", че е бил компрометиран, като в съдебната зала е заявено, че срещу него се водят дела.
По повод свидетелските показания на Пламен Устинов, Иванка Рашайкова и Донка Митева, прокурорът обясни, че целта е да покаже, че подсъдимият Петров, когато е на свобода, не спира да нарушава законността и не спира да манипулира хората и фактите в свой интерес.

Ще сдави ли спецпрокуратурата престъпността

Очакванията към   Спецпрокуратуратабяха да се справим с тежката организирана престъпност и се надявам това да се случи, заяви, Светлозар Костов. Той добави, че особеното на този етап е, че организираната престъпност е по-невидима, отколкото преди. По думите му, до 2007 г.- 2008 г. мафията в България е била видима, но след волята, проявена от МВР и правителството, нещата са се променили. Хората от организираната престъпност вече не демонстрират охраната и джиповете си.

Гостът обяви, че ще предложи на законодателя да стесни кръга от престъпления, с които се занимава Спецпрокуратурата, за да може тя да се концентрира върху тежката престъпност.  Ще предложи и да се разработи закона за специализираните юрисдикции.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА