Last news in Fakti

27 Септември, 2012 16:02 905 1

Киберпрестъпността ощетява с 1 трилион долара световната икономика

  • явор колев-
  • гдбоп-
  • киберпрестъпност
Киберпрестъпността ощетява с 1 трилион долара световната икономика - 1
Явор Колев (в центъра). Снимка БГНЕС

Киберпрестъпленията както у нас, така и в световен мащаб се увеличават, заяви шефът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев по време на 11-ата Международната конференция по информационна сигурност и съхранение на данните „Новото лице на дигитализирания бизнес". Форумът бе открит от заместник-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев.


Един трилион долара са щетите, които нанася киберпрестъпността на световната икономика, разкри Колев. Според него голяма част от успешните удари са заради недостатъчната информационна сигурност. Най-много са кражбите на лични данни и посегателствата за придобиване на финансов ресурс, но структурата, ангажирана пряко с противодействие на този вид престъпления, почти всекидневно осъществява операции в различни посоки. Вчера например е бил задържан онлайн педофил, съобщи той. „За всички нас заплахите в глобалната среда са реалност. Ние се предоверяваме и осъществяваме контакти с непознати, с виртуални лица. Наблюденията показват, че причината за нарастващия брой на киберпрестъпленията се крие в недостатъчното ниво на познаване на опасностите в интернет от страна на потребителите", добави той.

Зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев подчерта, че новите технологии във все по-голяма степен се превръщат в цел на организираните престъпни групи: „Именно поради тази причина са изградени канали за активен обмен на информации - международно сътрудничество, както с Интерпол и Европол, така и с балканските страни. В средата на тази година, след няколкомесечно разследване, МВР проведе безпрецедентна за страната ни операция под кодовото название „Инвазия", чрез която беше неутрализирана може би най-мощната хакерска групировка в България - Cyber Warrior Invasion".

На конференцията, на която присъстваха и експерти в сферата на информационната сигурност от Израел, бе представена информация как Google гарантира сигурността на данните, как е била изградена защитата на информационните системи на Олимпийските игри, как се съхраняват личните данни на клиентите на компаниите и т.н.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 lol

    0 0 Отговор
    ".. е бил задържан онлайн педофил"

    Браво! Те това му казвам борба с Киберпрестъпността !! хахаха

    Има хора срещу които момченцата от службите са безсилни. Има хора които са се обучавали мнооого далеч от яслата на министерството и прословутите и институти.

    Например, как си представяте среща между току що дипломирано лекенце с един два болта на новото пагонче и да речем ... Готфрид Свартхолм ????

    Смях :))