Last news in Fakti

23 Август, 2012 19:26 1 297 3

Моряците ни с кокаина ще бъдат съдени в Испания (обновена)

  • кокаин-
  • кораб-
  • св. николай-
  • испания
Моряците ни с кокаина ще бъдат съдени в Испания (обновена) - 1
Снимка: МВР

Българските моряци от кораба "Свети Николай" ще бъдат съдени в Испания. Това съобщи испанският вътрешен министър Хорхе Диас на съвместен брифинг с българския си колега министър Цветан Цветанов, предаде БНР. Според Цветанов моряците трябва да помогнат на себе си и да съдействат на испанските власти.

Цветанов заяви, че се надява в процесът срещу българските моряци, задържани в испански затвор, да бъде справедлив и хората, които са виновни, да получат своите наказания. Освен това испанските власти в лицето на вътрешния министър Хорхе Фернандес Диас изнесоха и данни за самото движение на кораба "Св. Николай" и за това къде той е бил натоварен. Стана ясно, че плавателният съд е бил натоварен между 20 и 24 юли с кокаин от Венецуела. Цветанов съобщо още, че има оперативни данни и информации, които в момента не могат да бъдат приложени по случая в България.

„Тази операция все още не е приключила“ подчерта министър Диас. Цветанов коментира, че от данните, с които разполагат разследващите, българската престъпност ще бъде неприятно изненадана, допълват от пресцентъра на МВР.

Корабът „Св.Николай“ е тръгнал по посока от Гана към Венецуела,  а между 20 и 24 юли наркотикът е бил натоварен на плавателния съд. На 8 август корабът е отпътувал към Испания. Количеството - три тона кокаин е трябвало да бъде разтоварено на Галийския бряг в северната част на Испания. В резултат на намесата на специалните части на испанската полиция за кокаиновата афера в Мадрид са задържани шест колумбийци. Малко по-късно са арестувани още един колумбиец и трима испанци.

Двамата министри допълниха, че ще бъдат създадени няколко работни групи между испански и български полицаи, които да работят по темите, свързани с наркотрафик, трафик на жени и борба с трафика на крадени автомобили.

Стана ясно още, че в България ще пристигнат испански полицаи, както и българска група ще отиде на територията на Испания за по-добро сътрудничество между двете министерства на вътрешните работи.

Един случай на разкрито убийство на българска в Мадрид, която е убита също от българин, беше посочен за пример, като добро сътрудничество между двете министерства. Става въпрос за случай отпреди близо 2 месеца. Извършителят на престъплението е избягал по-късно в съседна Франция, за да се укрие. Благодарение на бързата реакциа на българските власти мъжът е бил арестуван при съвместна операция на френската и българската полиция.

На срещата е бил обсъждан и атентатът срещу израелските туристи в Бургас. Испанският вътрешен министър е информирал българския си колега за работата на своето ведомство относно бившата терористична групировка ЕТА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Философа

    3 0 Отговор
    Първо: Всички знаем че сте кукли на конци, на някой си хора които въобще не познаваме те не са нито по ТВ нито в Интернет, Второ: Нямате нито морал нито съвест като тези на кораба опитали да прекарат толкова много дрога, и да вредят на деца пристрастени към наркотиците, Трето: Г-н Цветанов, политиката е к..венска работа, как не излезна един и от вас да влзене с Капитал за да прави политика в парламента, а всички влизате бедни за да правите Капитал.
  • 2 неутрален

    1 1 Отговор
    Българи или не като превозват 3тона кокаин, Затвор и толкоз..
    Възможно е не всички да са знаели, но поне капитана и още няколко човека са били на ясно какво превозват.
    *Не ми е известно да има капитан, който да не знае какво има на кораба му!
  • 3 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор
    Fiskulturnikat Cvetanov pak nagazi balgaria pred chujdite politici.a che koito targuva s droga e za zatvor sam napalno saglasen no ako biaha ispanci hvanati v BG Cvetanov shteshe dagi pusne v ispania tam dasigi sadiat