Last news in Fakti

17 Май, 2020 16:41 4 174 7

Кметство крало ток от бизнесмен

  • кражба-
  • ток-
  • бареково-
  • бизнесмен

Бизнесменът е подал жалба в РУ – Рила, в която твърди, че кметството в село Бараково използва електричество от неговото ел. табло

Кметство крало ток от бизнесмен - 1

Кметският наместник на с. Бараково, община Кочериново, Стойчо Стойчев е привикан на разпит в полицията, след като е установено, че сградата на кметството с незаконно устройство е ползвала ток на аванта, като е била прикачена към ел. таблото на цех за производство на пуловери, собственост на Стоимен Горов, съобщи struma.bg.

Бизнесменът е подал жалба в РУ – Рила, в която твърди, че кметството в село Бараково използва електричество от неговото ел. табло чрез направен професионално прекъсвач.

Ст. Горов се усъмнил в кражбата, след като в продължение на една година плащал с по 200 лв. повече изразходвана ел. енергия за цеха си, сравнено със същия период на миналата година.

Ето неговата версия: “В петък подадох жалба в РУ – Рила, че се краде ток от моя електромер от кметството в селото. Около 17,00 ч. 8 полицаи от Икономическа и Криминална полиция и аз отидохме в кметството, но кмета го нямаше. Преди това полицаите и служители на ЧЕЗ отвориха таблото и установиха, че професионално е сложен прекъсвач на моя електромер.

На таблото има още два електромера по други партиди, които не са мои. Вътре в сградата открихме електропровода, който идва от моето табло. Намерихме и разклонител, който най-вероятно е използван за отопление с електрически уред през зимата. От този електропроводник се е захранвала и кабелна телевизия от Благоевград, която се гледа в Рила и Кочериново. Полицаите няколко пъти звъняха на кмета Стойчо Стойчев да се яви в кметството и след поредното обаждане той дойде. Пред него беше извършена проверка на ел. инсталацията, на разклонителните кутии и се установи, че по проводника, който излиза от таблото на моя цех, тече ток и се използва от кметството. Не мога да твърдя, че прикачването е извършено от кметския наместник на селото Стойчо Стойчев. Води се разследване”, заяви Стоимен Горов.

В РУ – Рила е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Насрочени са експертизи, за да се установи кога и кой е извършил незаконното прикачване към електромера на цеха.
Репортер на “Струма” се свърза по телефона с кмета на община Кочериново Иван Минков и го попита какви сметки за ток е плащала общината по партидата на кметството в село Бараково и знае ли за незаконното прикачване към електромера на цеха на Стоимен Горов.

Ето отговора на кмета Ив Минков:

“От този проводник се използва ток за сирената, която е монтирана в кметството и се използва по няколко пъти в годината. Кметският наместник е разрешил и на собствениците на кабелна телевизия от Благоевград да вземат електричество от същия проводник за кабела за ретранслатор на сигнала. От ЧЕЗ ми казаха, че за един месец се изразходва от 80 ст. до 1,20 за такъв ретранслатор. Кметът Стойчо Стойчев е разрешил на кабелната да използва електричество от кметството, за да може в пенсионерския клуб да гледат безплатна телевизия. Този кабел най-вероятно е останал още по времето, когато сградата, където се помещава цехът, е била собственост на кметството в селото. Тя е била предназначена за ресторант и дискотека”, заяви Ив. Минков.

Ето какво заяви кметския наместкник на с. Бараково, община Кочериново, Стойчо Стойчев по създалия се казус с кражбата на ток от цеха на бизнесмена:

“По повод жалбата на бизнесмена в РУ – Рила бях извикан на разпит. Написах близо две страници обяснения пред разследващ полицай. Заявих, че два мандата съм кметски наместник на селото и никога не съм се интересувал от електрическата инсталация в кметството, а и не разбирам от такива неща. В събота бях извикан от кварталния на селото да се явя в кметството, тъй като ще се извършва проверка от полицията в Рила. Отидох на място. Там беше и Стоимен Горов. Заедно с полицаите огледахме къде отива проводникът от електромера на цеха. Оказа се, че жицата влиза в малка кутия, където е разположено едно копче да се пуска сирената веднъж годишно. За копчето зная още през първия мандат, но не знаех, че проводникът идва от електромера на цеха на Стоимен.

Той поиска да пусна сирената, за да се увери дали проводникът я захранва, или се използва за нещо друго. Пред полицаите натиснах леко копчето и сираната изсвири леко, за да не създам смут в населението. Таблото се намира в стая, която от години е използвана за непотребни вещи. В нея имаше една готварска печка, която е на монофазен ток, а ел. проводникът, който излиза от електромера на бизнесмена, е за трифазен ток. Два мандата съм кмет, никога не съм използвал готварската печка в кметството, дори не зная дали работи. Откри се в таблото ключ за монофазен ток.

Според Стоимен печката е използвана и това е причината да се отчита повече ел. енергия на електромера в цеха му. Аз живея в селото и се храня вкъщи на обяд. Нямам причина да пускам готварската печка, ако тя въобще работи. Преди време разреших на две момчета от кабелна телевизия от Благоевград да ползват ток за кабелната в селото.

Преди време съм им давал ток от електромера на къщата ми, за да може хората от селото да гледат местна телевизия. На месец се изразходва електроенергия за по 80 ст. от устройството на кабелната. Не зная каква е причината бизнесменът да търси причината една година след като е плащал с 200 лв. повече изразходвана ел. енергия спрямо миналата година. Нямам лични дрязги с него или с тъста му Петър Везенков от селото. Предложих на следователя да се направи експеримент – да се спрат всички електроуреди в кметството и в цеха и ако електромерът на Стоимен върти, тогава да се установи кой краде ток от неговия електромер. Аз нямам пръст в тази работа. Осем години съм кмет и бизнесменът не се е оплаквал от кражба на ток от кметството. Разследващите органи ще решат кой крив, кой прав. Аз съм чист пред съвестта си”, заяви кметският наместник Стойчо Стойчев.

Кой и кога е монтирал устройството, чрез което е осъществена кражбата на ток, ще трябва да установят разследващите в случая полицаи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахаххаха

    13 4 Отговор
    Е тва са наглеци до дупка! От коя партийка ли са?!

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 2 Парадокс

    11 2 Отговор
    то ако беше кражба от сиромаха нямаше да се пише, ама посегне ли гарванът към окото на на друг- така не може. Само крадеца вика дръжте крадеца
  • 3 Парадокс

    11 2 Отговор
    Продължение: защо не се пише за всичките останали държавни институции, които ограбват народа, ами само на тока на "бизнесмена"?
  • 4 Беноа

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ахаххаха":

    Комунисти от ГЕРБ!
  • 5 Румпелщилцхен

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ахаххаха":

    Е как от коя? От оная със суджуците.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.