Last news in Fakti

21 Август, 2012 15:34 1 228 0

Служебни адвокати за bg моряците от кораба с кока /Обновена/

  • служебен адвокат-
  • моряци-
  • кораб-
  • кокаин
Служебни адвокати за bg моряците от кораба с кока /Обновена/ - 1
Снимка: БГНЕС

Българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с испанските власти във връзка с арестуваните на 13 август край бреговете на Испания български моряци, които бяха на кораба "Св. Николай" с три тона кокаин. Задържаните 21 български граждани са преминали задължителни медицински прегледи при преместването им от следствения арест в затвора и се намират в добро здравословно състояние, по данни от управата на затвора в Кадис, съобщиха от Министерство на външните работи.

Назначени са им трима служебни адвокати – по един на всеки 7 души, осигурен е и превод.  Затворническата управа предоставя възможност на тези, които желаят, да се обадят по телефона на своите близки в България. Българските дипломати направиха постъпки пред испанските съдебни власти да разрешат и посещение в затвора на българския консул и на близки на задържаните при тяхно желание. Посолството в Мадрид и МВнР са в постоянен контакт с близките, оказва им се необходимото съдействие и ги информират незабавно при постъпване на нова информация.

 

Факти.бг припомня, че вчера роднини на задържаните се охлакаха, че нямат никаква информация за близките си и поискаха среща с премиера Бойко Борисов.

Пак вчера Специализираният наказателен съд пусна от ареста без мярка за неотклонение собственикът на кораба Дойчин Дойчев и Руслан Колев.

Според Дарик радио ден след като близките поискаха лична среща с премиера, близките на арестуваните моряци от кораба „Св. Николай“ бяха поканени да разговарят с Бойко Борисов. Министър-председателят ще ги приеме на „Дондуков 1“ след правителственото заседание в сряда.

Роднините на моряците, повечето от които са от Варна, ще пътуват утре за София. Пътуването им се организира от областния управител Данчо Симеонов, с когото те се срещнаха днес, но журналисти на срещата не бяха допуснати.

В ГДБОП са постъпвали годишно два-три сигнала за български кораби, превозващи големи количества наркотици, заяви пред БНР бившият началник на сектора за борба с наркотрафика в службата Калин Михов.

След потъването на кораба "Ванеса" през 2008 година, антимафиотите не са успели да установят какво точно е имало на борда. Този кораб, както и арестуваният преди седмица в Испания плавателен съд "Свети Николай", са собственост на Дойчин Дойчев.

През годините в ГДБОП са постъпвали сигнали затова, че българи пренасят кокаин, основно от Колумбия, Боливия и Бразилия, обясни Михов. По думите му преди време основният начин за трафик на тази дрога е бил в яхти или в контейнери. Често българите, които организират трафика, се срещат лично с представителите на картелите зад океана:

За този транспорт трябва някакви гаранции да се поемат, нали разбирате. А хората, които защитават такова голямо количество на някой да им го прекарва, те би трябвало поне да искат да го видят, нали, да се запознаят с него и да си доверят това количество на него.

След провала на подобна пратка с кокаин, със сигурност ще има последствия за някои от организаторите, смята Калин Михов. Според него обаче вероятно моряците на кораба "Свети Николай" не са знаели какво превозват:

Напълно е възможно, защото това е голямо количество. От моряците се иска кранът да им подаде товара и те да го нагласят. Другите, които се занимават с навигацията, действително може да не знаят.

Испания и Германия са основно държавите, в които живеят сънародниците ни, които се занимават с трафик на кокаин. Това обаче са хора, непознати у нас, различни от популярните имена и прякори, които се тиражират.

Припомняме, че трите тона кокаин бяха транспортирани от търговския кораб "Св. Николай" към автономната област Галисия в Северозападна Испания и от там дрогата е трябвало да бъдат разпределени за пласиране в цялата страна и в други европейски държави.
Операцията под кодово название "Еспартана" е била осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури. Арестувани са 31 души, в това число 22 български граждани без криминално минало, които охранявали наркотика по пътя му от Южна Америка към Галисия.
В събота спецпрокуратурата повдигна обвинение на Дойчин Дойчев, собственикът на кораба "Свети Николай", и на Руслан Колев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА